Corpul de Control al Guvernului confirmă neregulile de la descinderea Anei Munteanu...

Corpul de Control al Guvernului confirmă neregulile de la descinderea Anei Munteanu alături de jandarmi la restaurantul din Timişoara. Ce măsuri s-au dispus

0
DISTRIBUIȚI

Corpul de Control al Guvernului a descoperit nereguli la toate nivelurile, începând cu prefectul de Timiş, șeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Timiş şi jandarmii participanţi la intervenţie, despre care se scrie în raport că au „manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu”, relatează România TV.

Potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului, „la data de 20.03.2021, prefectul l-a contactat telefonic pe șeful IJJ Timiș și i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituției Prefectului întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, insistând că sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii. Drept urmare, șeful IJJ a ordonat unui subaltern trimiterea unui echipaj la sediul Instituției Prefectului. Astfel, doi jandarmi s-au deplasat la sediul Instituției Prefectului unde au luat legătura cu prefectul care le-a comunicat că pe raza municipiului Timișoara există locații cu privire la care are informații că nu ar respecta măsurile de protecție sanitară și, pe motiv că urma să intre într-o ședință, a desemnat două angajate ale Prefecturii care să îi însoțească și să le indice locația respectivă.”

Având în vedere cele constatate, au fost identificate următoarele nereguli:

La nivelul Instituției Prefectului:

Prefectul a angrenat în această activitate două angajate din cadrul Instituției Prefectului care nu aveau atribuții pe linia gestionării situațiilor de urgență și, implicit, nici în ceea ce privește intervenția la evenimente alături de forțele de ordine.

Prefectul nu s-a implicat activ în cunoașterea și asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situațiilor de urgență, astfel că a acționat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislația în materie.

Prefectul nu și-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislația incidentă și nu a intervenit în momentul când a constatat că cei doi angajați ai prefecturii au luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respectiv.

Prin Raportul Corpului de Control s-a propus dispunerea de către Prefectul Județului Timiș de măsuri în consecință, raportat la modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către unul dintre angajați, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurant.

La nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș

Inspectorul şef al IJJ Timiș a exercitat în mod defectuos atribuțiile funcționale conferite prin fișa postului constând în aceea că până la sosirea comisiei de verificare din cadrul Corpului de Control al Ministrului (data de 25.03.2021), nu a dispus vreo măsură managerială în vederea efectuării unei verificări/analize cu privire la modul de intervenţie a echipajului de jandarmi.

Deși începând cu 21.03.2021, în plan mediatic au apărut video-filmări de la momentul intervenției, iar în 22.02.2021, avocatul societății comerciale și un reprezentant al restaurantului au fost primiți în audientă de către conducerea Inspectoratului, inspectorul șef nu a ordonat efectuarea de verificări interne cu privire la modul de intervenție al subordonaților.

Chiar dacă la 25.03.2021, operatorul economic s-a adresat cu o petiție inspectorului-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, acesta nu a asigurat dispunerea tuturor măsurilor legale și identificarea celor patru persoane care au părăsit restaurantul însoțiți de angajata prefecturii la momentul intervenției jandarmilor.

De asemenea, în momentul în care unul dintre jandarmi i-a raportat ofițerului care, din dispoziția șefului IJJ, le-a ordonat misiunea, faptul că cele patru persoane au părăsit restaurantul și nu au fost legitimate, acesta nu a dispus vreo măsură care să faciliteze soluționarea corectă a evenimentului, limitându-se la a ordona subofițerului jandarm să legitimeze celelalte persoane prezente.

Echipajul de jandarmi a manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, având în vedere insuficiența măsurilor dispuse, precum și că a acceptat să fie însoțit la intervenția de la restaurantul respectiv de către doi angajați ai prefecturii care nu aveau calitatea necesară și nici nu îndeplineau atribuțiile specifice domeniului în care își desfășurau activitatea.”, scrie în raportul prezentat de Corpul de Control şi prezentat de România TV.

Cei de la Corpul de control al primului ministru vor trimite raportul către inspectorul general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru a dispune măsurile legale faţă de cei patru jandarmi, în conformitate cu legislația în vigoare.


De asemenea, Inspectorul General al Jandarmeriei Române „va dispune măsurile necesare pentru asigurarea unui cadru procedural adecvat în cazul intervenţiilor la evenimentele sesizate direct, altele decât cele primite prin S.N.U.A.U. 112,în strictă concordanţă cu cadrul normativ incident, astfel încât, pe viitor, să fie eliminate situaţiile similare celei înregistrate în municipiul Timișoara”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.