De la abandon la viață. Turnul de Apă din Iosefin ar putea...

De la abandon la viață. Turnul de Apă din Iosefin ar putea fi în sfârșit reabilitat, la mai bine de 100 de ani de la construire FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-302580352">

Noua administrație a Timișoarei încearcă să ducă la bun sfârșit o idee pe care precedentele au adus-o periodic în discuție, dar nu au reușit să o transforme în realitate. Turnul de Apă din cartierul Iosefin, construit în perioada 1913 – 1914, va intra în curând într-un amplu proces de reabilitare.

„Acest turn este efectiv gol. Pe trei nivele vor fi platforme. Proiectul face parte din strategia de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la dispoziția comunității spațiile nefolosite din Timișoara. Mă bucur că acest proiect va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei în 2023. Acum așteptăm proiectul tehnic, apoi vom da drumul la licitația de execuție. Probabil în toamnă vom putea să începem execuția, iar apoi ne așteptăm ca la finalul anului viitor să putem deschide acest turn”, a declarat, miercuri, primarul Dominic Fritz, prezent la fața locului.

Roxana Canceal, de la Direcția de Dezvoltare a Primăriei Timișoara, a precizat că proiectul de revitalizare pentru Turnul de Apă din Iosefin a fost realizat de Studio 1 de Arhitectură.

Potrivit acesteia, după renovare, va fi demolat zidul care înconjoară acum Turnul de Apă, va fi amenajată o rampă amplă care va înconjura turnul. Pe traseul rampei va fi un spațiu expozițional exterior, unde se vor putea organiza expoziții și vor avea loc evenimente în aer liber.

Turnul de Apă va avea lift interior, care va duce vizitatorii la cele trei nivele, precum și gradene și cafenea la parter, dar și o lunetă telescopică de unde vom putea admira orașul.

Valoarea totală a proiectului este de 10,9 milioane lei, din care 7,3 milioane lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din granturi SEE, 1,3 milioane lei reprezintă cofinanțarea națională și 2,1 milioane lei reprezintă contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect, din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Primarul a mai anunțat și că Asociația „Prin Banat”, care este partenerul municipalității în acest proiect, va derula 120 de programe pentru revitalizarea Turnului de Apă și a cartierului Iosefin.

„Reabilitarea și reactivarea Turnului de Apă o vom face printr-o serie de activități educative, culturale și informative. După cum știm, locurile pentru artă și cultură în afara Cetății sunt limitate, iar prin acest proiect ne dorim să animăm Turnul de Apă împreună cu întreg cartierul Iosefin, care are o bogată moștenire istorică și culturală”, a spus, miercuri, Oana Pâslaru de la Asociația „Prin Banat”.

Aceasta a mai precizat că va fi realizată o expoziție permanentă despre Iosefin, expoziții temporare, dar și un tur virtual. Dintre cele 120 de evenimente ce vor fi organizate în cadrul proiectului, unele vor avea loc încă din faza de reamenajare. Vor fi implicați artiștii locali și comunitatea, vor avea loc diverse ateliere și spectacole. Va avea loc și o proiecție 3D pe turn.

1 COMENTARIU

  1. Sa scoateti un cf in extenso …veti ramane uimitii este inca proprietatea unei firme Germane …si ce sa vezi aceasta firma este activa inca in germania si bine inteles ca dupa ce va fi investita o suma mare in acest turn ei il vor retroceda

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.