Deschidere de sezon la Kunsthalle Bega din Timișoara, cu un artist arădean

Deschidere de sezon la Kunsthalle Bega din Timișoara, cu un artist arădean

0
DISTRIBUIȚI

Kunsthalle Bega anunță deschiderea sezonului expozițional cu solo show-ul „Soft Objects”, semnat de artistul plastic arădean Laurian Popa, care va avea loc în data de 17 aprilie, ora 12,00.

În instalația de la Kunsthalle Bega, artistul folosește „realitatea modestă a obiectului” și animația experimentală, pornind, așa cum singur mărturisește, „de la ideea de non-obiect, o negație a corpurilor solide ce sunt folositoare, o negație a întrebuințării obiectelor, care prin acest «non» devin obiecte ce nu folosesc la nimic, fără o formă utilă, a căror structură devine de multe ori nerecognoscibilă”. Laurian Popa mărturisește că pictează „lucruri care nu există, care nu reprezintă obiecte reale, și însuși conceptul de «obiect inexistent» pare paradoxal, imaginile se desfășoară cu frânturi de obiecte reale care apar și dispar dar lasă mereu loc pentru «recunoaștere». Privitorul recunoaște clar texturi, forme, imagini, dar nu poate repera mereu sursa. Rațiunea caută mereu în compoziții să pună piesele cap la cap, la fel ca într-un puzzle, să facă legături între ce recunoaște, ceea ce crede că recunoaște și ce îi este complet nefamiliar”.

Obiectul se transformă în non-obiect, își pierde calitatea și funcția originară, iar echivalentul obținut amintește doar de un obiect concret, care, în noul context, nu folosește la nimic, corpurile solide își pierd forma și structura, devin maleabile, cedează sub efectul unor acțiuni ale căror surse sunt neclare, iar efectul vizual este evident, obiectele inițiale se transformă în unele lipsite de structură și de utilitate – mai spune artistul.


El propune o percepție diferită a imaginii a cărei referință devine ilogică, abstractă, dar care conferă obiectului o nouă „anatomie”, conturează o lume fictivă în care obiectul real este decontextualizat și asociat cu imaginea „aranjată” a compozițiilor vizuale.

Instalația lui Laurian Popa va putea fi vizitată până în 15 mai, de marți până sâmbătă, între orele 12.00 – 18.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.