Din cartierul Freidorf al orașului Timișoara… în toată țara: „Palimpsest”, un album...

Din cartierul Freidorf al orașului Timișoara… în toată țara: „Palimpsest”, un album discografic care ocolește cu bună știință banalitatea

0
DISTRIBUIȚI

Cartierul Freidorf al orașului Timișoara este locul de naștere al unui nou material discografic lansat sub misterioasa semnătură Robert & Shanyio. Este vorba de Palimpsest, un disc realizat prin colaborarea lui Robert Nedelcu și Alexandru Hegyesi (cunoscut melomanilor prin numele de Shanyio), care conține 15 povești sonore care se adresează urechilor care se bucură de sound-uri care ocolesc cu bună știință banalitatea.

Alexandru Hegyesi a devenit cunoscut datorită proiectului muzical numit Nu & Apa Neagră, pe care l-a înființat alături de Sașa- Liviu Stoianovici. Proiectul a funcționat la început sub formă de duo, iar mai apoi s-a extins la formula de cvartet, prin cooptarea lui Vlad Sturdza și Călin Torsan.

„Pasiunea mea pentru muzică a pornit din copilărie, din vacanțele petrecute la bunici, unde se asculta la Bartók Radio Budapesta emisiuni de muzică clasică, de pildă Ki nyer ma? sau Játék és muzsika 10 percben. Aveam doi unchi care cântau la saxofon muzică pentru nunți și botezuri. Toate muzichiile astea au avut un sens pînă la urmă… pe la vârsta de 15 ani am primit un bas electric, pe care am început să descopăr notele și să fac bășici la degete de la ciupitul corzilor. Am mai luat și lecții de instrument de la cîțiva prieteni dar în mare parte am fost autodidact. După cîteva încercări eșuate de a face o trupă de cartier, în 1994 am fost cooptat în grupul de folk-rock Deocamdată, al lui Emil Kindlein, iar prin 1999 l-am întîlnit pe Sașa-Liviu Stoianovici, cu care am început proiectul care se numea «NU» iar mai apoi “Nu & Apa Neagră». La un festival de la Târgu Mureș, l-am întîlmit pe Henning Kűpper managerul casei de discuri berlineze Lollipop Shop, căruia i-a plăcut muzica noastră, propunîndu-ne să înregitsrăm un material. Așa am înregistrat primul nostru album oficial Omag. Datorită lui am reușit să participăm la mai multe festivaluri de muzică experimentală din Europa”, a povestit Alexandru Hegyesi despre începuturile sale muzicale.

După destrămarea proiectului Nu & Apa Neagră, artistul și-a continuat odiseea muzicală sub numele de Shanyio și a lansat o serie de materiale discografice.

„Proiectul s-a născut de prin 2002 cînd am început să pun cap la cap niște teme muzicale care mai apoi au devenit primele piese de pe primul material numit «Uscăciune» scos pe cont propriu în 2007 la care m-a ajutat și au participat Liviu Stoianovici (saz, fluiere) și Thomas Almádi (percuție). Nu caut să transmit ceva anume mai degrabă stări sau trăiri…Pot spune că nu m-a mai bucurat «banalitatea». De-a lungul anilor am căutat fuziunea, să abordez și instrumente noi (nu prea folosite prin muzici actuale) de exemplu: țitera transilvană & bavareză, kantele, dulcimerul, țambalul… în formulele în care am cântat.


Mă cunoșteam cu Robert Nedelcu, dar nu am cântat niciodată împreună, Emil Kindlein ne-a făcut legătura anul trecut, ne-am întîlnit și am descoperit că am putea face muzică împreună. Nu pot spune dacă e un anumit gen pe acest album, cred că sunt mai multe genuri pe care le-am adus în felul nostru la un numitor comun. Albumul este disponibil pe CD, dar și pe casetă. Aici pe la noi nu prea se mai ascultă casete, din păcate, dincolo, în ultimii ani lumea a revenit la acest format audio, e un adevărat revival. Pandemia ne-a afectat pe toți, pe unii în bine, eu, de pildă, am reușit să finalizez căteva materiale, unul așteaptă deja să iasă.. la un label din Polonia de muzică experimentală. Iar cu Robert am început să lucrăm la un nou material…”, spune Alexandru Hegyesi.

„Ce e deosebit la acest album e că deși arbordarea ar putea fi minimalistă, sunt layer-e peste layer-e de linii melodice din care rezultă o atmosferă complexă și eclectică în care electronicul se împletește inspirat cu elementele de «intrepretare acustică». Este soundtrack-ul perfect pentru un «musical Harap Alb» în viziunea unui artist din secolul XXI. Numele personajelor ar putea ține loc de acte ale operei. Poate sună ciudat dar deși întregul album e construit pe teme arhaice muzica e foarte actuală si cât se poate de prezentă, o contradicție care dă farmec intregului… De ascultat si nu doar odată, nu vei ști ce o sa te izbească si nici de unde va veni”, spune producătorul muzical Emil Biebel în recenzia acestui disc.

„Ceea ce aduc în anul 21 al secolului 21 Robert Nedelcu și Alexandru Hegyesi (Shanyio) sunt picuri ai trăirilor filtrate prin experiențe trăite în tranziția dintr-o realitate sumbră a trecutului recent în zbaterea revolută a nimicului însuflețit de speranța cuceririi unui altfel de nimic, aseptic, blanc, dar obliterat de obsesia materialului. Tocmai din acest materialism vulgar încearcă cei doi să evadeze prin sonorități ce pot fi asociate cu desenele/picturile rupestre. De un exotism ușor prețios, cu o deosebită atenție acordată detaliilor contopite într-o masă sonoră ambientală, muzica tinde să devină muzak, îi lipsește vîna care s-o ancoreze de masa musculară. În contrabalanță cu acest filon eteric este bogăția temelor melodice înșiruite asemenea unor semne caligrafice așternute pe un pergament pigmentat pentru a sugera patina. Impresia generală însă este a unor schițe pentru ceea ce s-ar putea articula într-o simfonie a trecerii în dăinuire. După o primă audiție am simțit impulsul de a reasculta discul, de a lega toate acele schițe (sunt 15 titluri care au, fiecare, povestea lui) într-un ghem pe care să-l pot rostogoli spre cei care au nevoie de muzică dar încă nu știu asta”, spune criticul muzical Mimo Obradov despre Palimpsest, albumul discografic fabricat în Timișoara care poate fi comandat aici.

Înregistrările pentru acest disc au fost făcute pe parcursul anului 2020 și în 2021 în Freidorf iar cei doi muzicieni au utilizat o serie de instrumente ca dulcimer, chitară acustică/electrică, slide, chitară bas, nai, caval, blockflote, muzicuță, kemence, percuție, drîmbă, clape, kantele sau shakuhachi. Designul grafic este semnat de Oana Nedelcu, iar masteringul a fost realizat de Dan „Polymoog” Stesco.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.