Din Sala Barocă a Muzeului de Artă în America: Lucian Ban și...

Din Sala Barocă a Muzeului de Artă în America: Lucian Ban și Abraham Burton lansează un disc înregistrat în Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cu trei ani în urmă, Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara a fost gazda unui concert deosebit, în cadrul căruia melomanii au avut ocazia să asiste la un regal muzical susținut de Lucian Ban și Abraham Burton sub titlul de Black Salt Duo.

Concertul din Sala Barocă – organizat de Jazz Updates – a fost înregistrat în data de 5 iunie 2018 și va apărea sub formă de material discografic în data de 9 aprilie la casa de discuri americană Sunnyside Records.

„Sunt încântat să anunț că săptămâna viitoare Sunnyside Records va lansa Black Salt, albumul meu duo cu saxofonistul Abraham Burton, înregistrat live în uimitoarea sală barocă din Timișoara”, a anunțat Lucian Ban.

Lucian Ban este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, care și-a câștigat renumele grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz şi McCoy Tyner, Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).


Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmărit”, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde colaborează cu mai multe grupuri, toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat multe albume sub nume propriu, pentru case de discuri americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records cu „Transylvanian Concert”, album ce i-a adus consacrarea internațională. În 2016 casa de discuri americana Sunnyside Records a lansat albumul „Songs from Afar” al quartetului său Elevation. Grupul newyorkez de jazz Elevation a concertat pentru prima oară în Timișoara la festivalul de jazz din 2008, organizat de Marius Giura și a revenit pentru un alt concert la Filarmonica Banatul, în 2015.

Vă reamintim că un alt album înregistrat în Timișoara s-a regăsit printre cele mai bune discuri americane ale anului 2020. „Transylvanian Folk Songs”, discul înregistrat de către Lucian Ban alături de John Surman și Mat Maneri , tot la Sala Baroc a Muzeului de Artă.

„Și acest concert este rezultatul unei promisiuni pe care ne-am facut-o noi Jazz Updates impreuna cu Lucian Ban după prima colaborare si primul eveniment al nostrum, concertul Elevation care s-a desfășurat în noiembrie 2015 la Sala Capitol la are au fost șase sute de persoane în public. Promisiunea a fost aceea că vom prezenta și produce împreună cel puțin un moment muzical în fiecare an la Timisoara. Din momentul acela iată ca am produs împreună 5 concerte in Timișoara din care au rezultat 2 albume înregistrate aici si proiectul multianual Retracing Bartok. Țineți aproape, lucrăm la un nou material muzical în 2021”, ne-a declarat Alin Rotariu, din partea celor de la Jazz Updates.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.