Directorul Aquatim despre oportunitatea de afaceri din zona de apă – canal:...

Directorul Aquatim despre oportunitatea de afaceri din zona de apă – canal: 24 miliarde de euro, nevoia de investiții în România

0
DISTRIBUIȚI

Directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, a declarat miercuri seara la emisiunea PRESSALERT LIVE, că la instituțiile publice există teama de a accesa fonduri europene datorită volumului imens de muncă. Acesta cred că statul are trebuie să le impună firmelor de stat să atragă bani europeni. Vlaicu a mai precizat că Aquatim este în această situație bună de a avea dotări și a face investiții tocmai pentru că a atras fonduri europene.

„Firmele se feresc să vină într-un astfel e business pentru că rigoarea e mult mai mare, este o problemă cu actele care trebuie făcute după un anumit tipic. Am avut 17 licitații internaționale anulate din 30 într-o primă fază pe rețele de apă, stații de epurare, uzine de apă și acest business încă nu este foarte bine mobilat cu firme. Noi am finalizat la nivel de județ un proiect de 45 de milioane de euro din cel de 240 de milioane de euro, deci iată că sunt bani care intră în județ și ar fi suficient de motivant pentru firmele din domeniu”, a declarat Ilie Vlaicu.

„La nivel național, nevoia de investiții pentru segmentul de apă și canalizare este de 24 de miliarde de euro.


Este o cifră absolute impresionată și România este obligată să facă aceste investiții pentru că altfel Uniunea Europeană vine cu acel infringement. Vreau să vă spun că infringementul prin faptul că România nu a respectat echiparea cu rețele de canalizare a orașelor și comunelor mai mari de 2.000 de locuitori este venit la București, au venit hârtii de atenționare, deci țara este obligată să investească, businessul este sigur. La nivel național, cam 55 la sută din populație este deservită de canalizare și suntem undeva la coada clasamentului în UE. În Timiș, suntem undeva la 65%. La nivel de apă, businessul este undeva în jurul a 75%, deci gradul de conectare la rețelele de apă, aici satele trag în spate. Deci Timișul stă un pic mai bine”, a spus directorul general al Aquatim.

Ilie Vlaicu este de părere că „țara este trasă înapoi de sistemele publice pentru că cele private au business-ul lor, sunt în viață. În zona publică există probleme mari la toate nivelele și cred că un guvern responsabil aici ar trebui să se aplece pentru a vedea care sunt cele care se duc în jos. Este multă mediocritate în zona public, nimeni nu a avut curaj să facă ordine. Sistemul în sine este unul nefuncțional. Cred că cei care vor avea curaj să facă ordine în administrație vor fi câștigători, dar nu neapărat pe termen scurt.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.