Directorului Muzeului de Artă din Timișoara, după evaluarea negativă: „Reacții subiective”

Directorului Muzeului de Artă din Timișoara, după evaluarea negativă: „Reacții subiective”

0
DISTRIBUIȚI

Victor Neumann, director al Muzeului Național de Artă Timișoara din anul 2013, a obținut la evaluarea activității pentru anul 2020 nota 6,04, care nu-i mai permite continuarea mandatului de management, nota minimă admisă fiind 7,00. El  a dorit astăzi să prezinte presei punctul său de vedere cu privire la felul în care a fost apreciat managementul său și mirarea care l-a cuprins când a aflat nota „incalificabilă” pe care a primit-o, considerând că aceasta ar fi urmarea unei implicări a politicului în activitatea sa, deoarece notele din anii anteriori au fost între 8,95 și 9,89.

O primă nemulțumire este legată de faptul că activitatea sa la muzeul timișorean, care are rang de muzeu național, a fost evaluată de doi directori de muzee județene de la Arad și Craiova, a sugerat că „cei de la Arad sunt invidioși pentru că au candidat și ei la titlul de capitală culturală europeană și au reacții subiective” și a dorit să sublinieze că directorul muzeului, care a făcut parte din comisie, ar fi  „recent profesor universitar, la o universitate contestată din Arad”. Nici numirea în comisie a unui lector universitar de la Facultatea de Arte nu a fost pe placul său, căci „nu e cazul ca un profesor universitar de 20 de ani să fie examinat de un lector”, și cu atât mai puțin de un „fost șofer” ca reprezentant al consiliului județean, pe motiv că nu poate fi evaluat de cineva care nu-i cunoaște lucrările, deși regulamentul-cadru care reglementează și alcătuirea comisiilor  prevede doar că din acestea trebuie să facă parte „reprezentanți ai autorității, în proporție de o treime, și din specialiști în domeniul de activitate al instituției, în proporție de două treimi”. Lucrările sale și statutul său de „specialist recunoscut, mentor de școală doctorală pentru istoria conceptuală, pentru care merită prețuit”, au fost evidențiate și de istoricul Miodrag Milin, unul din coautorii lucrării „Banatul Timișoarei”, coordonată de Victor Neumann, precum și de economistul Nicolae Țăran, în opinia căruia acum este „un moment critic care afectează muzeul de artă și e trist pentru elita timișoreană”, dar atât Neumann cât și susținătorii pe care i-a invitat au trecut cu vederea că evaluarea nu s-a făcut pentru performanțele didactice sau lucrările istorice ale lui Victor Neumann, ci strict pentru eficiența activității sale manageriale la muzeul de artă.

Victor Neumann a precizat că a contestat la instanța de contencios administrativ nerespectarea procedurii, deoarece nota pe care a obținut-o a fost făcută publică înainte de soluționarea contestației, dar și nota obținută, cerând anularea acesteia.

El admite că muzeul are multe probleme, începând cu faptul că jumătate din clădire e nefuncțională, nu are un laborator de restaurare corespunzător, nici suficienți specialiști, dar consideră că acestea nu sunt de competența managerului.


Nu a negat nici că a acceptat în depozite prezența unor persoane din afara muzeului (detaliu care nu a făcut obiectul evaluării), iar acestea, în calitate de voluntari, au făcut fotografii în depozite și au intervenit asupra unui tablou, deși nu s-a respectat legislația în vigoare. Serviciile voluntarilor au fost acceptate, în ciuda faptului că muzeul avea atât fotograf cât și expert restaurator acreditat de Ministerul Culturii. Neumann a recunoscut și că fostul conservator, Luminița Paul, a plecat din instituție cu toate fotografiile și fișele de evidență, ba chiar a distrus un calculator în care era stocată baza de date a muzeului, dar întrebat dacă a sesizat organele în drept, a negat, dând o explicație evazivă.

Neumann s-a lăudat în schimb cu expozițiile pe care le-a făcut, cu revista „Euroregionalia”, care nu este acreditată științific, așa cum nu este nici editura britanică Scala Publishers, unde a publicat deja două cărți și ar dori să publice și o istorie a muzeului și a colecțiilor, începând din 1872, pentru care a solicitat Consiliului Județean Timiș suma de 75.000 de lei. Pe de altă parte, „Ziridava Studia Archaeologica”, revistă a muzeului arădean pe care l-a ironizat, a fost acreditată de Consiliul Național al Cercetării Științifice, deoarece îndeplinește condițiile prevăzute în metodologia de evaluare și clasificare a revistelor științifice.

Unul din membrii comisiei care a analizat activitatea managerială a lui Victor Neumann a declarat pentru redactorul PRESSALERT.ro că raportul de activitate elaborat de acesta nu a respectat legislația, și au fost mai multe capitole din activitatea managerială la care nu s-a făcut nici o referire. „În interviu, dl Neumann nu s-a referit la management, la posturile neocupate, la sumele pentru reparații care au fost cheltuite doar în proporție de 2%, raportul are doar 14 pagini, n-am mai întâlnit așa ceva la nici un muzeu, rapoartele de activitate au, în general, de la 60 de pagini în sus. Noi am făcut analiza pe baza documentelor puse la dispoziție de candidat, comisia a fost unanimă în acordarea notei iar aceasta a fost una blândă, de complezență, căci proiectul managerial nu a fost nici pe departe realizat”, a spus membrul comisiei.

Rămâne de văzut CJT va decide încetarea managementului lui Victor Neumann la muzeul de artă și dacă va fi numită o conducere interimară până la soluționarea acțiunii în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.