Doliu în lumea muzicii: a murit chitaristul Ghighi Iovin, fost membru al...

Doliu în lumea muzicii: a murit chitaristul Ghighi Iovin, fost membru al formației Progresiv TM

0
DISTRIBUIȚI

Lumea muzicii din partea de vest a țării are parte de o nouă veste neplăcută: a murit Gheorghe Iovin, fostul membru al trupei Progreisv TM.

„Mentorul meu chitaristic, omul de la care am învățat la chitară și pe care l-am avut ca exemplu din copilărie a plecat dintre noi în Vinerea Mare, o zi tristă pentru toată creștinătatea…Este o pierdere grea, a fost un om bun, blând, credincios, un mare muzician, chitarist, orchestrator, om de studio, fost component al formațiilor Carusel și Progresiv Tm. Dumnezeu să îl odihneasca în pace și să nângîie familia îndurerată și prietenii…”, este mesajul lui Teo Boar, fost coleg de trupă.

Anul trecut, membrii formației arădene Pacifica, Vlady Cnejevici și Teo Boar au resuscitat o melodie din repertoriul formației Progresiv TM, „Vorba dulce din bătrâni“, alături de Ghighi N. Iovin. De-a lungul anilor, Vlady Cnejevici și Ghighi N. Iovin au făcut parte din componența binecunoscutei formații Progresiv TM.

„Eram în armată, iar Progresiv TM fiind în turneu prin țară, a ajuns la Giurgiu, unde eu îmi satisfăceam serviciul militar. În ziua concertului, m-am dus la Sala Casei de Cultură, cu vreo două ore înainte de primul concert. Știam că trupa va fi acolo pentru instalare și soundcheck. Mă cunoșteam cu cei doi toboșari, Hely Moszbrucker și cu Miși Farkaș, eu cântând deja prin 1974 la Barul de Noapte de la Continental din Timișoara! Eu practic, eram deja în formația Carusel din Arad, doar că încorporarea în armată, m-a întârziat un pic. Carusel, era o formație cu care Progresiv TM și Phoenix, au concertat de multe ori prin Arad și Timișoara. Hely m-a prezentat lui Laci și lui Harry Coradini, drept un chitarist de viitor… mă rog, de trecut nu puteam fi… Laci mi-a zis… gata, hai pe scenă să facem un jam session… ce să fac, m-am conformat… și țin minte că bunul prieten (ulterior), regretatul Harry Coradini, a fost foarte entuziasmat și drăguț, a zis: «Măi băiatule tu trebuie să vii la noi în trupă, după ce scapi de armată!» Într-adevăr, Laci a fost și foarte atent cu mine, m-a lăsat să improvizez destul de mult, și zic eu, am avut un interplay destul de reușit cu ei! Sigur, a urmat concertul, am fost foarte impresionat de cum sună, de orientarea lor stilistică… era aparte… Să nu spun ce impact a avut asupra mea această întâlnire… n-am mai dormit vreo câteva nopți… la concert au fost cu mine câțiva colegi soldați, care au asistat la toată faza, și erau picați pe spate …mi-au făcut ăia o reclamă prin unitate, de am ajuns celebru într-o zi”, a povestit Ghighi N. Iovin despre momentul în care a luat contact pentru prima oară cu membrii Progresiv TM.

După satisfacerea stagiului militar a urmat o perioadă în care trupa Carusel a cântat pe Litoral și a imprimat și filmat prin studiourile radioului și televiziunii române, iar în toamna anului 1977 formația a început un turneu în țară.


După ce trupa Carusel s-a desființat, Ghighi N. Iovin a cântat câteva luni alături de formația Soul Band tocmai în Cehoslovacia și după întoarcerea în țară, artistul și-a anunțat colegii că nu mai vrea să cânte într-o formație de cover-uri, dorind să se înroleze într-un grup care să creeze compoziții proprii.

„Fiind din Arad, locuiam la Motel – Pădurea Verde în Timișoara, în camera dată de OJT Timiș! Pe vremea aceea nu erau smartphones. Așa că m-am dus la Poșta Mare, să dau un telefon acasă. Când să trec pe girafa de la Conti înspre Poștă… dau ochi în ochi cu Laci Herdina! Ne îmbrățișăm și mă întreabă direct: Ce faci?… păi mă duc să dau un telefon…! el: Lasă asta! Ce faci din punct de vedere muzical?… eu zic: Păi nimic! Laci: Hai să refacem Progresiv TM, Harry a plecat în Norvegia și m-a lăsat! Eu am rămas interzis!!! I-am zis, păi aseară i-am anunțat pe colegii mei că nu mai vreau Restaurant! Amândoi eram uluiți! Apăi când tre să se-ntâmple, apăi se întâmplă! Laci adunase deja aproape toată trupa! La tobe Gigi Nanu, la bass-guitar Nae Tarnoczi, plecat dintre noi, la clape Ștefan Pentek, iar Laci și-a dorit să vin eu ca Vocalist-Ghitarist… a doua zi am și început repetițiile! Eram în mare grabă, pentru că la Sala Palatului în București, undeva la începutul lunii Iunie, aveau loc Galele Arhitecturii, un fel de festival Rock – Mascat! Iată ce măști se purtau în acea vreme… Eram deja invitați și trebuia să punem la punct repertoriul. Laci, a fost, este și va fi, foarte pretențios… dar a și avut o răbdare de fier cu mine, mergeam la el aproape în fiecare zi cu ghitara, și el mă învăța toate piesele… în special compozițiile lui!…defapt toate erau ale lui! Noi repetam La Casa Tineretului langă Stadion! Invariabil, după un sfert sau jumătate de oră, apăreau doi elevi curați, pieptănați în uniformă, cu matricola pe ea… cine credeți că erau…?!?!?! Vladi Cnejevici și Marcel… colegi de liceu, chiuleau împreună, dar mai târziu au și cântat împreună… Sigur Vlady a cântat și cu Progresiv TM, pe lângă atâtea altele cunoscute! Defapt lui Vlady i îi aparține și ideea remake-ului acestei piese Proverbiale… Vorba dulce din Bătrâni a fost a doua piesă pe care am învățat-o! Era foarte «catchy»… mi-a plăcut foarte mult! Evident că am cântat această piesă la Sala Palatului, unde peste cateva luni, urma să aibă loc Congresul Partidului Comunist!!! Pe aceeași scenă… 1979… greu de imaginat… cum de această piesă a scăpat cenzurii… care… by the way… era cumplită… cu alte texte absolut inocente, aveam probleme mari, ni le măcelăreau ăia pe la Televiziune și Radio, de nu mai înțelegeai nimic din ele… rămâne un mare semn de întrebare”, spunea artistul care a trecut în neființă într-un articol publicat de pressalert.ro anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.