Două expoziții inedite la Arad. Una dintre ele, organizată de Jandarmeria Română

Două expoziții inedite la Arad. Una dintre ele, organizată de Jandarmeria Română

0
DISTRIBUIȚI

Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va fi inaugurată în data de 2 aprilie, ora 10.00, la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, iar publicul va avea acces începând cu ora 12,00, evenimentul fiind organizat cu sprijinul inspectoratului județean de jandarmi.

Istoria jandarmeriei române…

Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA, Asociația RoMilitaria și Complexul Muzeal Arad, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea jandarmeriei române, înființată în data de 3 aprilie 1850 de Grigore Alexandru Ghica, domnitorul Moldovei, care a semnat hotărârea Divanului Obștesc, „Legiuirea pentru reformarea Corpuui slujitorilor în jandarmi”. Rolul acestei instituții, una din cele care au pus bazele României moderne, a fost acela de a garanta siguranța cetățeanului și de a-i apăra drepturile. Reorganizată în timpul regimului comunist în alte structuri ale ministerului de Interne, jandarmeria a fost reînființată în 1990 pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, iar 3 aprilie a devenit Ziua Jandarmeriei Române.

Tematica expoziției este una militară, în care sunt prezentate diverse piese, distincții militare, fotografii, brevete, replici de uniforme, dar și informații despre istoria jandarmeriei arădene.


Pentru prima dată vor fi expuse brevete, medalii și ordine militare primite de maiorul Constantin Stoichițoiu, ofițer superior care a fost comandant al Legiunii de Jandarmi Rurali Arad începând cu anul 1929, precum și fotografii inedite deținute de mai mulți colecționari pasionați din Curtici.

Expoziția a fost prezentată anul trecut la Muzeul Național de Istorie București și apoi la Muzeul Orașului Oradea. Ea va putea fi vizitată la Arad până în data de 25 aprilie, de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00.

…și femeia în artă

La polul opus, muzeul de artă readuce pe simeze mari maeștri ai picturii românești, ale căror tablouri aflate în colecția de artă a muzeului arădean au ca element comun teme legate de reprezentarea femeii, portrete și flori, ca o expresie a bunului gust din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului trecut.

Sunt chipuri de tinere fete și femei, unele cunoscute, altele anonime, pictate în perioada Biedermeier, a academismului sau postimpresionismului, multe comandate și pictate după model sau fotografii. Expoziția, al cărei curator este istoricul Adriana Pantazi, reunește nume consacrate precum Ion Negulici, Sava Henția, Constantin Daniel Rosenthal, Constantin Lecca, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Theodor Aman, Nicolae Vermont, Gheorghe Petrașcu sau Francisc Șirato.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.