Doze Pfizer, program non-stop și vaccin doar cu buletinul. Tot ce trebuie...

Doze Pfizer, program non-stop și vaccin doar cu buletinul. Tot ce trebuie să știi despre maratonul de vaccinare anti-COVID de la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

De vineri, de la ora 16.00, până luni dimineața la ora 8.00, timișorenii, dar nu numai, care doresc să se vaccineze anti-COVID sunt așteptați la Centrul de Afaceri aflat peste drum de Sala „Constantin Jude”. Este nevoie doar de buletin, pentru că doritorii se pot prezenta fără programare, însă și cei deja programați se pot vaccina în cadrul acestui maraton, doza urmând să fie „bifată” automat pe platforma de programare.

Unul dintre principalii responsabili este Dorel Săndesc, medic la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean din Timişoara şi vicepreşedinte al Societăţii Române de ATI, iar acțiunea a fost pusă la cale de comunitatea medicală din Timișoara, cu sprijinul autorităților locale, iar spațiul de la CRAFT a fost pus la dispoziție gratuit.

„Nu este prima acțiune preventivă în care noi cei care lucrăm în spitale, în ATI, ne implicăm. Am mai făcut astfel de acțiuni în zone izolate din vestul României, am fost în cămine de bătrâni, în centre de recuperare neuropsihiatrică. Acum vrem să escaladăm acest proiect la un nivel mai mare, pentru că e nevoie de implicarea tuturor în resuscitarea spiritului pro-vaccinare, în atragerea cât mai multor oameni spre calea care s-a dovedit a fi principala cale care poate să ne readucă la normalitate. Mesajul nostru nu mai este deloc unul negativ, să speriem lumea. Da, trăim drame la ATI, dar vorbim de finalul acestui maraton. Finalul trebuie să fie libertatea, bucuria de a fi din nou împreună, de a putea să mergem la spectacole, la meciuri și așa mai departe. E nevoie de implicarea noastră, a societății civile, și să renunțăm la stilul acesta, care din păcate caracterizează societatea românească, când avem o problemă să căutăm obsedant vinovatul. Să-l decapităm, dacă se poate, în vreo formă – profesional, politic, social și așa mai departe – după care lumea se consideră mulțumită. Nu mă interesează ce vini sunt, mă interesează să contribui. Pentru noi este o acțiune extrem de pozitivă, o facem cu mare bucurie, nu este un efort mare. Față de munca noastră de zi cu zi credeți-mă că e ca o relaxare”, a spus Dorel Săndesc în emisiunea PRESSALERT LIVE.

„Dincolo de asta, avem o motivație concretă profesională. Noi de un an și suntem sub o presiune teribilă în ATI-uri, e mereu plin, nu se mai răcește un pat. Credem că această acțiune ar putea să contribuie la relaxarea presiunii pe spitale, care e de fapt marea problemă a acestei crize, faptul că nu ai unde să mai primești pacienții. Oricare dintre noi putem fi loviți de glonțul ruletei rusești, pentru că boala asta așa merge. Am văzut prea multe cazuri în care oameni foarte sănătoși, bine, fără probleme, au făcut o formă foarte gravă sau chiar au pierdut lupta cu boala. De aceea chemăm oamenii la această acțiune pe care o facem absolut voluntar, în timpul nostru liber. Am zis că dacă o facem foarte intens, pe 30 de linii, putem să vaccinăm foarte mulți.


Capacitatea noastră de vaccinare în acest centru, în cele trei zile, ajunge până pe la 13.000 de oameni. Avem doze, totul a fost organizat, facem parte din rețeaua națională de centre. Am discutat cu doctorul Gheorghiță de la început, care a agreat ideea, și a alocat vaccinurile Pfizer. Este un proiect al comunității medicale din Timișoara, UMF, toate spitalele, astfel că avem peste 500 de voluntari care s-au oferit. Important e să vină lumea”, a explicat medicul timișorean.

Maratonul de vaccinare începe vineri la ora 16.00 cu membrii trupei Cargo, formație care și-a pierdut recent unul dintre membrii fondatori, Adi Bărar, care a murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19. De altfel, muzicienii au și participat la campania de promovare a acestei acțiuni.

„Am reușit să obținem aici niște reguli mai permisive, astfel că oamenii pot să vină fără programare, cu buletinul, dacă au peste 16 ani. Pot să vină și cei care sunt programați, pentru că vor fi scanați în platformă, dar și cei neprogramați, cu buletinul, care vor fi astfel introduși în sistem. Tinerii între 16 și 18 ani trebuie să aibă un acord de vaccinare de la unul dintre părinți, nu trebuie să vine neapărat cu părintele, dacă vine cu atât mai bine. Nu există un formular scris, oamenii pot să scrie de mână sau pe calculator, numele, prenumele, seria și numărul din cartea de identitate și că e de acord cu vaccinarea fiului sau fiicei. Cei care se vaccinează, primesc pe loc adeverința și programarea pentru rapel. Va fi un alt maraton. Nu excludem redeschiderea pentru a repeta, dacă vedem că există dorință. Sperăm să producem un val de solidaritate cu ideea de vaccinare, pentru că asta cred că va fi și mai important decât numărul de oameni pe care-l vacinăm noi în aceste zile”, a explicat doctorul Săndesc, care a spus că a vorbit cu români din străinătate care vin să se vaccineze acum, dar și cu locuitori din alte orașe care vor veni la Timișoara în același scop. Cei care doresc să vină la vaccinare în intervale orare în care circulația este restricționată, pot face acest lucru cu declarații pe proprie răspundere în care să menționeze că merg spre centrul de vaccinare de la CRAFT.

„Eu cred că acceptarea fără programare se va generaliza, pentru că noi ajungem în situația în care avem o ofertă de vaccinuri, dar nu mai există acel interes. Eu cred că prin campania noastră de informare venim cu ceva ce lipsea, după o primă campanie oficială pro-vaccinare care a fost făcută cam sec, cam rece. Din păcate, persoane deosebit, medici cunoscuți, au fost folosiți într-o campanie mult prea depersonalizată, nu a avut priză la public. Apoi, în contextul ambianței din societatea românească, a pierderea încrederii în clasa politică, în autoritate, n-au mai prea îndrăznită să apară, și e păcat, trebuie să faci ceva. Noi am făcut o campanie cu introducerea și prezentarea proiectului, avem clipuri cu personalități cum ar fi Oana Pellea. Trupa Cargo a făcut un clip pentru noi și, mai mult, s-au înscris pe platformă, și vor fi în primii acolo, la ora 16.00, vineri. Timișoara Bikers, grup foarte activ și implicat în voluntariat, vor veni sâmbătă la 10.00 acolo, și cei care s-au vaccinat, și cei care vor să se vaccineze, ca să transmită un mesaj de susținere. Este înscris pentru vaccinare și maestrul Ștefan Popa Popa’s, tot sâmbătă”, a mai spus Dorel Săndesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.