Ediție aniversară pentru Festivalul Filmului Francez din România

Ediție aniversară pentru Festivalul Filmului Francez din România

0
DISTRIBUIȚI

În această vară, între 1 și 11 iulie, Festivalul Filmului Francez din România celebrează 25 de ani cu o ediție aniversară care va avea loc în mai multe orașe din țară, printre care și Timișoara. Cinefilii vor avea ocazia să vizioneze cele mai noi și remarcabile filme franceze, atât în săli de cinema și aer liber, cu respectarea normelor sanitare, cât și online. Vizionările online sunt disponibile începând cu data de 30 aprilie.

Sub genericul „5 x 5 = 25”, vor fi prezentate cinci secțiuni cu câte cinci filme fiecare, pentru a marca cele 25 de ediții ale celui mai longeviv festival din România dedicat cinematografiei unei țări. Pe lângă secțiunile devenite clasice, festivalul aduce în această ediție, ca noutate, Competiția Tinerelor Talente – Lungmetraj, cu cinci titluri de debut în cinematograful francez, care vor concura pentru Premiul Publicului, constând în acest an într-o bursă de 1.000 de euro oferită de Institutul Francez regizorului filmului câștigător și un pachet de sprijin financiar oferit de TV5 Monde distribuitorului care va aduce filmul în cinematografele românești. În premieră, filmele din competiție vor fi disponibile și online, pe platforma Elvire chez vous, între 5 și 9 iulie, pentru a putea fi văzute și votate de un public cât mai numeros.


Printre filmele din această secțiune se numără „Slalom” de Charlène Favier și „Seize Printemps” de Suzanne Lindon, ambele incluse în selecția oficială de la Cannes 2020 și la alte festivaluri importante, sau ”Au nom de la terre”, lungmetrajul de debut al lui Edouard Bergeon, care a avut peste două milioane de spectatori în cinematografele franceze în toamna anului 2019.

O altă secțiune nouă este Competiția Tinerelor Talente – Scurtmetraj, cu o serie de cinci filme, premiul câștigătorului fiind o rezidență de creație în cadul programului Résidence du Poche al Institutului Francez din România, care oferă cadrul potrivit pentru un proiect de lungmetraj.

În secțiunea Panorama filmelor anului, care grupează sucese recente ale cinematografiei franceze, vor predomina comediile, printre care „Adieu les cons” de Albet Dupontel, câștigător a șapte trofee César în acest an, sau „Un Triomphe” de Emmanuel Courcol, desemnat „Comedia anului” la European Film Awards.

Carte Blanche pentru cinci cineaști români este secțiunea în care Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și Cristi Puiu propun câte un film francez de patrimoniu sau mai recent, care i-a inspirat sau i-a impresionat în mod deosebit, iar ultima secțiune, La Meilleur du FFF, propune revederea a cinci filme din edițiile anterioare ale festivalului, care au marcat debutul unor regizori care și-au găsit ulterior consacrarea.

Filmele vor fi diponibile înainte de festival pe platforma Elvire chez vous, timp de 24 de ore fiecare. Primul este „Grand Central” de Rebecca Zlotowski, prezentat în România în 2014, când a câștigat premiul publicului. Vizionarea online începe în 30 aprilie, la ora 18,00, iar biletele sunt deja disponibile pe Eventbook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.