O icoană veche de aproape 250 de ani sau materiale de construcții...

O icoană veche de aproape 250 de ani sau materiale de construcții din epoca Sarmizegetusei Regia, printre exponatele lunii aprilie în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Icoana „Iisus Hristos, mare arhiereu între arhangheli” semnată de meșterul iconar sârb Ștefan Tenețchi și aflată în colecția Muzeului Orașului Lipova este exponatul pe care Complexul Muzeal Arad îl oferă publicului în luna aprilie, pentru a marca Sfintele Paști, cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

Icoana, de mari dimensiuni, realizată în ulei, pe lemn de tei, este datată de specialiști în anul 1775 și face parte din patrimoniul cultural național. Cunoscutul iconar Ștefan Tenețchi, care s-a trăit la Lipova și apoi la Arad, este unul din artiștii de seamă ai Banatului în secolul al XVIII-lea, fiind primul pictor care, în urma studiilor făcute la Viena, a adus în această parte a țării stilul baroc din centrul Europei. A fost pictor de icoane și iconostase, printre care cel al bisericii ortodoxe din Lipova, a catedralei greco-catolice din Blaj ori a icoanei Maicii Domnului de la mănăstirea Bezdin, care este considerată făcătoare de minuni. Lucrări ale iconarului sârb, realiate de-a lungul a cinci decenii, se regăsesc în Banat, în podgoria Aradului, Munții Apuseni sau Serbia și l-au făcut să fie considerat un pictor de referință al acestei zone, primul și cel mai reprezentativ al acelor vremuri, și întemeietorul unei adevărate școli care și-a extins influența asupra întregului Banat. Icoana poate fi văzută la muzeul din Lipova pe parcursul lunii aprilie și în prima parte a lunii mai.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva propune publicului o incursiune în bogata lume a obiectelor de ceramică și materiale de construcții din lut din arealul Sarmizegetusei Regia, prin expoziția intitulată „Producția ceramică în Munții Orăștiei” deschisă la începutul acestei luni, care va putea fi vizitată pe parcursul acestui an.

Muzeul deține o colecție impresionantă și extrem de valoroasă de ceramică veche, multe artefacte fiind restaurate și întregite pentru a li se reconstitui forma inițială.

Exponatul prezentat în această lună de Muzeul Național al Banatului este o figurină modernă de plumb care reprezintă un cal în miniatură, o jucărie din cele folosite spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.


Figurina a fost descoperită întâmplător în satul Brănești din zona Făgetului, dar fragmente din piesa inițială lipsesc și există indicii că inițial, deasupra calului se afla un călăreț.

Astfel de jucării au început să se răspândească în Europa în secolul al XVIII-lea, fiind produse în atelierele manufacturiere ale epocii. Inițial aveau forme plate iar ulterior acestea au devenit tridimensionale, inițial în Franța, iar în secolul al XIX-lea și în spațiul german. Existența jucăriilor este atestată din timpurile preistorice, când erau confecționate din lut  sau lemn, apoi din metale, iar în cea de-a doua jumătate a secolului trecut, din plastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.