Expoziție cu lucrări ale unor artiști români, între care și timișoreanul Sorin...

Expoziție cu lucrări ale unor artiști români, între care și timișoreanul Sorin Scurtulescu, vernisată la Roma de Ziua Mondială a Artei

0
DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Artei, sărbătorită în fiecare an pe data de 15 aprilie ca un omagiu adus lui Leonardo da Vinci, este marcată de Accademia di Romania in Roma prin lucrări de artă pezentate în „Expoziția de Artă cu Lucrări din Pinacoteca Accademia di Romania in Roma”. Cele 23 de lucrări de pictură, grafică și litografie  selectate pentru această expoziție fac parte din colecția pinacotecii care s-a constituit și s-a îmbogățit în ultima jumătate de secol.

Cele mai multe lucrări reunite în expoziție sunt semnate de mari maeștri români, printre care se numără Horia Bernea,  Ion Sălișteanu, Ion Sima, Ion Musceleanu, Ana-Maria Smighelski, Ligia Macovei, dar și timișoreanul Sorin Scurtulescu, beneficiar al unei burse postdoctorale „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania de la Roma, dorința organizatorilor fiind aceea de a onora acele personalități care, prin creația lor, lasă un semn al contemporaneității pentru posteritate, căci arta a fost întotdeauna modul prin care omenirea a reușit să înfrunte tragediile și incertitudinile.


Pandemia care bântuie lumea de mai bine de un an, afectând dramatic toate artele, arată acum cât de importante sunt acestea pentru sănătatea sufletului și a minții. Evenimentul va fi prezentat publicului în data de 15 aprilie, pe pagina de Facebook a ARR, unde va fi încărcată o scurtă descriere și link-ul către spațiul virtual care va găzdui reproducerile tablourilor. Expoziția va rămâne deschisă pentru public timp de două săptămâni.

De cealaltă parte a Atlanticului, în cadrul proiectului „Istoria României într-un obiect”, Institutul Cultural Român din New York a prezentat în această săptămână o lampă de argint în stil Secession, a cărei poveste a fost a fost reconstituită de istoricul de artă timișorean Marius Cornea împreună cu muzeograful Ionela Slejiuc și a fost spusă de muzeograful Giulia Delcea.

Lampa, realizată la începutul secolului trecut în atelierul vienez Moritz Hacker, este un obiect de artă care decora interioarele caselor aristocrației și ale marii burghezii, și are ca piesă centrală o cochilie de melc marin puternic lustruită, pentru a pune în evidență stratul sidefat care îi dă o notă de distincție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.