Gașca Psihodrom e pusă pe lucruri mari: „Vrem să coagulăm tot ce...

Gașca Psihodrom e pusă pe lucruri mari: „Vrem să coagulăm tot ce înseamnă scenă electronică din partea de vest a țării”

0
DISTRIBUIȚI

Scena muzicală timișoreană a oferit o serie de motive de mândrie de-a lungul anilor. Înainte de Revoluția din 1989 aici s-a coagulat o mișcare care a pus Timișoara pe harta rock-ului, dar și a jazz-ului. Lucrurile bune au continuat și la începutul anilor ’90 când zona muzicii underground s-a cristalizat într-o serie de manifestări cu răsunet în țară.

Și la capitolul muzică electronica Timișoara a fost fruncea. Grație mișcării care a crescut din câteva chefuri ilegale ținute în hale parasite care mai apoi s-au coagulat în festivalul TM Base. Sau a chefurilor derulate de anonimTM care au născut și primele compilații sub genericul Made in TM. Rămânând la capitolul muzică electronica, o gașcă de oameni bezmetici au pus la cale în urmă cu aproximativ un an Psihodrom Records. O mișcare care își propune să dea din nou ora exactă în materie de sound-uri electronice în patria noastră. Cu două compilații editate deja la activ și un feedback cât se poate de pozitiv din partea celor interesați de aceste muzici, cei de la Psihodrom au toate motivele de mândrie. Și sunt hotărâți să facă următorul pas. Un festival. Care deocamdată se va desfășura online, grație vremurilor pandemice pe care le trăim.

„Prima ediție a festivalului Psihodrom se va desfășura în perioada 14 – 16 mai online. De ce am hotărât să facem acest eveniment în vremurile astea nesigure pe care le trăim? Păi, e simplu… era singura modaliate de a face ceva. Nesiguranța asta ne-a făcut să luăm inițiativa acestui festival. Ne-am dat seama că o serie de artiști au nevoie să se exprime. Aveam soluția simplă să așteptăm până la lămurirea situației,dar nu mai aveam răbdare… așa că… ne-am zis să nu mai stăm pe gânduri. Ideea a avut un răspuns extraordinar. Cea mai faină energie a fost din partea artiștilor de muzică electronica, care au fost super deschiși la această inițiativă. Au văzut ce vrem să facem și conceptul li s-a părut fain. Conceptul nostru este să oferim un spațiu de afirmare artiștilor de muzică electronica. O platformă. Un hub. Vrem să coagulăm tot ce înseamnă scenă electronica din partea de vest a țării, și nu numai, fiindcă deja avem și doi artiști din București care ni s-au alăturat. Cred că până acum a lipsit chestia asta, o platformă care să aducă toate găștile locale laolaltă. Ne-am axat pe muzică electronică fiindcă la asta ne pricepem. Și pentru că scena asta de muzică electronică a fost marginalizată tot timpul în România”, a spus Adrian Marian, unul din „vinovații” pentru mișcarea Psihodrom.

Cele două compilații sonore lansate deja de casa de discuri timișoreană au avut parte de un feedback extraordinar din partea publicului, iar membrii colectivului au fost invitați să susțină un concert în cadrul evenimentului Romanian Music Export online, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie. Evenimentul a inclus o serie de paneluri de discuții cu profesioniști din industria muzicală susținute și de câțiva reprezentanți ai unor festivaluri renumite din Europa și o serie de concerte. Prima ediție Psihodrom Festival va avea parte de o serie de momente memorabile, printre artiștii care vor susține live act-uri și DJ set-uri numărându-se o serie de figure cunoscute în această branșă.

„Vom avea 10 act-uri live, care vor evolua pe sintetizatoare analogice hybrid modulare, cam toți artiștii din gașca noastră. Toate crewurile locale au cate un invitat. Cei de la Simultan îl vor avea ca invitat pe Radu Pieloiu, vor mai fi prezenți Anghel Mailat cu Gabriel Almași, Roboțel, Selfmade Music, Thy Veils și alții. Vor fi trei zile cu câte zece acturi pe zi. Seturile nu vor fi maim ult de 40 de minute. Le oferim celor interesați un weekend altfel, un weekend bezmetic.


Pentru ediția pe care o programăm la toamnă, care va fi cu participarea publicului – sperăm noi – intenționăm să facem un festival care să se desfășoare în mai multe locuri din oraș, unde evenimentele să se desfășoare simultan. Toți artiștii ni s-au alăturat acestei initiative pe gratis. Ei au nevoie de promovare… și noi la fel. E un win – win. O formulă benefică pentru ambele părți”, este de părere Adrian Marian.

Octavian „Vita” Horvath

La aproape un an de la fondarea sa, Psihodrom Records a lansat concertul „PSIHODROM LIVE @ ON.SET”, un efort comun realizat de 12 artişti ai artelor electro-acustice inovative și experimentale.
Vibrând pe aceeaşi frecvenţă cu timpul prezent, „PSIHODROM LIVE @ ON.SET” se află ȋn armonie cu estetica actuală şi prin aspectul vizual al producţiilor sale, acesta fiind realizat ȋmpreună cu echipa Electronic Resistance (weresist.ro) în studiourile on.set din Timișoara. La realizarea acestui concert au contribuit și Ovidiu Zimcea și Ovidiu Novac (camera operators), Sol Faur (lights), și Uțu Pascu (audio mastering). Din gașca Psihodrom face parte și Octavian Horvath Vita, binecunoscutul solist al formațiilor Implant pentru Refuz și Blazzaj. Care activează în Psihodrom sub numele de 150 Stoka.

„Am început cu latura asta a mea de 150 stoka. De când m-am apucat de făcut sound-uri pentru spectacole de dans contemporan și teatru. Sau muzica pentru aftermovie-uri la festivaluri si evenimente culturale. Odată cu venirea pandemiei și fiindcă mulți mi-au cerut să asculte aceste compoziții, m-am decis să le pun pe net. Am publicat deja două albume, și mai am câteva la sertar. Sun conștient că unii rockeri conservatori strâmbă din nas când aud de muzică electronica. Dar muzica e universală, și atunci când te exprimi nu contează cu ce o faci, că e sintetizator sau chitară. Cine are urechi și suflet… rezonează. Folosesc și vocea, de exemplu la concertul pe care l-am înregistrat la on.set.hdv, unde avem și invitați… i-am bâzâit pe toți… am stricat toate piesele cu vocea mea. Mi-am facut un set de versuri, i-am dat live cu un looper, jucându-mă cu efecte. Voi scoate și alte albume, chiar și un vinil, dar despre asta vom vorbi la momentul potrivit”, a spus Vita.

Un aspect important în industria muzicală actuală este și cel al producției video. O chestiune care adesea este neglijată în spațiul autohton. Nu și de cei de la Psihodrom, care susțin că această latură a spectacolului are nevoie de o abordare… profesionistă.

„Oferim suport tehnic pentru masterizare, înregistrări, publicare pe platformele digitale și partea de visuals. Prima noastră compilație a avut videoclipuri la toate piesele și nu cred că a mai existat o chestier similară pe la noi în țară, cel puțin în ultima vreme. Dincolo de videoclipuri ne axăm și pe elemente vizuale pentru live act uri, astfel încât toți artiștii să beneficieze de un show complex. În 2021 un spectacol trebuie neapărat să aibă și componenta vizuală. E foarte aiurea să mergi la un festival și băieții de la visuals – care adesea sunt închiriați odată cu sculele – să pună niște preseturi are includ foc și siluete de gagici dezbrăcate care dansează. Una este să te bazezi pe VJ ul instalației și alta e să înțelegi artistul… să îl ajuți să expună cee ace dorește. Adesea VJ eii sunt priviți ca niște oameni care vin cu instalația de scenă. De multe ori aceștia au ruinat un spectacol. Noi oferim support visual profesionist prin experiența pe care am dobândit-o”, a explicat Adrian Marian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.