Industria ospitalității din Timișoara, în moarte clinică din cauza pandemiei. Corina Macri...

Industria ospitalității din Timișoara, în moarte clinică din cauza pandemiei. Corina Macri anunță planurile ambițioase de promovare a orașului ca destinație turistică

1
DISTRIBUIȚI

Restricțiile impuse de pandemie au lovit crunt industria horeca, iar măsurile de sprijin încercate de autoritățile locale sau centrale sunt ori insuficiente, ori aplicate prost, este de părere Corina Macri, președintele Asociației Patronale „Horetim”.

„Am luptat în acești ani încercând să fim un partener pentru autorități, de aceea am și făcut această organizație. Industria ospitalității nu mai înseamnă o cârciumă sau o terasă în Unirii. Timișoara e Capitală Europeană a Culturii, dar cred că niciun eveniment nu va avea succes deplin dacă oamenii nu vor fi bine găzduiți. Nu poți să faci capitala culturală doar cu multinaționale, nu vreau să dau nume, și să mâncăm doar fast-food. Acest lucru l-am susținut în fața Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, am spus lăsați-ne să funcționăm. Ne-am distrus forța de muncă, am pierdut oameni din industrie care pleacă și nu se mai întorc, oameni formați în ani de zile. Nu putem să o luăm de la zero. Noua administrație a înțeles ce înseamnă, am reușit să facem această organizație de management al destinației, eu zic că e un mare lucru, pentru că încercam de ani de zile. Deja suntem la faza de statut, să pornim organizația, avem parteneri puternici și știm ce vrem să facem. Eu zic că nu-i puțin lucru. Că ne-am mai poticnit și ne mai certăm, cred că e cel mai bine să ne certăm la început, să punem lucrurile la punct. Ținem cont de specialiști, de voci recunoscute. Foarte mult ne ajută domnul Simion Giurcă, ne consiliază pe tot ce înseamnă turism și dezvoltarea orașului ca destinație. Vrem ca Timișoara să nu fie doar destinație turistică, ci și destinație universitară, destinație de business”, a spus Corina Macri în emisiunea PRESSALERT LIVE.

„Din punct de vedere al distrugerii imaginii Timișorei pe care am reclamat-o încă de anul trecut fostei administrații, când Timișoara era singurul oraș din țară practic gol, iar celelalte orașe mari erau pline de turiști români, avem un plan pe termen scurt fără de care noi, antrepenorii locali, nu vom putea supraviețui până în iarnă. Planul pe termen scurt se referă la revitalizarea, așa cum putem, a turismului în viitorul apropiat. Ne-am pus mintea la contribuție și vom găsi soluții. Mai este un plan pe termen mediu, până la Timișoara Capitală Culturală, și apoi un plan pe termen lung, ce vom face după. Dar înainte de toate ne omoară că vine vara asta, și n-am avut încă un proiect făcut, că toată lumea s-a focusat pe pandemie, ceea ce e necesar, dar trebuie să trăim și după pandemie”, a mai spus antrepenoarea, care a povestit și o interacțiune cu fostul primar Nicolae Robu.

Într-o discuție privint folosirea taxei hoteliere percepute de Primăria Timișoara, Corina Macri i-a reproșat fostului edil-șef că banii astfel strânși nu sunt folosiți pentru promovarea turistică a orașului. „Fosta administrație mi-a spus că nu avem nevoie de promovare, că imaginea domnului fost primar este suficientă. Cum să nu avem nevoie de promovare, că toate orașele au. Nu mă deranjează că pleacă lumea la Cluj-Napoca, la Sibiu, la Oradea, dar să vină și în Timișoara, că avem atâtea de arătat. Dacă vrem să facem, putem să facem. I-am spus în față că asta nu e promovare, «nu vă supărați, asta e promovare negativă, nu asta e promovarea de care are nevoie orașul». Eu sunt foarte mândră că ne-a felicitat organizația pentru treaba cu Ministerul de Interne, înseamnă că totuși ne-a remarcat, acum, după atâția ani. Dar în rest nu vreau să-mi amintesc. Nu-l urmăresc, nu am niciun contact cu dumnealui, nici nu vreau să intru în polemici”, a mărturisit președintele Asociației Patronale Horetim.

Industrie ajunsă la limită

Industria ospitalității a avut mult de suferit în Timiș din cauza restricțiilor, iar reprezentanții acesteia caută acum soluții pe care să le propună autorităților.


Una dintre cele mai mari probleme ar fi acumularea datoriilor la stat.

„Tot ce s-a făcut până acum au fost amânări, eșalonări. Dar dacă tot nu poți să ajuți, dacă tot oamenii ăștia mulți dintre ei au acumulat datorii, care oricum sunt doar pe hârtie, ele nu se vor mai realiza, firmele vor intra în insolvență, ele sunt o creanță a statului pe care nu o va recupera niciodată. Ar fi mult mai simplu să stingă aceste datorii, acolo unde sunt firme în dificultate, unde ai dovadă că ai avut activitatea închisă din martie anul trecut până acum. În toate măsurile pe care le-am propus am promovat și această variantă. Noi acum lucrăm pe două direcție. O dată pentru măsuri de despăgubire și susținere a mediului de afaceri care este afectat, dar nu știm în ce măsură se va putea. Am spus că ori primim ajutoare, ceea ce nu se pune problema, dar măcar să eliminăm din datorii și taxe, iar pe altă direcție discutăm despre măsurile pe care le putem găsi pentru a reporni această industrie”, a spus Corina Macri.

„Iarna asta a fost îngrozitor de grea, și mă refer la noi, cei din Timiș, pentru că au fost zone în țară unde industria a funcționat, chiar și în zonele învecinate, Caraș, Arad. Noi suntem singurii care nu am avut voie să funcționăm, și vreau să fie clar că nu ne referim aici doar la terase, e vorba și de marii hotelieri, oameni care au investit și plătesc impozite la bugetul local, iar activitatea asta a fost terminată. Am lăsat deoparte ideea cu stimulente și ajutoare, pentru că nu știm dacă și când vor fi. Noi ne referim la repornire, de la acest moment, prin măsuri de respectare a normelor de protecție în așa fel încât să putem funcționa. Să găsim soluții pornind de la testări, vaccinări, să existe un cadrul legal. Vă dau exemplu situația Madridului, pe care am tot prezentat-o. Acolo industria ospitalității a funcționat 70%, oamenii aceia și-au asumat această decizie, iar Madridul este o zonă cu o rată de infectare mult mai mică decât alte zone din Spania unde este restricționată industria ospitalității”, a exemplificat proprietara de hotel și restaurant

Aceasta este de părere că oamenii care au dobândit imunitate, fie prin vaccin fie trecând prin boală, ar trebui să aibă o mai mare libertate de mișcare. „Vaccinarea nu este obligatorie, însă există opțiuni, poți să faci un vaccin, poți să faci un test, poți să ai o dovadă de anticorpi dacă ai avut boala, cred că sunt suficiente alegeri pe care le poți face ca pe acești oameni să-i lași să iasă în comunitate. Să meargă la restaurant, într-un club sau la un festival. Dar dacă ai făcut deja vaccinul, de ce să mă ții în casă? Carantinarea este o formă de protejare a oamenilor bolnavi, nu a oamenilor sănătoși. Cei care sunt dispuși să demonstreze că nu reprezintă un pericol ar trebui să îi lăsăm să iasă în comunitate”, consideră Corina Macri.

Menținerea pe linia de plutire va fi o misiune extrem de grea pentru industria ospitalității, dacă restricțiile rămân la acest nivel. „Tot timpul nouă ni s-au dat exemple ce restricții sunt în alte state, în Germania, în Austria, în Italia, dar nu ni s-a spus niciodată cum sunt ajutați acei antrepenori de către stat, hai să vedem și reversul medaliei. Oamenii aceia consimt să stea acasă pentru că primesc bani în cont în fiecare lună. Dacă tu ca stat nu poți să asiguri acest lucru, atunci găsește măcar o modalitate să mă lași cumva să funcționez, nu să facem profit, dar măcar să ne ținem oamenii în industrie. Va fi și mai greu să revenim, oamenii buni au plecat, pentru că nu poți să-i ții de un an și ceva pe acest nivel de șomaj tehnic sau kurzarbeit. Sunt niște măsuri, e o formă de ajutor, dar nu sunt pentru continuitate. Oamenii buni au plecat și s-au reprofilat, și va fi mult mai greu, pentru că altă dată dacă plecau se mișcau tot în cadrul industriei. Situația va fi mult mai grea. În general sunt o persoană foarte optimistă, dar acum trebuie să fiu realistă. Dacă ieșim cu bine din acest an, dacă trecem de iarna următoare, înseamnă că suntem învingători. Din 2022 putem discuta despre industria ospitalității, dacă se poate reinventa, reașeza”, a mai spus Corina Macri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.