Interzicerea hrănirii porumbeilor din Timișoara naște polemici. Cetățenii au cerut dezbatere publică

Interzicerea hrănirii porumbeilor din Timișoara naște polemici. Cetățenii au cerut dezbatere publică

3
DISTRIBUIȚI

Proiectul noului regulament privind „deţinerea animalelor de companie şi accesul persoanelor însoţite de acestea”, care conținea, printre altele, și o măsură care interzicea hrănirea animalelor şi a păsărilor pe domeniul public şi privat al municipiului Timişoara nu a mai intrat, marți, pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara.

Propunerea formulată de administrația USR PLUS a stârnit reacții în rândul mai multor timișoreni, care au cerut dezbatere publică.

„Am lucrat într-un grup extrem de larg, în care s-au aflat și asociații de protecție a animalelor, medici veterinari, reprezentantul FALT, al ACH, din direcția de mediu.


Scopul regulamentului privind deținerea animalelor de companie este de a stabili și drepturi și obligații pentru deținători pe de o parte față de bunăstarea animalelor, pe de altă parte pentru respectarea regulamentelor sanitare, de igienă și curățenie și siguranță publică. Deținătorii de animale vor trebui să țină cont de toate măsurile de a evita și elimina orice disconfort care ar putea fi creat vecinilor”, a declarat, marți, Rodica Militaru, consilier local USR PLUS.

Aceasta consideră că deținerea unui animal de companie într-un bloc poate fi reglementată prin Legea Asociațiilor de Proprietari, Legea 196 din 2018. Astfel, asociațiile își pot face un regulament propriu al condominiului.

„Diferența este că acest regulament trebuie aprobat de majoritatea proprietarilor, nu ca orice hotărâre cu majoritatea celor care participă la o ședință de bloc. În acest fel, cel care dorește să cumpere sau să închirieze un apartament în bloc va cunoaște dinainte regulamentul. În acest fel se vor elimina abuzurile dintr-un bloc”, a mai spus Rodica Militaru.

Potrivit Regulamentului, se va permite transportul animalelor de companie cu mijloacele de transport în comun, cu plata unui bilet și cu respectarea unor reguli.

Consilierul municipal Răzvan Stana, medic veterinar de profesie, spune că oamenii nu vor mai avea voie să le ofere mâncare porumbeilor. Acesta se teme că păsările vor murdări clădirile din zona centrală, mai ales pe cele renovate, în perspective anului Capitalei Culturale.

„Acum sunt mulți și dacă primesc mâncare în continuare se vor înmulți exponențial. Acum să nu credeți că vom amenda un copil că dă acolo câteva grăunțe la porumbei. Sau pe părintele acelui copil”, a spus Răzvan Stana. Acesta a mai precizat că porumbeii sunt păsări semi-sălbatice și nu trebuie hrănite de trecători pentru că își pot procura singure hrană.

3 COMENTARII

 1. nu inteleg ce e de dezbatut. porumbeii nu au de ce sa fie hraniti
  – mizerie
  – nu le face bine ce le da o baba imbecila la intamplare. resturi, bucati de paine, etc
  unii oameni nu merita sa traiasca, serios, cam cat de imbecil sa fii? de dreptul la vot mai are rost sa vorbim??

 2. Asa este și-n Germania, nu voi ați vrut un neamț? Adevărul este ca porumbeii sunt purtători de diverse boli, zboară peste tot și se hrănesc cu tot felul de deșeuri.
  Știu caz concret unde în Germania în orașul unde locuiesc o brutărie a primit 800 de euro amenda de la politia locala doar pentru faptul ca un client a fotografiat un porumbel în incinta magazinului, era undeva la intrare dar a fost suficient pentru o amendă
  Înainte de comentarii, căutați pe google și vedeți ce boli pot răspândi și chiar dacă simbolizează pace nu sunt chiar asa nevinovați cum par.
  A nu se confunda porumbei crescuți în curtea omului care sunt hrăniți și îngrijiți corespunzător cu cei de pe stradă care sunt peste tot și se hrănesc cu orice aproape.
  Plus de asta rahatul care îl lasă este acid și dăunează aproape orice, vopsea pe mașini, fațada clădirilor, lasă bacterii acolo unde copilul tău poate este mic se joaca merge de-a busilea și baga mana în gura.
  Daca era vorba de ciori sau vorbi tot asa reacționați?

  • omul de rand este imbecil, nu are rost sa-ti pui intrebari retorice. cum ii spui ca ceea ce face e o tampenie, se enerveaza, nici nu vrea sa auda, chiar daca e adevarat si e foarte clar ca omul e cretin. pur si simplu n-are rost sa ne batem capul cu asa ceva

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.