Mafia PUZ-urilor din Primăria Timișoara: „V-am zis: sistemul îi va acapara și...

Mafia PUZ-urilor din Primăria Timișoara: „V-am zis: sistemul îi va acapara și pe noii veniți și deja s-a întâmplat”

7
DISTRIBUIȚI
parcare blocuri
Foto: arhivă

Discuții aprinse, luni seara, la emisiunea PRESSALERT LIVE. Spiritele s-au încins când moderatorul i-a întrebat pe cei doi invitați, consilierii locali Simion Moșiu de la PNL și Ovidiu Merean de la USR PLUS, de ce nu este finalizat Planul Urbanistic General al Timișoarei (PUG). În schimb, în proiectul de buget apar mai multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ).

„Este o linie și pentru PUG, 150.000 de lei, dar din câte știu PUG-ul acesta e blocat la consiliul județean. Mai e nevoie de acolo de câteva avize. Dar nici aceste PUZ-uri nu sunt niște chestii de neglijat pentru că ele vor reglementa zone mari din Timișoara și exact asta își propun să facă, să nu mai lase dezvoltarea orașului în mâinile a diferiți actori care nu au neapărat interesul public în minte, ci să se ocupe primăria de asta și să facă PUZ-uri pe arii mari din Timișoara și să avem o dezvoltare coerentă de acum încolo”, a declarat Ovidiu Merean.

În replică, Simion Moșiu a spus că de când este consilier local a atras atenția în privința acestui subiect. „Dar nimeni nu dorește să avem un Plan Urbanistic General: nici dezvoltatorii, nici Executivul primăriei. De ce? Pentru că un PUG este o chestiune foarte exactă. Atunci nu mai poți să interpretezi nici numărul de locuri de parcare, nici înălțimea la cornișă, nici numărul de apartamente”, a fost de părere Moșiu.

„Nu se mai pot rezolva lucruri pe șpagă?”, a întrebat moderatorul. „Păi bineînțeles. Gândiți-vă că pe vremea domnului Ciuhandu, hai și a lui Robu, se știa. Dacă voiai un PUZ, trebuia să mergi la două persoane la domnul Robu. Acum ne-am redus la o persoană”, a continuat liberalul.

Întrebat cine este persoana din administrația Fritz care rezolvă lucrurile, Simion Moșiu a răspuns: „puteți observa puțin ședințele de consiliu local și sunt anumite persoane care se abțin la vot când e vorba de un PUZ. Eu nu am avut nevoie. În fiecare administrație, băieții deștepți știu la cine să apeleze, să nu credeți că s-a schimbat ceva. Trei, patru luni toată lumea a fost în stand-by.


Acum ați văzut s-a reabilitat tot personalul de la Urbanism, tot personalul de la arhitectul-șef, de la Patrimoniu. Eu aici în emisiune v-am zis: sistemul va acapara și pe noii veniți și deja s-a întâmplat. Mi-a atras atenția și mie un ziarist.”.

În replică, Ovidiu Merean a spus că „domnul Moșiu a sugerat că domnul Robu a închis ochii la șpaga ce se desfășura sub ochii dumisale. Eu asta am înțeles”.

„Nu, eu am sugerat că sistemul se continuă, nu e nicio schimbare, la PUZ-uri m-am referit. PUZ-urile sunt făcute de aceeași oameni de pe timpul domnului Robu și de pe timpul lui domnul Ciuhandu de care dumneavoastră n-ați auzit. Exact aceeași oameni, deci nu a venit o echipă nouă de la un alt partid sau de pe Marte în primărie și să zică: gata, nu mai trebuie să dați niciun telefon la nimeni dacă aveți de făcut un PUZ, apăsăm pe trei taste, cum sunteți dumneavoastră obișnuit și să vă iese. Nu se întâmplă asta, stimatul meu coleg, și știți bine că e așa. Digitalizare, facem dreptate, nimeni nu mai mișcă, trei luni a durat, atât. Trei luni. Acum, sistemul e identic”, a răspuns Moșiu.

Merean a precizat că administrația condusă de Dominic Fritz va organiza un concurs pentru postul de arhitect-șef.

Întrebat din nou cine este colegul care se abține la votarea PUZ-urilor, Merean a răspuns: „Vă repet ce am înțeles și eu, că domnul Moșiu a sugerat că se lua șpagă sub administrația precedentă a domnului Robu pentru a se aproba anumite PUZ-uri și că pe vremea domnului Ciuhandu erau două persoane care luau șpagă”.

Moșiu a intervenit spunând: „dacă vorbiți de șpagă nu e grav, este foarte grav. Dacă mergeți la primărie, la Urbanism, la Patrimoniu, pe birouri veți vedea teancuri de dosare. Orice dosar de acolo nu înseamnă că este ceva ilegal în el, dar contează dacă e la etajul 10, la parter, mezanin sau la subsol. Asta contează. Nimeni nu-și mai permite azi să facă ceva decât la limita legalității. O face la limita legalității deoarece nu există un PUG și atunci nu se respectă 20% spații verzi, nu se respectă parcările, compartimentarea, cornișa. Nimeni nu se gândește dacă pe acea stradă canalizarea face față sau nu la două blocuri, dacă alimentarea cu apă face față sau nu”.

În cele din urmă, Ovidiu Merean a admis că arhitectul Răzvan Negrișanu este colegul său de partid care se abține să voteze PUZ-uri, însă doar dacă a lucrat la PUZ-ul respectiv, a specificat consilierul local. „Dacă omul respectiv lucrează la un PUZ, mi se pare firesc să nu-l voteze”, a spus Merean.

Referitor la ceea ce a sugerat Simion Moșiu, că PUZ-urile întocmite de consilierul Răzvan Negrișanu ar fi favorizate având un parcurs mai rapid, Ovidiu Merean a răspuns: „habar nu am cum se face distribuția acestor PUZ-uri. Pe mine mă interesează să fie niște PUZ-uri care să servească interesului public, să fie cu bun simț. Public înseamnă majoritatea timișorenilor.” Acesta a mai adăugat că este convins că până în 2024 o să avem un PUG.

7 COMENTARII

 1. O scurtă istorie a noului PUG: aproape blocat, cât a fost arhitect șef domnul Sorin Ciurariu; demersurile s-au reluat, când a fost arhitect șef domnul Ciprian Cădariu; din nou arhitect șef Ciurariu, din nou demersuri încetinite. Toată epopeea: în cei 8 ani de mandat a domnului Robu. Și să vii acum să te plângi, ca liberal, de PUG-ul blocat, e curată ipocrizie. Demersurile au fost acum reluate la modul serios.
  Cât despre PUZ-urile elaborate de Răzvan Negrișanu: au fost doar două, și votate în unanimitate, adică a primit mai multe voturi de la PNL, PSD și Pro, decât de la USRPLUS, pentru că aveau prevederi absolut legale. Am ascultat emisiunea: pentru cine cunoaște cât de cât urbanismul (eu zic că-l cunosc, că sunt implicată din 2007 contra PUZ-urilor abuzive și a blocurilor dintre case) e clar că domnul Moșiu nu cunoaște legislația, a făcut doar spectacol politic.
  Și mai sunt curioasă dacă-mi veți aproba comentariul.

 2. Se pare ca ati fost implicata din 2007 doar contra celor care va interesau printr-un aspect sau altul, dim moment ce s-au probat atatea abuzive, intre case , sau ati facut figuratie ptr imagine mai degraba. Cat de cat nu inseamna sa cunosti urbanisul, stimata doamna, dar probabil ca e mai mult decat poate dl Mosiu. Intrebarea nu este cate puz-uri s-au aprobat cu ajutorul USR+ de cand e dl Negrisanu in CL , discutia ar trebui sa fie mai ampla si sa vedem cate PUZ-uri intocmite de el au fost aprobate incepand cu administratia Robu . Iar daca aflati nr lor exact, calculati procentul cate sunt ptr cladiri inalte si impreuna cu dl Ciurariu au contribuit la denisificarea orasului, cea pe care toti o cunoastem in viata de zi cu zi. Ca un exponent de vaza al USR+ as dori sa aflu parerea dvs vis-a-vis de faptul ca dl Graef , acum consilier al primarului , este unul din elaboratiorii noului PUG .

  • Domnule Radu Iohan, sunt consilier local, deci am drept de vot doar din 2020. Implicarea mea a avut și succese (PUZ-uri respinse sau ajustate; două HCL pt blocuri între case, abrogate în instanță), dar și destule insuccese, pentru că așa au votat consilierii din mandatele trecute. Cât despre ceea ce numiți dvs. figurație, nu știți cât efort a însemnat preocuparea mea pe temă.
   PUZ-urile sunt instrumente derogatorii necesare și vor fi PUZ-uri și după aprobarea noului PUG; limitele derogării sunt stabilite prin acte normative superioare. Ceea ce este important este ca aceste PUZ-uri să respecte legislația, iar consultarea publică să fie una reală. Tocmai de aceea, împreună cu dl Negrișanu și alți colegi consilieri, am inițiat un proiect de HCL care să aducă îmbunătățiri activității de informare și consultare a publicului privind PUZ/PUD.
   Apreciez profesionalismul domnului Graef și noul PUG, care din păcate este însă tot în proceduri de aprobare, de 10 ani, și asta nu din vina noastră.

 3. Merean este un nepriceput care execută. Ce caută acolo dacă nu știe sau n-a auzit de șpăgi la Primărie? Cum o să facă ceva bun? Unanimitatea la Consiliul Local Timișoara continuă. Atât pe vremea când Militaru era,, implicată contra Puz-urilor abuzive ” dar nu se băga, să n-o vadă Robu, de frica lui, doar intoxica, cât și acum, nu pentru că sunt legale puz-urile, ci pentru că așa înțeleg consilierii să se apere, prin solidaritate. Câte puz-uri abuzive nu afectează Timișorenii? Câte au fost respinse de C. L. Timișoara? USR a promis că va lupta împotriva abuzurilor administrației și mafiei urbanistice și imobiliare din Timișoara. Și acum ce fac? Nimic. Au schimbat pe unii cu alții și spun că e bun puz-ul pentru că a votat PSD-ul. Nu vă e rușine să manipulați cetățenii cu oameni,, noi”, ca Militaru, veche comunistă ipocrită.

 4. Doamna Militarul dacă doriți să fiți corectă vă rog să vorbiți și de furturile de teren din patrimoniul statului, respectiv din patrimoniul primăriei Timișoara și poate acum ar fi momentul să luați la desființat în totalitate mafia din primărie care trag și învârt toate sforile și după plecarea lui Nasleu și Robu pe care dumneavoastră sigur ii cunoașteți dar nu luați nici o măsură.
  Poate nu vă lasă actualul primar, neamțul corect, care după instalare chiar ii protejează, să cunoască lumea și aceste aspecte.
  Domna Militarul mai știu că cunoașteți foarte bine speța Calea Urseni, furturile de teren de la Horticola și observ că nu prea vă interesează aceste aspecte.
  Oare de ce nu doriți să fiți corectă cum vreți să păreți și cu aceste probleme grave din primărie.
  Așteptăm noi cetățenii atitudine din partea dumneavoastră, prin implicarea directa pt a vă lupta cu aducerea în patrimoniu a terenurilor de la Horticola furate cu acte false emise de funcționari din cadrul primăriei.
  Poate vom scăpa primăria de funcționarii corupți și incompetenți.

 5. Dl Graf, mai mult decât buzduganul lui Fritz, este unul dintre elaboratorii nolui PUG dar și unul dintre contractanții vechiului PUG. E scris negru pe alb și in raportul Curții de Conturi. Doamna Militaru știe, tace și se face ca nu vede. Cât despre Negrisanu, dreptatea e 100% de partea lui Mosiu. De aici și circurile publice făcute de pesedistul Țoancă care a rămas fără obiectul muncii. Toti niște golani.

 6. USR a mințit cetățenii. Mafia imobiliară înflorește pe baza șpăgilor. Ei nu salvează România ci o jefuiesc mai rău decât pe vremea lui Ciuhandu sau Robu. Timișoara a votat, dacă nu a fost ca la Sectorul 1, incompetenții care sunt mai rău decâ hoții de care ei au spus că vor să ne salveze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.