Medicul ATI Dorel Săndesc avertizează asupra factorilor care ar putea duce la...

Medicul ATI Dorel Săndesc avertizează asupra factorilor care ar putea duce la o nouă explozie a ratei de infectare cu COVID 19: ”Noile tulpini se pare că afectează mult mai grav populația tânără”

1
DISTRIBUIȚI

Dorel Săndesc, medic la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean din Timişoara şi vicepreşedinte al Societăţii Române de ATI, a vorbit în emisiunea PRESSALERT LIVE despre neîncrederea unei părți a românilor în vaccinul anti-COVID-19 și despre cum ar putea fi convinși cei încă nehotărâți.

„Bătălia se dă pe zona asta intermediară. Nu toți cei care sunt împotriva vaccinării sunt «talibani» antivaccinare. Sunt oameni care au dubii, iar asta e normal. Campania de vaccinare a păcătuit la început pentru că a fost prea triumfalistă și roz, n-a prezentat în balanță beneficiile cu riscurile unui vaccin, pentru că ele există, dar per total prevalează clar beneficiile. Cred că mesajul trebuie transmis cu răbdare. În niciun caz nu putem să răspundem la fel la înjurături și acuzații de multe ori vulgare, ca personal medical nu putem să răspundem decât prin ceea ce facem. Acum, în această campanie, avem argumente pe care nu le-am avut la început. Ne uităm la câteva grupuri. De exemplu, personalul medical. Marea majoritate s-a vaccinat și am văzut o prăbușire a numărului de cazuri și o dispariție aproape totală a cazurilor simptomatice, grave, în rândul personalului medical”, a spus doctorul Săndesc.

Chiar dacă au fost semnalate și cazuri în care membri ai personalului medical au refuzat incocularea anti-COVID, specialistul ATI consideră că „vaccinarea obligatorie nu este o soluție, dar se pot lua unele măsuri. În alte țări, personalul medical care nu vrea să se vaccineze nu mai poate lucra direct cu pacienții. Există situații, dar sunt puține, marea majoritate s-a vaccinat, iar noi simțim beneficiile. Anul trecut, când aveam deja mulți pacienți, eram foarte afectați de numărul semnificativ de cazuri în rândul personalului, iar acum acestea au scăzut considerabil”.

Doctorul dă ca exemplu Israelul, țara cu unul dintre cele mai ridicate procente de vaccinare și care a început să relaxeze restricțiile. „Dacă vorbim de atingerea la un nivel de libertate pentru comunitate, e bine să ne uităm la poporul cel mai antrenat din istorie pentru supraviețuire, oamenii din Israel. Au sărit cu cel mai mare entuziasm și cu cea mai bună organizare în vaccinarea în masă, iar acum am văzut imagini cu oameni dansând pe mese. Simțim și noi bucuria asta când mergem la caravane, după o zi de vaccinare. Dar n-o să putem avea parte de această bucurie, nici măcar cei care ne-am vaccinat, dacă nu atingem pragul necesar. Mă tem că în situația actuală el se va atinge mult rea târziu. Iar aceasta nu e doar o problemă de întârziere. Amânarea aceasta a imunizării în masă ne poate expune la un cerc vicios. Noi nu terminăm bine de vaccinat, că trebuie să reluăm, poate. Poate la doi ani, nu cred că va fi foarte repede. Am intra într-o spirală foarte periculoasă. Ca să nu mai vorbim de faptul că persistența virusului în populație crește riscul de apariție a mutațiilor. Deci miza e mult mai mare”, a spus Dorel Săndesc.

Acesta a explicat că riscurile vaccinului anti-COVID nu sunt cu nimic mai mari decât ale oricărui alt medicament. „Faptul că discutăm că un vaccin are șase – șapte cazuri de tromboză la șase milioane de doze arată de fapt cât de sigur este acest tip de tratament. Aproape toate medicamentele pe care le ia lumea pentru diverse patologii au o rată de incidență a complicațiilor mai mare.


Medicamentele anticoagulante au o rată mai mare de hemoragii cerebrale, digestive și așa mai departe. Toată lumea ia antiinflamatorii, și acolo sunt riscuri. Industria pharma, fără a fi avocatul lor, a făcut ca acum speranța de viață să fie aproape dublă față de acum 100 de ani. În condițiile în care viața e tot mai stresantă, e tot mai multă poluare și alți factori risc apăruți, noi trăim mai mult datorită progreselor extraordinare în domeniul sănătății. Da, această tehnologie foarte avansată produce și profit. Dar dacă ne gândim că sunt șase cazuri la șase milioane, de ce ne mai urcăm în mașină, sau în avion? Toate activitățile noastre implică un procent de risc. Și la anestezie spunem că nu putem garanta 100% nimic. Nu vă pot garanta dumneavoastră că mergeți de aici până la ușă și nu e absolut niciun risc”, a spus dr. Dorel Săndesc.

„Măsurile care se pot lua pentru a preveni răspândirea infecției sunt cunoscute. Nu au apărut altele, iar cei care le contestă nu au altele în loc. Marea problemă a aplicării lor este ca în medicină: orice medicament, oricât ar fi el de bun, îl compromiți dacă nu îl administrezi corect, nu dai doza potrivită la intervalul potrivit. La fel și cu aceste măsuri. Dacă ele sunt respectate într-un procentaj suficient, își vor arăta efectele. La noi s-a procedat invers. S-au făcut trei măsuri, dar ele nerespectându-se s-a escaladat, s-au făcut încă trei măsuri, și încă trei. S-au făcut nouă măsuri de prevenție, dar niciuna din ele nu era respectată suficient. Deci în loc să escaladăm lista de măsuri restrictive, este mult mai important să ne asigurăm de respectarea lor, și atunci vom putea avea rezultate cu o listă de măsuri mai mici. De exemplu, dacă se insista mai mult pe evitarea aglomerației. De multe ori, faptul că forțele de ordine se concetrau mai mult pe marginile localităților îi împiedica să fie atenți la marile aglomerări din interior. Cred că dacă s-ar evita aglomerația din spațiile unor agenți economici, acolo se poate câștiga mult. Când a crescut lista restricțiilor până la urmă am văzut un rezultat. Dar e foarte important și în continuare să avem grijă, pentru că eu sunt îngrijorat. Entuziasmul pentru vaccinare scade, vedem o relaxare de sărbători, și această cumulare de factori ar putea să însemne o creștere a incidenței infectărilor la două – trei săptămâni după sărbători”, este de părere medicul specialist ATI.

Deși rata de infectare a scăzut semnificativ în Timișoara și în județul Timiș în ultima lună, doctorul spune că sistemul medical nu a resimțit încă acest lucru. „Din păcate încă nu simțim scăderea ratei de infectare în secțiile de Terapie Intensivă, iar ATI-ul nu minte, pentru că acolo sunt cazuri reale, pozitive, foarte grave, și din păcate cu foarte mulți tineri. Noile tulpini se pare că afectează mult mai grav populația tânără. Nu se simte, dar noi credem că noi vom simți întotdeauna ultimii impactul reducerii presiunii acestei epidemii. Pentru că noi simțim ultimii și când începe valul, până se acumulează un număr de cazuri și apoi crește și numărul cazurilor grave. La fel, la noi apare relaxarea mai târziu. Am avut aceste zile, după săptămâni întregi de ocupare totală în tot vestul țării, eu fac un raport cu toate secțiile ATI COVID din vestul României, tot timpul era plin. Am ajuns să întreb dacă are cineva un loc liber, nu câte sunt ocupate. Acum în sfârșit au apărut câte două, câte trei, pare infim, dar pentru noi e totuși ceva, pentru că luni de zile paturile de ATI nu s-au răcit. Cum se elibera unul, fie prin ameliorarea cazului, fie prin deces din păcate, imediat venea alt pacient. Era plină și zona peri-ATI, acolo unde noi colaborăm cu colegii din alte secții, cu oxigenoterapie, cu ventilație non-invazivă. În săptămâna asta am avut primele paturi libere. Să sperăm că nu este doar o întâmplare”, a mai spus Dorel Săndesc.

1 COMENTARIU

  1. Eroii care ne intubeaza pentru liniștea lor, erii care ne dau părinții morți in saci de plastic și plini de sânge.
    Eroii care nu mai stiu ce înseamnă compasiunea și empatia umană, care se raporteaza doar la câstiguri de sute și sute de milioane.
    Eroii care sustrag anestezice pt a se relaxa , apoi pozează din nou in eroi… stresați.
    Eroii de câte am ajuns sa mi fie teama, eroii care m-au transformat intr un fricos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.