Monumente valoroase din județul Arad, vizate pentru restaurare în speranța revitalizării turismului...

Monumente valoroase din județul Arad, vizate pentru restaurare în speranța revitalizării turismului FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-276797025">

În urmă cu aproape un deceniu, administrația județului Arad elabora un proiect de strategie pentru dezvoltarea turismului arădean, după ce constatase precaritatea acestuia. În opinia conducătorilor județului, numărul mic de vizitatori ar fi cauzat, printre altele, de lipsa unor obiective turistice de interes, fără a ține cont însă de valoroase monumente din județ care, puse în valoare, pot deveni extrem de atractive pentru turiști. Unele administrații locale au reușit să obțină fonduri europene pentru restaurarea patrimoniului pe care îl dețin sau construirea unor obiective noi, iar Ambulanța pentru Monumente Arad își aduce la rândul ei, cu ajutorul voluntarilor, contribuția la salvarea unor monumente.

O cetate de referință în vestul României

Timp de mai mulți ani, repetatele încercări ale administrației orașului de a obține fonduri pentru restaurarea cetății Ineului au eșuat, fiind blocate de neînțelegeri politice între primarul liberal și conducerea filialei arădene a partidului, dar în cele din urmă s-a reușit accesarea unor fonduri europene iar lucrările de restaurare a vechii cetăți vor începe în această primăvară. Se pare că cetatea, așezată pe malul Crișului Alb, între Munții Zarandului și Munții codru Moma, a fost construită în 1387, în centrul unui cnezat românesc, devenind apoi reședința unui mare domeniu feudal. Printre voievozii de seamă care au deținut-o, se numără Iancu de Hunedoara, iar la sfârșitul secolului  al XVI-lea a fost ocupată de Mihai Viteazul.

Ulterior cetatea a revenit Principatului Transilvaniei, la jumătatea secolului al XVII-lea, în vremea principilor Rákoczi, a fost reconstruită în stil renacentist târziu, iar în 1693, în timpul luptelor din primul război austro-turc, a fost cucerită de armatele imperiale habsburgice și, cu intermitențe, a continuat să aibă un rol militar până la sfârșitul secolului al XIX-lea. În anii regimului comunist au fost făcute unele reparații care au distrus însă multe decoruri interioare, și aici a funcționat o școală specială. Actualul proiect prevede consolidarea, restaurarea și conservarea monumentului și crearea unui complex cultural reprezentativ pentru întreaga regiune, precum și includerea cetății în circuitul turistic național și internațional, ca obiectiv de referință în vestul țării.

Cuptorul Jumelț, unic în România

Vechiul cuptor de topit fier Jumelț din satul Zimbru, comuna Gurahonț, o construcție industrială unică în România care nu a fost promovată până acum ca obiectiv turistic, a fost inclus în lista monumentelor istorice și trecut în patrimoniul județului. În următorii ani se intenționează accesarea unor fonduri europene pentru protejarea și conservarea monumentului și  includerea lui în circuitul turistic. Cuptorul a fost construit în jurul anului 1870, după tehnicile acelor vremi, din granit, căptușit cu cărămidă în interior, și este specific tipului de cuptoare de pe valea Crișului Alb. Înalt de zece metri, cuptorul, care folosea minereul exploatat în zonă, are orificii prin care se alimenta focul și se scurgea fierul topit, după o tehnologie folosită în zonă încă din secolul al XVII-lea.

A funcționat timp de câteva decenii, până spre sfârșitul secolului, și este reprezentativ pentru patrimoniul industrial arădean din acea epocă. Deocamdată, până la obținerea fondurilor europene, Ambulanța pentru Monumente Arad va începe în această lună lucrări de consolidare la cuptorul Jumelț și intenționează să desfacă hornul central al acestuia, dar pentru reușita deplină a acțiunii, are nevoie de mai mulți voluntari care să participe la finalizarea acestui proiect.

Atracții pentru turiști la Pecica

Orașul Pecica are pentru următorii trei ani mai multe proiecte pentru care a obținut deja fonduri europene. Printre acestea, un teatru de vară cu 500 de locuri, pentru organizarea unor spectacole, concerte sau ateliere, un centru de tineret într-un imobil care nu este folosit în prezent și în care vor fi amenajate săli de informatică, de tenis de masă sau de dans, și un centru cultural tradițional, cu o sală de expoziții și proiecții, și trei ateliere cu o funcționalitate multiplă. Orașul Pecica are deja câteva atracții turistice foarte căutate, printre care parcul natural Lunca Mureșului, o zonă protejată în care cuibăresc peste 200 de specii de păsări,  ferma de bivoli din vecinătatea acestuia, construită printr-un program de cooperare transfrontalieră cu Ungaria, și un centru de vizitare turistică ultramodern, un adevărat muzeu digital cu ecrane și proiectoare 3D, care permit derularea înregistrărilor traseelor de biciclete din Lunca Mureșului.

În spectaculoasa clădire, care oferă și posibilitatea de a vizita, virtual, cele mai atractive locuri din oraș, există și un cuptor tradițional pentru copt pâine, construit după modelul folosit cu două veacuri în urmă, căci faima „pitei” de Pecica, coapte pe vatră, a depășit granițele țării iar în urmă cu un deceniu aceasta a dobândit titlul de „produs atestat”. La Pecica există și o fermă de echitație și pescuit sportiv iar la Turnu, sat care aparține de Pecica, a fost amenajat un adevărat muzeu viu al satului, cu încăperi, anexe și curte aranjate după tipicul vechilor case țărănești din zonă.

Surse foto: Arhivă, provinciacrusana.wordpress.com, pecica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.