Municipalitatea, notificată de Primăria Viena că a expirat garanția pentru Podul de...

Municipalitatea, notificată de Primăria Viena că a expirat garanția pentru Podul de Fier din Iosefin. Când ar putea fi reabilitat

0
DISTRIBUIȚI

Podul de Fier din cartietul Iosefin este podul pietonal care leagă străzile Ady Endre și Andrei Mureșan. Acesta este cel mai vechi pod metalic din Timişoara care se mai păstrează și azi.

Construcţia Podului de Fier a început în anul 1914, însă din cauza războiului, lucrările au fost suspendate, fiind reluate în 1916. Un an mai târziu, vestitul pod care dăinuieşte şi astăzi în Timişoara a fost terminat.

O sută de ani mai târziu, Primăria Viena a notificat Primăria Timișoara că a expirat garanția de 100 de ani.

La dezbaterea pe marginea proiectul de buget care a avut loc în sistem online vineri după-amiază, Căița Panici, reprezentant al Consilului Consultativ de Cartier Iosefin, a ridicat problema unor obiective din zonă, printre care și Podul de Fier.

„Anul acesta dorim să începem documentația pentru reparația Podului de Fier din Iosefin, care este într-o stare destul de neglijată.


În sensul acesta, a expirat garanția de 100 de ani și primăria a primit recent o documentație de la Primăria Viena prin care i se comunica faptul că garanția de 100 de ani pentru Podul de Fier a expirat și cred că e timpul să-l reabilităm, să-l punem la punct”, a spus, vineri, viceprimarul Ruben Lațcău.

Potrivit infotimisoara.ro, există o legendă conform căreia Podul de Fier ar fi fost ridicat după planurile semnate de celebrul Gustave Eiffel. Chiar dacă legenda încă dăinuie și în zilele noastre, nu există dovezi clare care să ateste faptul că „Podul Eiffel” ar fi fost proiectat după vreo schiță a celebrului inginer francez.

Podul de Fier din Timișoara mai este cunoscut și ca „Podul Greșelilor” deoarece când a fost terminat în 1917 avea o înălțime mult prea mare pentru a putea fi utilizat de mașini, așa că a rămas pod pietonal. Ridicarea rampelor de acces pentru autoturisme ar fi dus la „îngroparea” caselor din zonă.

Autoritățile locale discută de aproape 10 ani despre reabilitarea Podului de Fier, însă nimic concret nu s-a întâmplat până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.