Povestea formației timișorene FlareHead: „Ceea ce cântăm noi este un amestec de...

Povestea formației timișorene FlareHead: „Ceea ce cântăm noi este un amestec de Foo Fighters și Coldplay, cu mici elemente de post punk”

0
DISTRIBUIȚI

Trupa timișoreană FlareHead a lansat recent un mini – concert pe platforma OverGround Music, iar evenimentul filmat la HDV Studio anunță apariția unui material discografic aflat în pregătire de câțiva ani.

Trupa a luat naștere în 2002 sub numele de Effect și a abordat un soi de blues – rock, trio-ul fiind alcătuit din Ioan Popovici – chitară/voce, Dan Oros – bass și Alin Costache – tobe. Și fiindcă orice formație are nevoie de un naș… mentorul tinerei găști a fost Arpad Kajtar, o figură binecunoscută în breasla locală, care a activat cu succes mai ales în anii de dinainte de Revoluția din 1989, în vremurile când Timișoara era considerate kilometrul zero al muzicii rock din România.

Arpad Kajtar

„Acum 19 ani am avut marele noroc să prindem perioada în care Clubul Gong tocmai se deschidea. Am participat în fiecare joi la «seara de jam session». Cel puțin trei sau patru ani am fost abonați la acele jam sessionuri, care au fost realmente școala noastră de muzică! În Gong ne-am cunoscut ca și trupă. Eu și basistul Oros Dan ne știam deja din alte anturaje. Fiind începători nu toți cântau cu noi. Dar, tot timpul se nimerea să îl găsim pe Alin (tobarul) la bar… așa a luat ființă Effect! În Gong muzica principală era blues-rock-ul ceea ce pentru noi a fost super fain. Faptul că l-am avut pe Arpad Kajtar ca și mentor a fost cel mai bun lucru ce ni se putea întâmpla. El ne-a ghidat spre ce aveam să devenim ca și muzică, aranjare și sound de rock. Așa ne-am apucat de Effect, cu cover-uri blues-rock dar nu numai! Îndrăzneam să venim cu tot felul de mixuri la concertele noastre, de la Jimi Hendrix la Green Day sau de la Ten Years After la Coldplay. Au fost niște ani faini și plini de distracție”, și-a amintit Ioan Popovici, solistul formației FlareHead.

După o serie de apariții împreună cu Arpad Kajtar pe scena unor cluburi și la festivaluri, formația a trecut încet – încet de la cover-uri la compoziții propria, iar în 2006 l-a cooptat pe Cristian Mereuță la clape. Cu 10 ani în urmă, trupa Effect a primit o propunere din București, pentru a cânta muzici ceva mai comerciale… care a fost refuzată.

„După aproape șase – șapte ani de cover-uri am hotărât să încercăm și zona de compoziții. A venit și Cristian Mereuță în trupă, la keyboard, care ne-a adus multe inovații tehnice. În 2011 am ieșit cu single-ul «If you», dar restul de piese pentru album nu le-am terminat. Cu acest single am primit o propunere din Bucureșți să începem o carieră muzicală tip «muzică mai comercială» dar am refuzat pentru că era vorba de câteva compromisuri muzicale pe care noi nu doream să le facem.


Am rămas pe linia noastră., spune solistul trupei.

După ce basistul formației Dan Oros a părăsit echipa, gașca și-a schimbat numele în Flare și a lansat albumul By Default, un material discografic care conține zece melodii și care a fost înregistrat cu ajutorul lui Teo Groszmuk la bass.

„Am întâmpinat probleme în găsirea unui nou basist. Câțiva ani eu și tobarul Alin repetam fără bass. Nu puteam să renunțăm la ideea de trupă, pentru că amândoi ne doream același lucru. Era mai dificil doar cu chitară și tobe… dar am reușit! După multe schimbări de «personal» Szamtarto Zsolt, actualul nostru basist a venit alături de noi., cu patru ani în urmă. Ne-am schimbat numele… în 2014 am devenit Flare, iar mai apoi FlareHead. Am adăugat și Head pentru că .. eram mai ușor de găsit pe google și pe net. Dacă scrii Flarehead, suntem noi acolo… plus sună mai «power»”, este de părere Ioan Popovici.

Un disc care se naște greu

Chiar dacă în ultimii ani cei de la FlareHead au avut parte de câteva ieșiri în fața publicului care s-au lăsat cu un feedback cât se poate de pozitiv, albumul lor discografic se naște extrem de greu, fiind în construcție de aproximativ cinci ani.

Piesele de pe acest album au fost în proporție de 70 la sută pregătite când Szamtarto Zsolt a sosit ca basist al trupei noastre. Dar el a venit cu câteva idei de finisare și aranjare a pieselor care ne-au plăcut așa că am fost de acord să integrăm și abordarea lui, am fost foarte inspirați. Experiența lui ca muzician plus – știu că sună a clișeu, dar nu e – atenția deosebită și o obsesie a detaliilor au ajutat foarte mult piesele noastre. Pe lângă aceasta el a intervenit cu aranjare, extra chiatări/idei/clape/orchestră. Din cauza bugetului încercăm să înregistrăm acest album în regim propriu. Ne ia mai mult timp decât ne așteptam dar suntem mulțumiți de produs. Ca și stil muzical , ceee ce cântăm noi este un amestec de Foo Fighters și Coldplay cu mici elemente de post punk”, a spus solistul trupei.

Concertul înregistrat de formația timișoreană FlareHead, alcătuită din Ioan Popovici, Alin Costache și Zsolt Szamtarto, care poate fi urmărit în totalitate aici a fost pus la cale cu ajutorul lui Bodan Cotîrță, solistul formației Melting Dice.

„Le mulțumim celor de la Melting Dice care au făcut și fac o treaba făină în ceea ce privește accesul la concerte și evenimente. Bogdan Cotîrță ne-a făcut legătură cu cei de la Overground Music. Bogdan se dedică foarte mult ca trupele timișorene și din zonă, să aibă acces la diverse evenimente și concerte. Este greu să ajungi să fii «văzut» ( mai ales dacă nu ești cunoscut) de aceea când întâlnești pe cineva ca Bogdan, care o face de dragul muzicii și pentru a susține trupele locale, nu poți decât să te consideri norocos! Piesele de pe albumul pregătit pentru lansare sunt la mix & master, iar anul acesta vrem să facem oficial lansarea”, a mai adăugat solistul FlareHead.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.