Buget participativ, în premieră pentru CJ Timiș: cetățenii decid cum va fi...

Buget participativ, în premieră pentru CJ Timiș: cetățenii decid cum va fi cheltuit un milion de lei. Ce domenii vor primi cei mai mulți bani

1
DISTRIBUIȚI

Bugetul Timișului a fost aprobat, luni, de consilierii județeni în cadrul unei ședințe extraordinare desfășurate în sistem online.

Anul acesta, bugetul de cheltuieli și investiții al administrației județene este de 655 milioane lei.

Cei șapte consilieri județeni de la PSD s-au abținut de la vot, liderul de grup Călin Dobra motivând că aleșii social-democrați nu au fost „consultați în mod constructiv” înainte de vot.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a precizat că din bugetul total, 6,3% o reprezintă investițiile.

„Traversăm o perioadă dificilă, marcată de scăderi economice, mai ample decât cele din perioada 2009-2010. Bugetul Consiliului Județean Timiș este orientat pe de o parte spre investiții și pe de altă parte spre stoparea risipei banului public. Scăzând cheltuielile de funcționare și crescând investițiile discutăm despre mai multe resurse destinate comunităților noastre și despre noi oportunități de creștere a economiei locale.


Astfel, comunitatea poate vedea rezultate clare în proiectele consiliului județean. Astfel, prin proiectele ce sunt cuprinse în buget sprijinim educația cu 50 de milioane de lei, infrastructura și drumurile județene cu peste 138 de milioane de lei, cultura cu 44 de milioane de lei, asistența socială cu 160 de milioane de lei și sănătate cu 24 de milioane de lei”, a declarat, luni, președintele CJT Alin Nica.

Acesta a mai precizat că în domeniul sănătății, Spitalul Județean are alocați 10,7 milioane. Alți 8,8 milioane lei reprezintă obiective de investiții derulate de CJT.

„O noutate, în premieră, este introducerea bugetului participativ, care presupune implicarea directă, nemijlocită a cetățenilor în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunității. Astfel, punem la bătaie 1 milion de lei din bugetul anual, locuitorii propunând proiecte care ulterior vor îmbunătăți calitatea vieții. De aceea, doresc să adresez un apel mediului educațional, cultural sau ONG-urilor, tuturor timișorenilor, timișenilor pentru a veni către Consiliul Județean Timiș cu proiecte care aduc plus valoare comunității noastre”, a mai afirmat Nica.

Liderul administrației județene a mai spus că anul acesta va începe reabilitarea Conacului Mocioni de la Foeni. De asemenea, CJT are în vedere reabilitarea Canalului Bega cu parteneri din Serbia pentru a fi navigabil până la graniță. Nica a mai spus că noua maternitate va intra anul acesta în execuție. Aceasta va fi ridicată lângă Spitalul Județean și acolo se va muta activitatea Clinicii Bega.

Administratorul CJT, Marian Constantin Vasile, a precizat că instituția are anul acesta un buget realist, bine așezat pe principii. Vasile a spus că 220.000 de lei pe lună va face economie cu salariile la CJT lunar. El a mai spus că angajații vor fi trimiși la cursuri în Timișoara, nu la mare sau la munte.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.