Proiect pentru istorie. Un consilier local propune un regulament pentru păstrarea urmelor...

Proiect pentru istorie. Un consilier local propune un regulament pentru păstrarea urmelor de gloanțe de la Revoluție pe clădirile din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-662074893">

La scurt timp după ce revoluționarul Corneliu N. Vaida, cetățean de onoare al Timișoarei, a atras atenția în ședința consiliului local că reabilitarea imobilelor istorice din Piața Victoriei acoperă urmele lăsate de gloanțe la Revoluția din Decembrie 1989, aleșii iau primele măsuri.

Astfel, consilierul municipal Răzvan Negrișanu, de meserie arhitect, a publicat pe pagina sa de Facebook o idee de regulament cu privire la reabilitarea fațadelor clădirilor care prezintă urme de gloanțe sau alte proiectile din Revoluția din decembrie 1989.

„I-am promis domnului Corneliu N. Vaida că-l fac și după consultarea cu voi îl voi depune spre aprobare Consiliului Local. Regulamentul urmărește să prevină ștergerea urmelor istorice ale Revoluției în cadrul lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și reabilitare a clădirilor monument istoric sau din zone protejate. Am ales ca acest regulament să se refere la clădirile istorice și cele din zonele protejate, pentru marcarea traseului Revoluției, dar dacă voi credeți că ar trebui incluse toate clădirile din zonele unde au avut loc violențe și sacrificii vă rog să-mi transmiteți propunerile voastre. Obiectivul mai mare este să creăm un patrimoniu imobil al Revoluției care să completeze complexul memorial ce începe să prindă contur. Soluțiile de păstrare și de punere în valoare a urmelor de gloanțe sau alte proiectele vor fi ale proiectanților care au la dispoziție modele internaționale de restaurare cu păstrarea și punerea în valoare a urmelor de gloanțe, de la vopseaua sau rășina roșie cu care sunt marcate în Sarajevo până la protejarea unei porțiuni de zid cu sticlă, precum în Varșovia. Spuneți-mi părerea voastră în comentarii sau trimiteți un mail cu sugestii la următoarea adresă razvan.negrisanu@primariatm.ro”, a transmis arhitectul Răzvan Negrișanu, membru al Consiliului Local Timișoara din partea USR PLUS.

Regulamentul stabilește principiile și cadrul general pentru conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989, respectiv a urmelor de gloanțe/alte proiectile de pe fațadele clădirilor monument clasate/ în curs de clasare ca monumente istorice, aflate în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate.

Acesta se adresează deținătorilor de orice fel ai acestor clădirilor,  proprietari, persoane fizice și juridice, autorități ale administrației publice și instituții, care dețin în proprietate sau administrare astfel de clădiri istorice cu urme de gloanțe.

În proiectul de regulament, deținătorii au obligația să specifice, pentru avizarea lucrărilor de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare, dacă clădirea prezintă urme de gloanțe/alte proiectile; deținătorii au obligația să prezinte, odată cu documentația tehnică pentru autorizația de construcție (D.T.A.C.) un material fotografic exhaustiv cu toate fațadele vizibile ale clădirii care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile.

Proiectul va cuprinde  soluții tehnice pentru prezervarea urmelor de gloanțe/alte proiectile, iar decizia privind soluția adecvată clădirii revine proiectantului de arhitectură.

Toate certificatele de urbanism emise pentru lucrările de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament, vor menționa explicit obligația deținătorilor referitor la conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989.

Intervențiile de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament cu prezervarea urmelor istorice de gloanțe/alte proiectile din revoluția din decembrie 1989 pentru clădirile clasate/în curs de clasare ca monumente istorice în grupa A sau B, aflate în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se avizează de către Direcția Județeană de Cultură.

Primăria Municipiului Timișoara instituie, în termen de 90 de zile de la aprobarea prezentului regulament,  Registrul urmelor Revoluției din decembrie 1989, printr-o invitație publică adresată cetățenilor Municipiului Timișoara de a transmite în format electronic la adresa urme.glont@primariatm.ro sau în scris o fotografie a fațadei care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile, adresa exactă a clădirii și opțional o scurtă descriere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.