Rectorul UVT estimează că efectele economice negative ale pandemiei, care i-a alungat...

Rectorul UVT estimează că efectele economice negative ale pandemiei, care i-a alungat pe studenți din oraș, se ridică la 150 milioane de euro

0
DISTRIBUIȚI

Deputatul liberal Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, este de părere că vaccinarea este singura soluție de a scăpa de pandemia de coronavirus.

Acesta propune ca dozele de vaccin AstraZeneca, aproximativ 12.000. care sunt disponibile la ora actuală în Timiș, să fie alocate studenților pentru a se putea întoarce la sistemul de predare din sălile de cursuri.

„Universitatea de Vest din Timișoara a făcut un studiu prin care a măsurat impactul pe care îl are, într-un an de zile, lipsa studenților din centrul universitar Timișoara. Impactul este foarte mare, undeva la 150 de milioane de euro pe an.


Pot să îl argumentez punctual, pe diverse categorii de calcule, și apelul meu este de a se crea în Timișoara o linie specială și de a se încuraja, pe aceste doze rămase, vaccinarea studenților, în primul rând a celor din Timișoara, dar și a județelor limitrofe. De ce este important acest lucru? Pentru că ne dorim ca examenele de licență să fie făcute față în față. Să le dăm posibilitatea studenților să fie vaccinați pe o linie distinctă dacă aceste 12.000 de doze sunt disponibile”, a declarat rectorul și deputatul Marilen Pirtea.

Liberalul a mai spus, vineri, că nu crede că cineva își dorește să își ridice o casă cu un inginer de structură care a studiat prelungit în sistem online ori să fie tratați de medici pe ușa cărora să scrie „medic online”.

Potrivit lui Pirtea, din cei 45.000 de studenți câți studiază la universitățile din oraș, 70% nu sunt din Timișoara. Dintre cei care nu sunt din oraș, 40% stau la cămin, iar restul în chirii.

„Un cuantum de 325 de euro pe lună pentru un student care locuiește în cămin și undeva la 525 de euro pentru unul care stă în oraș cu chirie, zece luni de zile pe an, ținând cont de vacanțe, toate calculele acestea duc la 150 de milioane de euro pe an. Este un impact financiar pe care Timișoara nu cred că și-l permite a-l pierde. Deci apelul este de a crea o linie specială pentru studenți”, a afirmat rectorul Marilen Pirtea.

Acesta spune că UVT ar putea găsi chiar și o variantă de transport pentru studenții care nu sunt din Timișoara să vină să se vaccineze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.