Șeful CJ Timiș atrage atenția că Timișoara e în pericol să piardă...

Șeful CJ Timiș atrage atenția că Timișoara e în pericol să piardă titlul de Capitală Culturală 2023

1
DISTRIBUIȚI

O ședință de urgență pe tema Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, va avea loc mâine, fiind convocată de Comisia Europeană, a anunțat președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

„Comisia Europeană ne-a convocat în această ședință de urgență pentru a vedea care sunt modalitățile de deblocare a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Ședința a fost planificată încă de acum o lună, dar la solicitarea Primăriei Timișoara a fost amânată cu o lună și am înțeles că se dorea să se amâne încă o dată. Eu sunt expert al Comisiei Europene și membru al comisiei care desemnează capitalele culturale peste tot în Europa și anul trecut am tras un semnal de alarmă, pe vremea vechii administrații, atunci când proiectul se blocase. Din păcate, Timișoara chiar riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii și nu e doar un joc de cuvinte, este chiar o amenințare serioasă. De fiecare dată când particip la misiunile de monitorizare sau la selectarea capitalelor în Europa, de fiecare dată sunt întrebat despre situația de la Timișoara”, a declarat, miercuri, Alin Nica.

Liderul administrației județene a mai precizat că în 2019 problema cea mai importantă a fost chestiunea finanțării care nu a fost rezolvată până acum deoarece Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii nu și-au ținut angajamentele de finanțare.

„Anul trecut, după ce am preluat mandatul de președinte al Consiului Județean, în noiembrie, Consiliul Județean Timiș nu plătise niciun leu către asociația care implementează acest proiect, nici măcar cotizația. Am făcut demersuri ca 750.000 de lei să fie achitați din partea CJT în contul cotizației pentru asociația care implementează proiectul. Din păcate, de la ultima mea intervenție, în urmă cu aproape un an, nu s-a făcut niciun progres vizibil în această direcție. Vreau astăzi să trag un semnal de alarmă, nu din vreo calitate politică sau cea administrativă, ci din cea de expert al Comisiei Europene care știe care sunt sensibilitățile și neliniștile la nivelul Comisei Europene privind la niveul proiectului Timișoara 2023.


Cred că este momentul să lăsăm orgoliile la o parte, e un proiect mult prea important, chiar capital, aș spune, ca să existe loc de dispute politice, împunsături politice și alte șicane între cei care trebuie să fie parteneri pentru a asigura succesul acestui proiect. Îmi pun la dispoziție întreaga mea expertiză de mai bine de zece ani în acest domeniu pentru că am fost și membru în juriul care desemnează capitalele europene ale tineretului. Îmi pun această experiență la dispoziție pentru că trebuie ca acest proiect să fie de succes pentru noi, cu care să se mândrească orice timișprean și trebuie să reușim să depășim acest impas pe care îl avem, știți disputele din jurul Asociației Timișoara Capitală Culturală. În prezent, această asociație pierde oameni de calitate și dacă nu avem competența necesară de a duce la capăt acest proiect vom avea probleme”, a afirmat președintele CJ Timiș.

Alin Nica a mai spus că așteaptă direcția din partea finanțatorului principal, care este Primăria Timișoara, pentru a vedea care este viziunea lor, cum se dorește a se implementa proiectul în viitor. Acesta consideră că lipsa de decizie este cel mai grav lucru care se poate întâmpla.

„I-am propus primarului Timișoarei să lucrăm împreună pentru a salva acest titlu și propunerea rămâne valabilă. Vă mărturiesc, cu regret, că de câte ori mă întâlnesc cu colegii din juriu și mă întreabă despre Timișoara eu nu prea știu ce să le spun pentru că nu pot să vorbesc de rău orașul în care m-am născut, orașul pentru care mă lupt și orașul în care doresc să îmi desfășor în continuare activitatea. De aceea am spus că trebuie să facem un ultim efort și să promovăm acest proiect împreună”, a spus Nica.

Acesta a mai declarat că divergențele din jurul Asociației Capitală Culturală au ajuns până la Bruxelles. Cei de la Comisia Europeană au cerut remedierea situației fără a da sfaturi în acest sens.

„Așteptăm o decizie a Primăriei Timișoara în privința a ceea ce se dorește: să se înființeze o nouă structură, acel centru de proiecte sau se dorește altceva. Nu știu cât mai putem aștepta. Mai așteptăm să mai pierdem încă un an? Noi ne reactivăm angajamentul de a fi parteneri activi în acest proiect. Nu știu dacă primarului îi este jenă să apeleze la ajutorul meu, nu înțeleg exact reținerea. Discutăm despre subiect, dar nu se întâmplă nimic, sunt discuții sterile”, a subliniat Alin Nica.

Acesta a mai declarat, miercuri, că, procedural, titlul se acordă după ultima vizită de monitorizare care va avea loc în noiembrie 2022. Nu s-a întâmplat până acum ca titlul să nu se acorde.

Președintele Consiliui Județean Timiș a mai precizat că pregătește o scrisoare alături de primarul Dominic Fritz și secretarul de stat Demeter Andras din Ministerul Culturii în atenția prim-ministrului, în vederea deblocării situației.

1 COMENTARIU

  1. un titlu pe care oricum nu-l merita. mai bine nu se mai irosesc banii pe asa ceva, ca oricum va fi o mizerie de nedescris si in urmatorii ani. renuntati de pe acum, RATATILOR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.