Șeful PSD Timiș despre problema Colterm: „27 de milioane de euro e...

Șeful PSD Timiș despre problema Colterm: „27 de milioane de euro e o amendă care ar pune cruce societății de termoficare”

0
DISTRIBUIȚI

Situația Colterm, societatea responsabilă pentru apa caldă și încălzirea a zeci de mii de timișoreni, și așa complicată, ar putea deveni în viitorul apropiat mult mai gravă. Societatea are obligația, conform legislației europene în domeniul protecției mediului, de a achiziționa „certificate verzi” până la 30 aprilie, în caz contrar urmând să fie sancționată cu o amendă de aproximativ 27 de milioane de euro, de peste două ori mai mare decât valoarea certificatelor.

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE, crede că noua administrație nu a înțeles gravitatea situației.

„Pot spune că situația Colterm nu este doar responsabilitatea actualului primar, toți primarii pe care i-a avut orașul din 2000 încoace au o responsabilitate. Timișoara nu are singura societate de termoficare cu dificultăți grave, sunt în toată țara. Sunt și excepții, ceea ce înseamnă că se poate. Însă chiar dacă e de doar șase luni primar, speram că dincolo de «greaua moștenire», vom vedea și altceva. Dacă această amendă se va aplica, și ala Coltermul este în colaps, ceea ce ne salvează e că vine vara. 27 de milioane de euro e o amendă care ar pune cruce societății de termoficare, iar în acest timp administrația Fritz discută de porumbei. Acest proiect a fost pe ordinea de zi, dar a fost amânat. Eu cred că pur și simplu nu înțeleg, nu au capacitatea de a înțelege ce înseamnă o administrație într-o situație critică, într-o țară în care, să spunem, legislația nu-i cea mai simplă. Nu-i ușor să faci administrație publică locală în România, în cadrul legislativ actual. Nu e niciunul cu experiență dintre ei, oricât de frumos ambalezi un concept, un personaj, un produs, iar Dominic Fritz a fost un produs comercial în acea campanie electorală, nu te ajută să și pui în practică toate acele idei mărețe după ce câștigi alegerile”, a spus Alfred Simonis.

Mulțumit de schimbările din conducerea Colterm, deputatul PSD este de părere că eterna negociere dintre PNL și USR PLUS a dus la întârzierea rezolvării problemei „certificatelor verzi”.


„Noi am făcut toate demersurile pentru ca cei din consiliul de administrație Colterm să fie revocați și să fie numiți specialiști. S-a întâmplat acest lucru, fiind numiți specialiști propuși de primar, oameni profesioniști, care au capacitatea să reformeze sau să ajute la reformarea unei instituții. Colegii mei au atras atenția de câteva zile, săptămâni, că e nevoie să achiziționăm acele certificate. Probabil nu reușește să înțeleagă necesitatea urgentării acestor demersuri, altfel nu pot să-mi explic. Sau această permanentă negociere între PNL și USR PLUS întârzie rezolvarea problemei. Consiliul de administrație de la Piețe SA nu s-a dizolvat pentru că nu s-au încheiat negocierile. Ce legătură au negocierile politice cu dizolvarea unui CA pe care primarul Fritz l-a demonizat în campanie și chiar după”, a declarat președintele filialei județene a social-democraților.

„Dominic Fritz nu este singurul vinovat pentru situația Colterm, dar m-aș fi așteptat de la el și de la domnul Lațcău să iasă, să ne spună de ce nu se cumpără aceste certificate verzi. Și poate domnul Lațcău ne mai poate spune ceva: de ce au câștigat alegerile, și dânsul, și USR PLUS, și Dominic Fritz, împotriva unui primar care a făcut și greșeli, mai ales de comunicare, fiind extrem de deschiși cu mass-media până au ajuns pe funcții, să vină să explice situația reală, cum au găsit-o, soluțiile propuse și perspectiva de timp în care se pot rezolva. Nimeni nu se așteaptă să rezolvi peste noapte datorii de sute de milioane la Colterm și alte sute de probleme. Dar poți să explici public care sunt acele măsuri pe care vrei să le iei”, este de părere Alfred Simonis.

O altă companie din subordinea primăriei a ațâțat spiritele în alianța locală dintre USR PLUS și PNL, însă Simonis nu crede că noul director, Liviu Cocean, a ajuns „titular” pe post fără consens. „Nu cred că acest concurs de la Piețe SA a fost făcut peste capul lui Dominic Fritz, poate eventual numirea ca interimar al lui Liviu Cocean. Primarul avea posibilitatea să oprească acest concurs prin revocarea întregului consiliu de administrație și numirea unui CA interimar, și eventual domnul Cocean să rămână interimar până-și termină negocierea Dominic Fritz cu Alin Nica. Până acum toate aceste negocieri par a fi în detrimentrul domnului Fritz, n-am văzut niciun liberal plecat din funcție, inclusiv Ioan Nasleu este încă membru CA la Piețe. Domnul Șerpe este în continuare adjunct la Colterm”, a spus deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.