USR-ista Rodica Militaru, când Colterm riscă o amendă de 27 milioane de...

USR-ista Rodica Militaru, când Colterm riscă o amendă de 27 milioane de euro: „Prioritatea principală a administrației Fritz a fost să scoată timișorenii din iarnă”

0
DISTRIBUIȚI

Consilierul local Radu Țoancă (PSD) a declarat, marți seara, la emisiunea PRESSALERT LIVE, că se teme că vineri va exploda bomba certificatelor CO2 pe care Colterm ar trebuie să le cumpere și să plătim o amendă de zeci de milioane de euro.

„Colterm nu are bani strânși să cumpere acele certificate CO2. Nu-i are, deși știa de un an că trebuie să îi aibă. Nu îi are bugetați. În bugetul local pe care l-am votat a fost cuprinsă suma de 99 de milioane pentru Colterm, din care 52 de milioane deja s-au consumat. Dacă adunăm sumele ne apucă durerea de cap. Un credit de 101 milioane de lei luat în 2018  neplătit și mai plătim rate la un credit de 51 de milioane de lei luat în 2015. De asemenea, suntem pe cale să pierdem procesul cu E.On și suma de 80 de milioane de lei. Șapte milioane de lei plătim penalități numai prin sentințe și dacă le adunăm pe toate, nu mai spus de furnizori, zece milioane sunt furnizorii mici. Vorbim de 100 de milioane de euro pe care îi mănâncă Colterm și noi ne jucăm de-a porumbeii și de-a cățeii”, a declarat Radu Țoancă.

Consilierul local Rodica Militaru (USR PLUS) a răspuns: „dacă aș folosi sintagma greaua moștenire, cred că mi-ar sări lumea în cap. Dar din 2014 până în 2020, primăria a pompat în Colterm peste 500 de milioane de lei sub diverse forme, mai mult sau mai puțin legale.


Colegii mei acum se miră, problema a crescut ca bulgărele de zăpadă și s-a rostogolit acum. Da, situația este gravă, dar prioritatea principală a administrației Fritz a fost să scoată timișorenii din iarnă. Dacă eu aș sta într-un bloc cu căldură de la Colterm, probabil că asta ar fi prioritatea mea”.

Referitor la o posibilă creștere a prețului gigacaloriei, Rodica Militaru a spus că „depinde și când faci această creștere. Iarna, când oamenii au mult de plătit sau trebuie să pregătești terenul? Nimeni nu spune că nu ne luăm această sarcină ingrată și nepopulară, dar ca să treacă avem nevoie de votul partenerilor.”

Consilierul local de la USR PLUS s-a plâns că partenerii de la PNL nu le sprijină întotdeauna proiectele. Aceasta a fost de părere că unii liberali sunt frustrați pentru că au pierdut puterea.

Rodica Militaru a susținut că nu are informații despre amenda pe care riscă să o achite compania de termificare.

Potrivit unui document care a ajuns în atenția Adunării Generale a Acționarilor Colterm, compania de termoficare trebuie să cumpere 270.500 de certificate verzi, iar amenda pentru neconformare este de 27 de milioane de euro. Colterm a lansat o cerere de ofertă de cumpărare cu plata în șase rate și livrare până cel târziu în 23 aprilie 2021. Certificatele în șase rate ar costa 57,7 milioane de lei. Documentul era pe ordinea de zi a ședinței AGA din 245 martie când s-a schimbat consiliul de administrație, iar ulterior s-a votat amânarea celorlalte subiecte pentru următoarea întrunire, care însă nu a mai avut loc până acum.

„Trebuie plătită prima rată, este diferit de un tsunami de 20 de milioane de euro pe care trebuie să îi punem jos vineri. Rata ar fi zece milioane de lei pe lună”, a spus Rodica Militaru. Consilierul local USR nu a putut explica de ce nu a fost convocată AGA pentru a se adopta o decizie legată de cumpărarea acestor certificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.