ADR Vest, partener într-un proiect european menit să limiteze risipa de alimente

ADR Vest, partener într-un proiect european menit să limiteze risipa de alimente

0
DISTRIBUIȚI

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest este partener asociat într-un consorțiu coordonat de universitatea din Deusto (Spania) în cadrul proiectului FOODRUS care își propune să limiteze pierderile și risipa de alimente la nivel european.

În condițiile în care, la nivel european, o treime din totalul alimentelor produse este pierdută sau irosită și numai în Europa această risipă costă 143 de miliarde de euro în fiecare an, proiectul dorește să promoveze eficiența resurselor în toate etapele lanțului agroalimentar, de la producție până la consum, și eliminarea resturilor. Proiectul FOODRUS caută să creeze sisteme alimentare în nouă regiuni europene, prin testarea a 23 de soluții de economie circulară bazate pe inovare colaborativă, inclusiv soluții tehnologice pentru gestionarea pierderilor și deșeurilor alimentare, sociale, care vizează materiale educaționale și activități științifice pentru promovarea unor altor obiceiuri de consum, organizaționale prin crearea unor rețele menite să încurajeze consumul local și donațiile, precum și prin elaborarea unor scheme fiscale de tip „plătești pentru cât arunci”.


Coordonatorul proiectului, Ainhoa Alonso, de la universitatea spaniolă, e de părere că soluțiile propuse îi vor implica pe toți cei angrenați în sistemele alimentare locale, de la fermieri la consumatori, în vederea limitării acestor pierderi.

În proiect sunt implicați 29 de parteneri din zece țări europene, iar cele 23 de soluții vor fi testate de către trei regiuni în cadrul unor acțiuni-pilot, un program dedicat legumelor și salatelor urmând a fi derulat în Spania, un al doilea, concentrat pe carne și pește, în Danemarca, și încă un program care analizează lanțul valoric al pâinii, în Slovacia.

Regiunea de Vest a României se numără printre zonele care vor fi implicate ulterior în dezvoltarea și promovarea unor bune practici, alături de  Valencia, Budapesta, Linz, Plovdiv și Halandri (Grecia). Cu sprijinul ADR, soluțiile adoptate vor fi aplicate în lanțurile agroalimentare ale regiunii. Cu un buget total de 6,7 milioane de euro, proiectul FOODRUS este finanțat prin programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, Orizont 2020, și beneficiază de o cofinanțare de 6 milioane de euro din partea UE. Proiectul va fi finalizat în luna aprilie 2024. Mai multe informații despre această inițiativă sunt disponibile pe https://adrvest.ro/Internationalizare/Proiecte/ și https://www.foodrus.eu/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.