Aniversare pentru Christian Podratzky, o figură binecunoscută în lumea muzicală timișoreană

Aniversare pentru Christian Podratzky, o figură binecunoscută în lumea muzicală timișoreană

0
DISTRIBUIȚI

Christian Podratzky împlinește astăzi 57 de ani ocazie cu care redacția PRESSALERT.ro îi urează un sincer La Mulți Ani!

Artistul născut în Timișoara şi-a început activitatea muzicală la grupul Impact, cu care a susţinut concerte în întreaga ţară. Mai apoi, a cântat în legendara formulă de trio a grupului Abra, alături de care a câștigat o serie de premii la festivalurile de rock, printre care locul întâi cu Abra şi titlul de cel mai bun basist la festivalul de la Târgu-Mureş din 1986. Nivelul interpretativ şi talentul îl propulsează, în 1987, la cel mai titrat grup din Timişoara acelor ani, Pro Musica. Pe lângă numeroasele concerte, înregistrari radio/tv şi turnee ale grupului, înregistrează în 1988 albumul „Rockul Baroc”. După ce a plecat în Germania, a activat în mai multe formule de acolo, inclusiv în cadrul binecunoscutei formaţii Poems for Laila, iar în ultimii ani a fost cooptat în supergrupul Rezident EX.

„Cu excepția bunicii mele, care cânta la orgă la biserica Millenium din Timișoara, și un unchi profesor de muzică la Reșița și suflător într-o trupă de Dixieland, n-am avut alți muzicieni în familie.


Cum aveam un pian acasă, ai mei m-au dat la lecții de pian. Aveam 6 ani. Am renunțat însă repede. Mai târziu, pe la 14 ani mi-am cumpărat prima chitară rece de la un magazin de muzică de pe strada Alba Iulia, țin minte exact. Și am început să iau ore de la unul din legendarii frați Popescu. Prin mâna lor au trecut mulți muzicieni timișoreni. Prima «cântare» a fost în Aula liceului. Aveam tobe făcute de noi din niște cilindri de carton gros de pe un șantier în care muncitorii învârteau varul și culorile, boxele erau niște improvizații din radiouri mari, șamd. Cântam în general cover-uri, dar și câteva compoziții. În fine, îmi aduc aminte că profesorii mei erau tare impresionați. Aveam o sală de repetiții pe strada Corbului în incinta unei școli, pe urmă la clubul 1 Mai, unde am avut și primele concerte pe scena clubului. În vremea aia erau în Timișoara trupe ca Progresiv TM, Pro Musica, Alla Breve, Gramophon, mai târziu Post Scriptum… toate una și una. Comparativ cu ce se cânta pe-atunci în București, cu excepția trupei Sfinx, domina acolo Iris sau Holograf. E cu totul altceva. Asta pentru că muzica timișoreană a fost întotdeauna influențată mai mult decât cea din București de sârbi și unguri. Aici se asculta mult Bijelo și Omega. Și mai avea și o puternică tentă etno etalată de Phoenix. Teme balcanice găsești în mai toate trupele din Timișoara enumerate mai sus. Mai târziu foarte mult și la Cargo sau și mai târziu la Rezident Ex (la ultimele două vinovatul principal e Tavi Iepan). Ei, la asta mă refer când vorbesc de «muzică rock tipic timișoreană». Pe valul ăsta etno am pornit și noi pe-atunci cu Impact, influențați fiind de curentele astea ale rockului timișorean”, a spus Christian Podratzky despre începuturile sale muzicale și scena rock timișoreană, care a fost influențată de artiștii din țările învecinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.