Casa bătrânească din Timiș a primului român în spațiu, Dumitru Prunariu, va...

Casa bătrânească din Timiș a primului român în spațiu, Dumitru Prunariu, va deveni obiectiv turistic FOTO

1
DISTRIBUIȚI

Groși, satul înconjurat de păduri întinse, cu aer curat, „are cel mai frumos cer”, spune primarul Ionel Costa, convins că acesta a contribuit la „împlinirea visului” lui Dumitru Prunariu de a zbura printre constelații, așa cum puțini muritori au făcut-o.

Se împlinesc 40 de ani de la încheierea misiunii la care a participat primul și singurul român care a explorat spațiul cosmic la bordul navei spațiale Soiuz-40. Călătoria în spațiu a început în 14 mai 1981, ora 21,17, iar zborul a durat șapte zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde. Dumitru Prunariu și Leonid Popov au străbătut 5.226.000 kilometri la o altitudine maximă de 384,3 kilometri, au efectuat 125 de rotații în jurul Pământului, fiecare de o oră și jumătate, iar din laboratorul spațial Saliut-6 au realizat o serie de experimente științifice. Momentul aniversar a fost marcat zilele trecute de mai multe evenimente, în prezența lui Dumitru Prunariu, printre care și o vizită la Groși.

Casa cu amintiri

Groși este satul de baștină al tatălui său, iar Dumitru Prunariu este cel care îngrijește acum casa bătrânească, pe care a amenajat-o pentru a o face cât mai confortabilă, fără a-i altera însă parfumul de epocă. E locul în care păstrează piese vechi de mobilier, tablourile familiei, locul în care petrece în fiecare vară câteva zile, alături de soția sa, Crina Prunariu.

„Străbunicul meu, Ioachim Prunariu, a fost primar aici, bunicul meu, Ilie Prunariu, a fost și el primar o vreme și a fost pe front, în primul război mondial, tata s-a născut aici, bunicul a vândut o vacă să faca tata școală, a terminat școala de arte și meserii, apoi s-a stabilit la Brașov și a făcut facultatea. Acolo m-am născut eu, dar am rămas legat de aceste locuri, unde veneam vara la bunici. Satul este depopulat acum, bătrânii au dispărut, tinerii au plecat la oraș, din 200 de case, încet-încet, au rămas vreo 50”. Dumitru Prunariu recunoaște că „aici e liniște, noapte adâncă, cerul se vede extraordinar, poți să visezi mai mult la cer și stele decât în oricare altă parte”. Își amintește cu duioșie că „am fost o familie unită”, iar pozele păstrate pe pereții casei cu rudele care nu mai sunt, stau mărturie. Pentru sătenii din Groși a rămas același, dar povestșete amuzat prima sa vizită la țară, după zbor, când bunicul său, care „citea presa și era un om informat”, l-a întrebat: „Mă nepoate, tu chiar ai fost în cosmos?” După răspunsul afirmativ, bunicul a fost convins: „Eu pe tine te cred, dar pe ăia de la televizor, nu!”

De la aventura spațială, la muzeul astronomic din Groși

La vremea respectivă, România avea un program de cercetări spațiale care se desfășura în colaborare cu țări din Europa de Est și URSS, iar în cadrul programului  de cercetări comune, „Intercosmos”, s-a luat decizia ca fiecare țară participantă să trimită câte un om în Cosmos. Prunariu, inginer de aviație la întreprinderea aeronautică din Ghimbav, s-a aflat printre cei trei selectați dintre mai mulți amatori care făceau armata la Bacău, tentați fiind de săptămâna pe care urmau să o petreacă la București, pentru vizita medicală. În scurt timp, pregătirile pentru marea aventură au început într-un orășel din apropierea Moscovei și dorința de a zbura era extraordinară, în ciuda emoțiilor și a drumului spre necunoscut. Simulările au fost nenumărate, s-a zburat cu avioane de antrenament, dar nu puteau fi excluse situațiile neprevăzute în infinitul universului.

În spațiu, totul era diferit: constelațiile se schimbă foarte repede, se văd stelele care pulsează, altfel decât prin atmosferă, imaginile Pământului sunt superbe, e o altă succesiune a zilelor și a nopților iar în navă nu umbli, ci plutești, din cauza imponderabilității. „Când am revenit, viața mea s-a schimbat radical, din inginer de aviație am ajuns cosmonautul României”, povestește, amuzat, Dumitru Prunariu, care a ocupat ulterior diferite funcții în cadrul unor instituții care se se ocupă cu explorarea spațiului cosmic, devenit indispensabil pentru omul contemporan.

Acum, Dumitru Prunariu este dispus să pună la dispoziția CJT grădina casei sale, așa încât, printr-un parteneriat, să se amenajeze aici un mic muzeu despre viața și fascinanta sa călătorie în spațiu, un observator astronomic, un planetariu și eventual, o mică tabără științifică, pentru a atrage tinerii dornici să afle cât mai multe despre stele și cosmos. A promis, de asemenea, că se va implica în acest demers, pentru ca tinerii să-și dorească să aibă parte de experiențe similare.

Gastronomie locală și turism în satele de altădată

Asociația pentru Promovarea Turismului în județul Timiș și de Centrul Turistic Margina au organizat în cinstea oaspeților un „mic dejun” oferit de ciobănița Maria Fântână la Casa Națională din comună.

Inițiat în urmă cu patru ani, „Micul dejun” de la Margina, a devenit  o marcă turistică de succes, care, cu ajutorul unor săteni, oferă gustări cu produse tradiționale, toate din gospodăriile localnicilor.

Infocentrul din comună dispune de șapte biciclete pe care le pune la dispoziția celor care doresc să se plimbe prin împrejurimi sau prin vechile sate de la poalele munților Poiana Ruscă, nouă la număr,  întemeiate încă în Evul Mediu. Drumeții se pot face și pe jos sau cu căruța, pe mai multe trasee, pot fi vizitate bisericile de lemn din Margina, Groși, Nemeșești și Coșevița dar și cele aflate în comunele învecinate, mănăstirile din zonă, case tradiționale parcă desprinse din povești, un muzeu al satului amenajat în satul Sintești, ruinele fostei fabrici de oțet din Margina, construită în anii interbelici și faimoasă odinioară în întreaga țară.


De asemenea, pot fi cumpărate diverse produse de la familiile care au plantații de trandafiri sau lavandă, la sfârșitul lunii iunie fiind stabilită și o zi de „sărbătoare a lavandei”.

Cei care doresc să se bucure de civilizația rurală mai mult de o zi, au la dispoziție mai multe pensiuni în împrejurimi, una dintre acestea, cu zece căsuțe, grătar, ceaun și terenuri de sport, fiind în curs de amenajare chiar la Groși. Autostrada care se află la doar câțiva kilometri și are o ieșire spre Margina e acum o șansă pentru a transforma zona într-un loc de atracție turistică, iar primele case de vacanță au început deja să apară.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.