Casa de Cultură a Studenților Timișoara își redeschide porțile spre universul artei

Casa de Cultură a Studenților Timișoara își redeschide porțile spre universul artei

0
DISTRIBUIȚI

Odată cu anunțarea măsurilor de relaxare, Casa de Cultură a Studenţilor Timişoara, își redeschide porțile spre universul artei. În acest sens tinerii și studenții care caută un loc în care pot să-și exprime liber pasiunile și ideile inovatoare, sunt invitați să descopere cluburile și cercurile artistice care își desfășoară activitatea la sediul instituției aflat în Bulevardul Regele Carol I, nr.9. din Timișoara.

Clubul foto IRIS, înfiinţat în 1958, este unul dintre cele mai longevive cluburi ale acestei instituții. De-a lungul anilor studenții care au trecut pe aici au obținut multe premii, dovadă fiind zecile de diplome ce se regăsesc în arhivă. Mulţi câştigători din perioada de dinainte de 1989 au devenit azi nume cu rezonanţă în domeniu: Josef Berwangher, Damian Diaconescu, Constantin Duma, Gheorghe Tărţan, Covaci Sandor sau Mihai Cozac. Tot în perioada de dinainte de 1989 apărea trimestrial, revista Centrului Universitar din Timişoara „Forum Studenţesc”, la editura căreia membrii clubului, împreună cu referentul Nicolae Lengher aduceau un aport substanţial. Activitatea clubului a avut parte de o serie de aprecieri și în ultimii ani, iar printre expozițiile de grup organizate de ei s-au numărat Portret, Timişoara altfel, Noir,Maramureş, Pinhole Day, Nud, Instantaneu, Retrospectivă, Macro, Arhitectură, Eseu sau Peisaj.

Ansamblul folcloric „Doina Timişului” s-a constituit în anul 1959 și a obținut o serie de premii la festivaluri, fiind considerat unul dintre cele mai bune ansambluri folclorice din ţară. Ansamblul abordează un material folcloric autentic şi divers : cântece şi dansuri inedite, obiceiuri străvechi etc., din toate marile zone folclorice ale ţării, transpuse ingenios în spectacole de mare forţă artistică. De-a lungul timpului ansamblul a fost condus de o seamă de mari specialişti în folclor: maeştrii coregrafi Petru Pilu, Ciprian Cipu, Milosav Tatarici, Emilian Dumitru, Toma Frenţescu şi Marius Ursu (din 1990 până în prezent), dirijorii Ion Odrobot, Laza Cnejevici, Gheorghe Chiculiţă, Diodor Nicoară, Dorin Cuibariu, Achim Ciucurel şi Nenad Luchin (din 2010 până în prezent).

Ceelalte cluburi care așteaptă să fie descoperite la fața locului sunt Cenaclul literar „Pavel Dan” – literatură clasică și contemporană, Cenaclul „Cenaclu” – platformă alternativă de promovare a tinerilor scriitori, Ansamblul de dans modern „Reflex” – dansuri modern, Formația de dans modern „Matrix” – dansuri moderne , Teatru studențesc „Thespis” – artă teatrală și Club „NavaC2” – spațiu interdisciplinar dedicat proiectelor de artă vizuală.

La capitolul noutăți, Casa Studenților, în colaborare cu Mixdown Music School, înființează Cercul de muzică și multimedia „E-Stage”, asigurănd astfel un climat de dezvoltare formală și nonformală și pregătind o nouă generație de specialiști în domeniul scenotehnicii și ingineriei de sunet și studio.


Cercul E-Stage va fi coordonat de traineri experimentați, iar în cadrul acestuia se vor realiza activități și workshop-uri gratuite de producție muzicală, editare audio și video, creație și interpretare artistică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.