Cea de-a 25-a ediție a Zilelor Maghiare Bănățene vine cu un program...

Cea de-a 25-a ediție a Zilelor Maghiare Bănățene vine cu un program bogat în evenimente

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a 25-a ediție a Zilelor Maghiare Bănățene se va desfășura în perioada 4 – 12 iunie, manifestarea organizată de Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara propunându-le celor interesați un program cât se poate de bogat.

În prima zi a manifestării, de la ora 11, în curtea Liceului Teoretic Béla Bartók va avea loc festivitatea de premiere a concursului de desene și compuneri dedicat Zilei Coeziunii Naționale și vernisajul expoziției de desene Miraculoasa lume de basm, iar de la ora 18 la Centrul Reformat Noul Mileniu va avea loc o seară de poezie și muzică dedicată comemorării dictatuui de pace la Trianon și vernisajul expoziției comemorative organizate de Asociația „István Losonczy”.

Sâmbătă 5 iunie, de la ora 16 la Centrul Multifuncțional Bastion va avea loc vernisajul expoziției colective a artiștilor plastici de etnie maghiară timișoreni la care vor participa și membrii trupei rock Sleeping Insomnia, elevi ai Liceului Teoretic „Béla Bartók”. De la ora 18 la Centrul Reformat Noul Mileniu, se va desfășura concertul formației maghiare Sarik Peter Trio.

Concertul va fi susținut de Péter Sárik (pian), Tibor Fonay, (contrabas) și Attila Gálfi, (percuție) și va cuprinde creațiile lui Béla Bartók, ca omagiu aniversării a 140 de ani de la nașterea compozitorului. Albumul editat de Sarik Peter Trio x Bartok a fost declarat cel mai bun disc de jazz în Ungaria în anul 2020.

Albumul editat de Sarik Peter Trio x Bartok a fost declarat cel mai bun disc de jazz în Ungaria în anul 2020

Duminică 6 iunie de la ora 16 la Biserica Reformată din Chișoda Nouă va avea loc un serviciu divin ecumenic în memoria celor răpuși de Covid-19, cu participarea reprezentanților congregațiilor romano-catolice, reformate, evanghelic-luterane și unitariene. După serviciul divin, ansamblul de țitere și interpreții de muzică populară ai Liceului Teoretic „Béla Bartók” vor prezenta un scurt moment folcloric. De la ora 19 la Teatrul Maghiar de Stat va avea loc spectacolul Muzică de masă.

Luni 7 iunie în foaierul de la etajul Teatrului Maghiar va avea loc vernisajul artistei fotograf Ildikó Orbók din Budapesta, iar de la ora 17.30 în sala studio a teatrului „Sub Julitură“, seară de lectură din poemele actriței Boróka Vajda.


De la ora 18.30 în același loc va avea loc „Din Banat în Brazilia“, povești de viață de la începutul secolului al a XX-lea, o prezentare însoțită de proiecția documentarului susținută de redactorul-operator Keresztes Péter.

Marți 8 iunie de la ora 10 și 11 vor avea loc spectacole pentru copii susținute pe scena în aer liber din grădina Cinematografului Arta, iar de la ora 18 la Muzeul de Artă, vernisajul expoziției Forme și Culori – semnele Universului, care aparține fostului scenografist-grafician al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, artistul plastic Zoltán Molnár. Expoziția este deschisă de Alina Hambaraş, își dă concursul la pian: David Molnár-Popa. De la ora 19, la Teatrul Maghiar va avea loc spectacolul „Văduva Karnyo și cei doi zvăpăiați”, producție comună a Teatrului de Cameră Arad și Teatrului Szegedi Pinceszínház (Szeghedin).

Miercuri 9 iunie de la ora 18 la Centrul Reformat Noul Mileniu, va avea loc lansarea cărților lui Barna Bodó. Primul volum: „Realitatea Ghemuită” – scrieri publicistice alese, prezintă: Melinda Gazdáné Mátyus. Al doilea volum: Fenomene în bătaia vântului — studii de cercetare a învățământului, prezintă: Ferenc Halász. Își dă cuncursul la pian Lucas Kohl, elev în anul terminal al liceului de muzică din Timișoara, clasa dr. Mária Bodó. De la ora 19, în același loc va avea loc vernisajul expoziției permanente a artistului plastic timișorean Béla Szakáts, în organizarea Centrului Reformat Noul Mileniu. Ia cuvântul pastorul István Gazda și scriitorul Robert Șerban. Își dau concursul: Annamária Vinczi (canto), Csilla Bordos (pian). Tot miercuri 9 iunie de la ora 1 la Clubul Küttel (Bd. 16 Decembrie, nr. 15) va avea loc o degustare de vinuri , în organizarea Asociației Várbástya Bastion, susținută de oenologul licențiat Attila Zsolt Borbély. Vor fi prezentate vinurile Cramei Köpcös din Csengőd (Ungaria).

Joi 10 iunie de la ora 18 pe scena în aer liber din grădina Cinematografului Arta va avea loc spectacolul „Aș dansa de fericire” – selecție din nestematele ariilor de operă și operetă. Își dau concursul: Dóra Cintia Szabó, artista canto a Teatrului Național din Seghedin și Béla Turpinszky-Gippert, solist al Operei Naționale Ungare. Acompaniază la pian: Roxana Ardeleanu.

Vineri 11 iunie de la ora 19, la Teatrul Maghiar va avea loc spectacolul „Contesa Zeppelin și mobile de stil”, spectacol al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, după romanul Douăsprezece scaune, de Ilf și Petrov. Regizor: Emőke Kedves.

Sâmbătă 12 iunie de la ora 17 în Sânnicolau Mare pe strada Gh. Șincai 11 va avea loc amplasarea ietrei de temelie a Centrului Cultural Bela Bartok, în organizarea Societății Pro Bartók. Evoluează Ansamblul Muzsikás (Ungaria), iar de la ora 19 la Teatrul Maghiar spetcacolul Contesa Zeppelin și mobile de stil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.