Concerte și ateliere de muzică clasică în cadrul proiectului Concerte’n sat

Concerte și ateliere de muzică clasică în cadrul proiectului Concerte’n sat

0
DISTRIBUIȚI

În perioada 22-27 mai, proiectul Concerte’n sat, pus la cale de Asociația Culturală Timorgelfest ajunge în Vinga (Mănăștur și Mailat) și Uivar (Sânmartinu Maghiar și Răuți). Comunitățile locale sunt invitate să descopere muzica clasică prin concerte, care vor fi completate de o serie de ateliere prin care copiii și tinerii sunt încurajați să descopere muzica prin joc și joacă.

În cadrul activităților proiectului vor fi promovate două perioade importante din istoria muzicii: Barocul și Clasicismul, iar concertele vor reuni lucrări celebre din istoria muzicii, interpretate de artişti ai Operei Române, Filarmonicii Banatul şi Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara.

Patru muzicieni (pian, vioară, flaut şi canto) vor acoperi o paletă vastă a instrumentelor muzicale: Cristina Deiana Struța (pian) – doctorandă și cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara; Bianca Mihăescu (soprană) – artist liric la Filarmonica Banatul din Timișoara; Bianca Pomparău (vioară) – artist instrumentist la Filarmonica Banatul din Timișoara; Gianluca Vanzelli (flaut) – artist instrumentist la Opera Română din Timișoara.

Cristina Struța a început studiul pianului la vârsta de 5 ani, urmând ca mai târziu, la 14 ani să îmbrățișeze orga. În anul 2016 a absolvit Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara la clasa prof. Felician Roșca, iar în anul 2018 a absolvit studiile de master ale aceleiași facultăți. A urmat cursuri de măiestrie cu: Daniel Roth, Jean-Paul Imbert, Esteban Elizondo, Renato Negri, Giampaolo di Rosa, Lazslo Csanadi. A câștigat numeroase premii în România și în străinătate, printre care: Premiul III la Concursul Internațional de Orgă din Szeged (2014), Premiul II la Concursul Internațional Timorgelfest din Timișoara (2015), Premiul Radio Timișoara pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări românești (2015), Premiul II la Concursul Ada Ulubeanu din București (2019). În anul 2016 a fost distinsă cu Premiul de Excelență Eugen Todoran al Universității de Vest din Timișoara. A susținut zeci de concerte în țară (Arad, Reșița, Timișoara, Oradea, Satu Mare) și în străinatate (Lausanne, Szeged, Roma, Reggio Emilia, Paris, Viena), a colaborat cu Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara sub bagheta unor dirijori precum: Gheorghe Costin, Nicolae Moldoveanu, Iosif Todea și Tiberiu Popovici. În prezent este doctorandă la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, cadru didactic asociat pentru specializarea orgă, acompaniament cu orgă, muzică de cameră cu orgă la aceeași instituție și director artistic al Festivalului Internațional Timorgelfest și a Festivalului Barocul în Ipostaze Contemporane, iar din anul 2019 este studentă la Haute Ecole de Musique de Lausanne, Elveția la clasa profesorului Jean-Christophe Geiser.

Absolventă a Colegiului Național de Artă Ion Vidu din Timișoara (2013), Bianca Mihăescu a urmat secția de canto clasic la clasa prof.


Diana Matei. A absolvit Facultatea de Muzică și teatru din cadrul UVT în anul 2017, specializarea Interpretare Muzicală Canto, la clasa prof. cda Dan Patacă. În anul 2019, și-a finalizat studiile masterale în cadrul Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, secția Stilistica Interpretării Muzicale. A fost angajată a Filarmonicii Banatul din Timișoara pe perioada stagiunilor 2016-2019. A participat la numeroase concursuri naționale, precum și turnee internaționale. Bianca Mihăescu a interpretat rolul Violettei Valery din „Traviata” , de Giuseppe Verdi pe scena Operei Naționale Române din Timișoara în cadrul spectacolului de licență. Rolul Silviei din opereta „Silvia, prințesa ceardașului” , scrisă de Emmerich Kálmán, a fost interpretat de Bianca tot pe scena ONRT, cu ocazia susținerii spectacolului de disertație. De reținut este și debutul în lucrarea lui Carl Orff, „Carmina Burana” , în anul 2018, în cadrul Festivalului Internațional Timișoara Muzicală.

„Prin acest proiect ne așteptăm ca tinerii să conștientizeze importanța culturii în toate domeniile, să îndrăgească astfel de manifestări și să devină dornici să promoveze mai departe această idee printre tineri sau chiar în rândul adulților care sunt din ce în ce mai puțin interesați de acest subiect”, spune Cristina Struța, directoarea artistică a evenimentului.

Program

Sâmbătă, 22 mai, Vinga, Piața Sf. Treime

ora 18.00: Concert de muzică clasică

ora 19.00: atelier Descoperă muzica prin joc și joacă

Duminică, 23 mai, Terasa Căminului Cultural din Mănăștur

ora 18.00: Concert de muzică clasică

ora 19.00: atelier Descoperă muzica prin joc și joacă

Luni, 24 mai, Căminul Cultural din Sânmartinu Maghiar

ora 19:00: Concert de muzică clasică

ora 19:40: atelier Descoperă muzica prin joc și joacă

Miercuri, 26 mai, Căminul Cultural din Răuți

ora 19:00: Concert de muzică clasică

ora 19:40: atelier Descoperă muzica prin joc și joacă

Joi, 27 mai, Parcul Central din Mailat

ora 18.00: Concert de muzică clasică

ora 19.00: atelier Descoperă muzica prin joc și joacă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.