Cel de-al doilea album al formației timișoene Dordeduh, „Har”, care a fost lansat în data de 14 mai, la casa de discuri germană Prophecy Productions, are parte de o atenție deosebită din partea presei internaționale de specialitate, având parte de o serie de cuvinte de laudă din partea criticilor muzicali din întreaga lume.
Formația timișoreană alcătuită din Edmond „Huppogrammos” Karban (voce, chitări și alte instrumente), Cristian „Sol Faur” Popescu (chitări, keyboards și alte instrumente), Andrei Jumugă (percuție, tobe, toacă) și Flavius Misarăș (bass) a revenit în atenția melomanilor după nouă ani distanță de la albumul precedent, iar noul material discografic a fost mixat de binecunoscutul producător muzical suedez Jens Bogren.
„Există muzică care actuală. Care întrunește gustul unei ere. Și există muzică atemporală, care funcționează indiferent de momentul în care a fost creată. Debutul DAR DE DUH al lui Dordeduh este un astfel de exemplu și, prin urmare, nu este surprinzător faptul că al doilea album HAR, care este lansat acum, poate să-l urmeze fără probleme. Dordeduh își creează melodiile după propriile idei și nu prea au legătură cu convențiile metalice. Trupa este stilistic un amestec imprevizibil de black metal , rock psihedelic și doom death, precum și conexiunea cu folclorul românesc., se spune în recenzia acestui album apărută în ediția germană a revistei Metal Hammer.
„Există o mulțime de muzică heavy, dar dacă sperați la transcendență, uimire și lumi în lumi, al doilea album al celor de la Dordeduh trebuie să fie în atenția voastră. Era destul de evident din debutul fascinant al lui Dar De Duh din 2012 că Sol Faur și Hupogrammos plecaseră de la Negură Bunget cu propriile aspirații ezoterice muzicale intacte, dar Har este un salt îndrăzneț“, spun cei de la Loudersound, în critica acestui album care a adunat 4 stele și jumătate din cinci posibile.
Revista germane Sonic Seducer a publicat un interviu cu membrii formației timișorene și a declarat albumul Har printre cele mai bune trei discuri ale lunii, în critica acestuia specificându-se că „este unul din cele mai bune albume de metal auzite în ultima vreme“
„Albumul este plin de inspirație, dar este plăcut să știm că melodiile mai scurte de pe disc, care nu ajung nici măcar la trei minute, au la fel de multă creativitate precum cele mai lungi piese ale albumului“, se spune în recenzia dedicate acestui disc pe site-ul SputnikMusic.
„Semnificația titlului noului album se referă la acel moment când cineva își propune o schimbare radicală în propria ființă și își asumă călătoria în propriul necunoscut.
Odată ajuns acolo, cu siguranță întâlnește o sumedenie aspecte ale propriului sine, care fie sunt uitate, fie sunt ascunse, fie sunt temute, fie sunt traumatizante, fie, fie, fie… Pentru a putea ieși înnoit în lumina conștiinței, toate acestea trebuie «desferecate», acceptate, îmbrățișate și integrate în practica noii deveniri. Mă gândesc că toate acestea sună foarte pretențios, însă câți dintre noi nu ne-am confruntat cu schimbări inevitabile în viața noastră, în special în această perioadă încercată? Ce am încercat noi să facem este să dăm o formă muzicală confruntărilor interioare în astfel de momente delicate din viața noastră“, spune Edmond Karban, despre acest disc.
Albumul este disponibil în format Digipak CD, Gatefold 2LP (black/gold), 3CD/DVD 48-page artbook și a fost înregistrat în propriul studio al trupei.
dordeduh chiar e un lucru bun.