Dana Borteanu sărbătorește un sfert de mileniu de industrie la Reșița: „Acest...

Dana Borteanu sărbătorește un sfert de mileniu de industrie la Reșița: „Acest oraș a «fabricat» și mulți muzicieni minunat de talentați”

0
DISTRIBUIȚI

Cu ocazia aniversării a 250 de ani de tradiție industrială la Reșița în cursul acestui an (mai exact pe data de 3 iulie), o serie de personalități consacrate și în curs de devenire născute în acest oraș participă la un proiect inedit. Sub titulatura „Personalități ale Reșiței în an jubiliar 250”, nume cunoscute din diverse domenii au fost invitate să răspundă la două întrebări legate de acest eveniment.

Inițiatorii acestui proiect sunt dr. Ada Cruceanu-Chisăliță și Erwin Josef Țigla, el desfășurându-se sub patronajul Centrului Universitar din Reșița al UBB, al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, al revistei „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, al Societății „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița și al Filialei Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Printre personalitățile care au răspuns la invitația organizatorilor se numără și binecunoscuta actriță a Teatrului German din Timișoara și solista formației Pro Musica, Dana Borteanu.

„De câte ori treceam pe lângă uzină și vedeam logo-ul «foc nestins la furnale», eram impresionată de cât de veche era tradiția prelucrării metalului în Reșița. Iată că în acest an, așa cum e el, se împlinesc 250 de ani. Faptul că destinul meu e legat de acest loc al metalului se datorează în primul rând tatălui meu, Emil Borteanu, care a avut grijă să sădească adânc sămânța feroasă în sistemul meu de operare. Lucrând o viață la UCMR, pentru el metalul nu mai avea secrete. Tata a plecat de 6 ani, dar munca lui există și acum, de la boghiuri de vagoane, arbori cotiți, la palete care învârt motoare navale, chiar și turbinele unei hidrocentrale în Coreea de Sud. Îmi amintesc că la liceu am dat și eu de celebra diagramă fier-carbon, cu toate acele denumiri și temperaturi și stări de cristalizare. Eram disperată, văzând cum în jurul curbelor lichidus și solidus dansau frenetic ferita, perlita, ledeburita, austenita, cementita, cuburi cu volum centrat și fețe centrate. Dar tata a clarificat urgent și logic toate misterele metalului, astfel încât m-am mirat cum de n-am priceput de la început”, și-a amintit artista.

Tot de la părinți a prins drag și de peisajele pitorești din Banatul Montan.


„De la mama, Elena Borteanu, ex-inspector BNR, actuală pensionară și, evident și de la tata, amândoi mari iubitori de frumos, de artă, de natură si mișcare, am învățat să iubesc împrejurimile Reșiței, care pentru mine încep la 5 minute de casa mea, pe Driglovăț și se întind până hăt, departe, după Gărâna, spre Slatina Timiș, sau, în cealaltă direcție, până la Carașova și te miri până unde. Otata Cervenka Francisc, care era un excelent mecanic auto și repara absolut orice, avea vaste cunoștințe și despre plantele medicinale și bureții de pădure. Plecam așadar la cules împreună, din poienița de la gura fostei mine de uraniu, prin Budinic și măturam coamele dealurilor cât era ziua de lungă.
Cel de-al doilea motiv care mă leagă inexorabil de Reșița, este tot metalul, dar heavy-metal-ul. Acest oraș a «fabricat» mulți muzicieni minunat de talentați, care au cântat în trupe valoroase, multiplu laureate la festivalurile de gen. Am participat și eu, la rândul meu, cu trupa reșițeană Ramses. Era o atmosferă foarte faină, în ciuda faptului că eram singura fată din competiție. Din păcate, pe vremea aceea, nu existau prea multe studiouri de înregistrare, nici trupele nu dispuneau de mijloace de a-și imprima compozițiile proprii în mod profesional, deci marea majoritate a rămas în underground”, a povestit Dana Borteanu.

Dana Borteanu alături de Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica

„Eu mi-am continuat cariera și participarea la festivaluri cu trupele în care am activat la Timișoara, unde am plecat la studii. Am devenit actriță la Teatrul German din Timișoara, unde lucrez din 1992. Am avut bucuria de a întâlni foarte mulți muzicieni valoroși și privilegiul de a lucra cu mulți dintre ei. În prezent sunt membră a legendarei trupe Pro Musica și a mai tinerelor trupe Blackjack și SCAR. Am fost invitată de către Ilie Stepan să colaborez și în cadrul Stepan Project pe triplul album «Lumina» și, recent, în proiectul Reșița Rocks. Acest proiect s-a născut din dorința a trei muzicieni talentați și inimoși din Reșița, de a readuce în actualitate piesele acelor trupe, despre care spuneam că au rămas în underground, spre a fi cunoscute și ascultate de cât mai mulți iubitori de muzică rock. M-am bucurat foarte mult că Toni Dijmărescu, Adrian Nițulescu și Flavius Suciu, inițiatorii proiectului, m-au invitat să interpretez două piese de pe albumul intitulat «Născuți din foc». Născută din foc sunt și eu, la Reșița, leagănul metalului, care mi-a marcat și continuă să-mi marcheze întreaga viață”, a mai spus Dana Borteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.