Dezvăluire-bombă la PRESSALERT LIVE: Colterm nu a cumpărat certificate CO2 nici măcar...

Dezvăluire-bombă la PRESSALERT LIVE: Colterm nu a cumpărat certificate CO2 nici măcar de toți banii primiți de la Primăria Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Colterm nu a folosit toți banii primiți de la Primăria Timișoara pentru a cumpăra certificate de CO2, ci a ales ca o parte să-i folosească pentru a face alte plăți, a dezvăluit, în această seară, la PRESSALERT LIVE,  președintele interimar al PSD Timișoara, Mihai Ritivoiu.

„Incidentul cu aceste certificate CO2 îl consider cel mai grav petrecut în Timișoara după Revoluție. Suma de 21 de milioane de euro care trebuie plătită ca amendă este una uriașă, depășește și penalul chestiunea aceasta. Totul datoriilor istorice ale Colterm pentru care se face atâta dramă națională este 100 de milioane de lei plus penalități. Oamenii fug de răspundere, se comportă ca și cum elefantul nu este în cameră. Este absolut halucinant! Amenda vine și nu există absolut nicio variantă să o contești. Sunt directive europene, fac pariu că amenda aceasta se va plăti cu vârf și îndesat”, a spus liderul social-democrat în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.

Mihai Ritivoiu a mai precizat că administrația condusă de Dominic Fritz știa din luna decembrie de această problemă și nu a făcut nimic să o rezolve. „Să știți că aceste certificate cumpărate cu 48 de euro, în luna mâartie erau 35 de euro, iar anul trecut au fost și 16 euro, prețul variază pe bursă. Aceste certificate puteau fi împrumutate de la o regie similară și au fost discuții cu Oradea. Se putea plăti un comision de 1,2,3 euro pe certificat și, practic, cu o sumă de sub un milion de euro se putea rezolva problema, urmând să fie returnate la o dată ulterioară. Primăria trebuia să gireze, iar noul primar s-a trezit că nu mai face asemenea chestiuni. În trecut, Nicolae Robu a mai făcut asemenea chestiuni, nu zic că e bine, dar între a pierde o sumă de 20 de milioane de euro…”, a spus Ritivoiu.

Acesta a mai declarat că primăria, în ultimul ceas, a găsit 20 de milioane de lei pentru certificate. „După aceea, domnul Lațcău a declarat că s-au cumpărat 69.000 de certificate.


Dar 69.000 de certificate înseamnă sub 17 milioane de lei. Întrebarea mea este ce s-a întâmplat cu diferența de trei milioane de lei și de ce acei bani nu au fost folosiți pentru achiziționarea de certificate verzi. Trei milioane de lei înseamnă, după calculul meu, 15.000 de certificate verzi ori 100 de euro, un milion și jumătate de euro, cu bani primiți în disperare din puținul existent pentru chestiunea asta. Nici acei ultimi bani dați expres nu s-au folosit din calculele și declarațiile lor. Să iasă domnul Lațcău și să spună dacă nu e așa”, a susținut președintele PSD Timișoara.

Mihai Ritivoiu a mai precizat că astfel amenda va fi mai mare cu 1,5 milioane de euro. „La toată tărășenia asta, eu nu văd cum scapă băieții ăștia. Mi se pare că primarul Fritz și directorul sinistru Nenu se înscriu în cartea neagră în top cu una dintre cele mai mari gherle pe care timișorenii și le-au luat în ultimii 30 de ani”, a fost de părere Ritivoiu.

Întrebat dacă totuși Colterm va încasa amenda, lucru despre care autoritățile locale spun că nu este cert momentan, acesta a răspuns: „nu te joci cu Uniunea Europeană, mai ales în probleme de mediu, și cu fondurile europene.”

„E clar că și primăria stă rău cu banii. Dacă nu au fost folosiți cei 20 de milioane de lei lucrurile sunt revoltătoare. Am impresia că actuala administrație a intrat într-un blocaj ca o pisică ce se oprește în fața unei mașini noaptea, stă, se uită și nu mai știe ce să facă. Ghiuleaua de piciorul timișoreanului s-a dublat în această săptămână. Cea mai mare gaură din istoria modernă a orașului au făcut-o Lațcău, cu Fritz și cu Nenu și vreau să știu dacă mandatul lui Nenu, care e interimar la Colterm, va fi prelungit”, a afirmat Mihai Ritivoiu. Acesta le-a cerut reprezentanților companiei de termoficare și ai primăriei să lămurească situația public, într-o conferință de presă.

Consilierul local Simion Moșiu de la PNL, care a intervenit în emisiune telefonic, a spus că nu știe detalii despre numărul certificatelor verzi cumpărate.

„Cele 20 de milioane de lei sigur au ajuns la Colterm. Dacă nu a fost folosită toată suma, mi se pare o situație ciudată și greu de gestionat. Eu personal nu am fost informat despre acest lucru, dar dacă așa este ar trebui, bineînțeles, convocată AGA”, a spus Moșiu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.