Doctorul Virgil Musta: Nu contează câţi anticorpi avem după vaccinarea anti-COVID-19

Doctorul Virgil Musta: Nu contează câţi anticorpi avem după vaccinarea anti-COVID-19

1
DISTRIBUIȚI

Nivelul anticorpilor în cazul persoanelor vaccinate anti-Covid-19 nu arată cât de protejat ești împotriva infectării cu coronavirus, spun experții.

Medicul Virgil Musta a vorbit despre rezultatele unui studiu în care au fost implicate 250 de persoane vaccinate în etapa I, în perioada ianuarie-februarie 2021: medici, asistente, personal auxiliar. Medicul a explicat că răspunsul imun reprezintă un mecanism complex de apărare a organismului, în care sunt implicate „limfocitele de memorie“, care se reactivează la contactul cu virusul şi determină pe loc producerea de noi anticorpi.

„Am dorit să realizăm dinamica anticorpilor post-vaccinare. Am făcut prima determinare la două săptămâni după rapelul Pfizer, iar a doua determinare de anticorpi am efectuat-o la patru luni. Am constatat că 40% dintre persoanele care au fost vaccinate au menţinut un nivel ridicat de anticorpi, dar 60% au prezentat o scădere a acestor niveluri. La jumătate din cei 60%, nivelul valorii măsurat la prima determinare s-a înjumătăţit la a doua determinare.


Trei persoane care au fost contacţi cu pacienţi care au avut boala COVID-19 au prezentat anticorpi în titru crescut, ceea ce înseamnă că acest contact a determinat o reactivare a imunităţii. În urma contactului cu virusul, s-au întărit anticorpii anti-spike sau anticorpii neutralizanţi. De fapt, acesta este şi mecanismul pe care se bazează, deoarece se ştia că nivelul anticorpilor va scădea după aceste vaccinuri, dar există limfocite de memorie care, la contactul cu virusul, se reactivează şi produc din nou anticorpi. Anticorpii anti-spike (proteina Spike este cea cu ajutorul căreia virusul penetrează celulele – n.r.) nu sunt singurul mecanism care intervine în protecţia împotriva bolii. Mai sunt şi ceilalţi factori, şi anume imunitatea celulară sau doza infectantă, acestea având şi ele un rol, într-un anumit procent, la riscul de a face boala sau de a fi protejat“, a explicat medicul Virgil Musta, la Digi24.

Medicul susține că nu există studii care să demonstreze de câți anticorpi ai nevoie pentru a fi protejat împotriva infectării: „Nu sunt studii care să arate exact nivelul necesar de anticorpi pentru o protecţie solidă. Pe de altă parte, grija noastră cred că trebuie să fie mai mult asupra nivelului de anticorpi care ar putea să nu te protejeze din cauza apariţiei unui nou virus prin mutaţii generice. Eu cred că aici este problema esenţială, pentru că noi, dacă nu ne vaccinăm într-un ritm rapid şi într-un număr foarte mare, există riscul (în timpul campaniei de vaccinare – n.r.) să se selecteze tulpini cu proteine modificate, care să nu mai fie recunoscute de aceşti anticorpi, indiferent de titrul pe care îl avem“.

1 COMENTARIU

  1. Domnule doctor Musta, v-a completat redactorul si ce sa vezi, foarte corect: mutatii apar in timpul campaniei de vaccinare. Cred ca i a fost jena sa fie mai specific si sa adauge ca si din cauza vaccinarii. Speranta de a vaccina toata populatia intr un timp suficient de scurt, e… o speranta si atat. Nu mai trunchiatzi adevarul, altfel acesta sufera mutatii si devine minciuna. Dl. dr. Astarastoae are niste opinii foarte interesante despre etica(si nu numai, dar despre etica voiam sa scriu). Dle dr. Musta, mai pierdeti ceva timp sa si combateti contra-argumentele doctorilor si oamenilor de stiinta care sunt sceptici cu privire la Aceste vaccinuri si la „campanie”. Etica… Nu mai incercati sa faceti bine cu forta, informati complet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.