Dosarele cu șină de la instituții, pe cale de dispariție

Dosarele cu șină de la instituții, pe cale de dispariție

0
DISTRIBUIȚI

Instituțiile publice ar putea fi obligate, prin lege, să centralizeze documentele contribuabililor, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să aducă aceleași acte de fiecare dată.

Deputatul liberal Cosmin Șandru a declarat că trebuie luate măsuri pentru digitalizarea arhivei.

„Vrem să se transpună în lege ca toți cetățenii când merg la o instituție publică emitentă de acte să nu mai fie nevoie să vină cu ele de acasă”, a afirmat Șandru.

Parlamentarul a dat ca exemplu municipalitatea.

„O să vă dau un exemplu: dacă Primăria Timișoara eliberează un certificat de urbanism sau o autorizație de construire, când te duci următoarea dată la primărie pentru a-ți elibera alte acte, nu este normal, chiar dacă se cer aceste acte, dar le-a eliberat PMT, să vii ele de acasă. Ele sunt emise de primărie și este normal ca primăria să le aibă, să-și digitalizeze și arhiva și să se debirocratizeze puțin toată nebunia aceasta cu acte peste acte, dosare cu șină în instituțiile publice”, a precizat, Cosmin Șandru, deputat PNL de Timiș.

Și premierul Florin Câțu a declarat că dosarul cu șină are zilele numărate.

„Noi am arătat anul trecut şi am arătat prin măsurile pe care le-am luat la Ministerul Finanţelor că digitalizarea se poate face foarte rapid.


Nimeni nu credea anul trecut că putem să conectăm casele de marcat după ce acest proiect a stat vreo 13 ani prin sertare la Ministerul de Finanţe. Azi, avem peste 30.000 de case de marcat conectate într-o perioadă de criză. Anul trecut am făcut paşi importanţi şi vă dau câteva exemple: sistemul de popriri, acum avem sistem electronic în care dacă ai făcut o plată, celelalte se eliberează, plata taxelor prin ghişeul.ro, anul trecut am făcut ca toate taxele să se plătească prin ghişeul.ro, lucrul cu trezoreria se face la distanţă, acum nu trebuie să mai mergeţi la ANAF, identificarea pentru un cont la ANAF se face la distanţă. Se pot face lucruri peste noapte. Eu cred că putem să scăpăm de dosarul cu şină mai repede de finalul anului. Am arătat că se poate. Mă aştept de la miniştri ce am făcut anul trecut să facă şi anul acesta”, a spus Cîțu, potrivit Digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.