A doua ediție a „maratonului vaccinării” de la Timișoara, însoțită de o...

A doua ediție a „maratonului vaccinării” de la Timișoara, însoțită de o expoziție în memoria fotografului Liviu Tulbure, care a murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă Timișoara este prezent la a doua ediție a maratonului vaccinării prin expoziția „Jazz must go on by Liviu Tulbure”, prezentată în cadrul evenimentului medical în perioada 14-16 mai 2021.

Selecția de fotografii conține 22 de lucrări ale artistului-fotograf din seria dedicată muzicienilor Jazz, Rock și Blues, într-o elegantă prezentare alb-negru iar lucrările sunt încadrate în rame manufacturate de fotograf. Tema în jurul căreia se conturează expoziția este chiar portretul artistului.

Liviu Tulbure a fost cunoscut ca mare iubitor de muzică de calitate, el fiind prezent la multe din festivalurile și concertele din România și nu numai, unde a  urmărit acel moment de contopire a artistului cu instrumentul muzical, de adâncire a ființei creatoare în ritm, mesaj și sunet.

Portretele lui Liviu Tulbure, instantanee expresive ale unor mari personalități muzicale, au rămas mărturie a unei complexe cercetări fotografice.


Printre muzicienii care pot fi regăsiți în fotografiile lui Liviu Tulbure se numără Paul Berne, Joey de Francesco, Giovani Hidalgo, Horia Crișovan, Galakamo Deseo Csaba, Wojtek Mazolewski, John Patitucci, Ravi Coltrane, Paolo Fresu, Toni Kühn, Gonzalo Rubalcaba, Jim Black, Gyárfáa István, Maria Chiorean, Ralph Towner, Kurt Elling, Lee Konitz, Johnny Bota sau Jazzameia Horn. La Centrul Regional de Afaceri sunt prezentate portrete de muzicieni surprinse de fotograf în cadrul unor evenimente precum Gărâna Jazz Festival 2014 și 2015, Beograd Jazz Festival 2014 și 2016, Gala Blues Jazz Kamo 2014, Pančevo Jazz Festival 2015 și 2016. Expoziția este îngrijită de curatorul și artistul Andreea Foanene Petcu, muzeograf la muzeul de artă.

Liviu Tulbure  a avut, de copil, o pasiune pentru vizual și încă de la vârsta de 13 ani a început să descopere lumea prin lentila aparatelor foto și video. Din 1987 a lucrat ca fotograf  la Muzeul Banatului, iar din 2007, a fost fotograful muzeului de artă. „A fost interesat de fotografia socială, de eveniment, de obiectele de artă, urmărind în egală măsură latura experimentală și clasică a fotografiei. A știut mereu să balanseze ponderea  dintre transparanță și evidență, dintre lumină și umbră, dintre ritm și excepție. A fost un personaj de poveste în lumea timișoreană, artist, motociclist, tată, prieten și coleg, mereu omniprezent. Știa să asculte, să urmărească, să admire, să acționeze. Fotograf oficial al festivalului de la Gărâna, era nelipsit la evenimentele muzicale de calitate din Banat” își amintește Andreea Foanene Petcu. De-a lungul anilor, a participat la numeroase expoziții de grup, la proiecte expoziționale personale, printre care s-a numărat expoziția de la Memorialul Revoluției din 2017. S-a stins din viață în acest an, răpus de COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.