Fragmente din istoria Timișoarei, în expoziție la Bastion. Cine a fost Henrik...

Fragmente din istoria Timișoarei, în expoziție la Bastion. Cine a fost Henrik Telkes

0
DISTRIBUIȚI

Centrul Multifuncțional Bastion găzduiește, începând de astăzi, o expoziție de fotografii care prezintă opera arhitectului Henrik Telkes, precum și contribuții ale evreimii la particularitățile multiculturale ale orașului, alături de câterva personalități marcante ale acestei etnii care și-au pus amprenta  asupra Timișoarei.

Mari transformări la cumpăna veacurilor trecute

Cercetările recente făcute de criticul de artă Szekernyés János au scos la lumină o prețioasă arhivă de fotografii făcute în urmă cu un secol și mai bine de arhitectul Henrik Telkes, un tezaur unic în analele arhitecturii timișorene, care surprinde uriașele transformări urbanistice ale orașului de la cumpăna veacurilor XIX și XX, după demolarea celei mai mari părți a fortificațiilor cetății construite de austrieci. A fost epoca în care s-au trasat noi bulevarde, s-au construit într-un ritm alert palate impunătoare, cele mai multe în stilul Secession și eclectic, care au schimbat pe de-antregul fața orașului, pe baza planurilor urbanistice întocmite de Szesztay László și Ybl Laios.

Palatele construite în acei ani impresionează și astăzi prin eleganța lor, evidențiată de turnurile cu care sunt prevăzute, de balcoane și porți de fier forjat și alte decoruri, de scările de marmură cu balustrade de fier forjat, multe cu picturi și diverse decorații în casa scărilor. La început, multe din clădirile impozante care au început să apară în oraș au fost construite de arhitecți veniți de la Budapesta sau Viena, dar după anul 1900 încep să apară palatele construite de mai mulți tineri arhitecți care s-au stabilit la Timișoara, printre care Székely László, devenit arhitect șef al orașului, Martin Gemeinhardt, Eduard Reiter sau Arnold Merbl.

Palate impozante, ridicate într-un an

Mai puțin cunoscut până nu cu multă vreme în urmă, Henrik Telkes (1881-1964), născut la Sânnicolau Mare, a fost unul din puținii arhitecți născuți în zonă, care a lucrat în subordinea lui Székely László la primăria orașului și a fost un colaborator apropiat al acestuia.

A proiectat un număr remarcabil de clădiri, printre care palatul farmaciei Kovács din Fabric, palatul Brück, palatul Béla Gudenus și multe altele, în Iosefin mai ales, dar cel mai impozant edificiu rămâne palatul Löffer din Piața Victoriei, cu cele 46 de apartamente, 142 de camere și spații comerciale la parter, care a obținut autorizația de construire în 18 martie 1912 și, în ciuda tehnologiei care nu atinsese performanțele actuale, a fost terminat în mai 1913. De altfel, un an era termenul de executare pentru cele mai multe palate ale orașului. Fotografiile le prezintă în toată splendoarea lor de acum un veac, când dădeau orașului o altă înfățișare, căci astăzi, cele mai multe se află într-o avansată stare de paragină, deși sunt monumente istorice și fiecare clădire are povestea ei care vine să întregească istoria locului.

Personalități evreiești care au marcat istoria orașului

În expoziție mai pot fi văzute alte câteva dintre cele mai de seamă personalități ale comunității evreiești din Timișoara care au marcat istoria acestuia, printre care rabinul Ernest Neumann, Ioan Holender, fost dirijor al operei din Viena, compozitorul și dirijorul Ladislau Roth, poetul Anavi Ádám, bancherul, industriașul și filantropul Zsigmond Szana, John Farber, a cărui familie deținea fabrica de lacuri și vopsele devenită ulterior „Azur”, precum și imagini în care sunt surprinse momente ale celor mai importante sărbători și tradiții evreiești, dar și legate de zile importante din istoria evreilor, precum Ziua Holocaustului, Ziua Eroilor Israelului sau Ziua Ierusalimului.

Expoziția, realizată în cadrul proiectului „Rediscover” și prezentată de arh.


Gabriel Szekely, în cadrul căreia o parte din fotografii au fost realizate de Constantin Duma iar altele au fost puse la dispoziție de Comunitatea Evreilor din Timișoara și de Marika Nicolin, fiica lui Henrik Telkes, va putea fi vizitată până în data de 29 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.