Expediţia echipei lui Horia Colibăşanu în Himalaya, stopată după avalanşa care i-a...

Expediţia echipei lui Horia Colibăşanu în Himalaya, stopată după avalanşa care i-a pus în pericol: „Riscurile sunt nejustificat de mari”

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Horia Colibăşanu / Facebook

Nici a treia oară nu a fost cu noroc pentru Horia Colibăşanu. Cunoscutul alpinist timişorean şi echipa sa nu-şi vor continua expediţia din Himalaya, prin care se dorea deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri. Decizia a fost luată după ce în noaptea de luni o avalanşă i-a surprins pe cei trei alpinişti în cortul lor.

Horia Colibăşanu (44 ani) a înregistrat mai multe expediţii de succes, inclusiv în Munţii Himalaya, dar noul obiectiv s-a dovedit extrem de dificil.


În 2019 vremea nefavorabilă a împiedicat îndeplinirea obiectivului iar anul trecut autorităţile nepaleze nu au mai permis ascensiunea pe fondul crizei legate de noul coronavirus. Acum, în 2021, tot factorii meteo au avut un rol. Ultima întâmplare a fost o aventură de nedorit. „Horia Colibăşanu, Peter Hamor şi Marius Gane au ajuns ieri în siguranță în Tabăra de Bază a muntelui Dhaulagiri (Nepal), după ce au fost surprinși în cort de o avalanșă în noaptea de duminică (9/10 mai). Avalanșa a durat câteva zeci de secunde și i-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru, transformând ascensiunea într-o cursă contra-cronometru pentru supraviețuire”, se arată pe pagina de Facebook a lui Horia Colibăşanu.

Din motive de precauţie expediţia echipei est-europene a fost oprită. „Pe baza celor întâmplate și a prognozei de vreme am decis să oprim expediția. Riscurile sunt nejustificat de mari și preferăm să ne întoarcem acasă”, a declarat Horia Colibăşanu, siguranţa fiind pusă pe primul plan în astfel de situaţii.

Expediţia a fost începută pe 18 martie a.c., alături de slovacul Peter Hamor (56 ani) şi piteşteanu Marius Gane (52).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.