Lacul Surduc, una dintre cele mai populare destinații turistice din Timiș. Ce...

Lacul Surduc, una dintre cele mai populare destinații turistice din Timiș. Ce puteți vizita în zonă

2
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-716960405">

Una din cele mai frumoase destinații turistice ale județului Timiș, rezervația naturală lacul Surduc de la poalele Munților Poiana Ruscă, cu o suprafață de 460 de hectare, este pregătită să ofere celor care doresc să-și petreacă  zilele sărbătorilor pascale în zonă momente cât mai agreabile.

Plimbări cu catamaranul la Surduc

Începând cu data de 1 mai, în zilele de sâmbătă și duminică, turiștii se vor putea plimba gratuit între orele 9,00 și 16,00 cu catamaranul, o ambarcațiune cu motor electric cu o capacitate de opt locuri, complet nepoluantă, cu ajutorul căreia se dorește încurajarea ecoturismului. Pentru grupurile mai mari de opt persoane, se recomandă programări la numărul de telefon 0721.779.225. Pe lângă plimbările pe lac, în jurul lacului există un traseu de cicloturism, se pot închiria hidrobiciclete,  se poate pescui, sau se pot face scurte excursii în care iubitorii de natură pot admira păsările acvatice care trăiesc în rezervație sau nuferii care înfloresc primăvara.

Cei care doresc să petreacă mai multe zile în această frumoasă zonă, se pot caza la pensiuni și căsuțe aflate pe maul lacului sau în zonele de campare cu cortul, au posibilitatea de a lua masa, cu o programare prealabilă,  la pensiunile din Fârdea și  Gladna Română,  „La Șura” din Dumbrava – localități aflate în imediata vecinătate – sau se pot bucura de o masă la iarbă verde.

Lăcașe de cult din zona Făgetului

Sărbătoarea Sfintelor Paști este un bun prilej de turism ecumenic, la numeroasele bisericuțe de lemn din zona Făgetului, cele mai multe aflate în așezări atestate documentar încă din epoca medievală. Sunt vechi biserici construite din bârne cioplite din stejar, îmbinate cu cepuri de lemn, unele așezate pe temelii de piatră, de regulă pe un deal sau loc mai ridicat, în mijlocul cimitirului satului. Tavanul naosului este boltit, și multe păstrează încă inscripții și pisanii scise cu litere chirilice, precum și vechi picturi lucrate cu culori naturale, care redau scene religioase într-o manieră de inspirație bizantină. Și satele din împrejurimi merită vizitate, fie și pentru că la țară, mai ales în zonele muntoase, aflate departe de oraș, această mare sărbătoare creștină are un farmec aparte.

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Fârdea, înființată în urmă cu două decenii, mai întâi ca schit iar apoi ca mănăstire de maici cu viață de obște, este cunoscută pentru veșmintele liturgice, obiecte de cult din diverse materiale, cu broderii specifice sau icoane, lucrate de măicuțe. La Fârdea se află și vechea biserică ortodoxă construită la mijlocul secolului al XIX-lea, iar la sfârșitul aceluiași secol au fost ridicate bisericile din Gladna Română, Gladna Montană și Hăuzești.

Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea din Săptămâna Luminată

În curtea cimitirului din Zolt se află o bisericuță de lemn din secolul al XVIII-lea, monument istoric, pictată în interior în 1781 de Teodor Zugravul. Biserica se distinge prin numeroasele cruci de lemn aflate pe pereții exteriori, așezate în amintirea eroilor satului căzuți în războaie. În satul Bătești, aflat la doar doi kilometri de orașul Făget, se află o bisericuță de lemn despre care specialiștii susțin că ar fi fost construită chiar în secolul al XVI-lea, în timp ce pictura îi aparține lui Gheorghe Diaconovici, zugrav cunoscut al secolului al XVIII-lea. În apropiere se află și bisericuța de lemn din Jupânești, construită, pare-se, pe la sfârșitul secolului al XVII-lea sau chiar mai devreme, cele de la Românești sau Curtea, și acestea nu sunt singurele.

Pe drumul spre Românești se află și mănăstirea Izvorul lui Miron, ridicată între izvoare cu apă caldă, acoperite cu nuferi, despre care se spune că au o putere tămăduitoare, și al cărei ctitor este considerat a fi episcopul de arunci al Caransebeșului, Miron Cristea, devenit între timp primul patriarh al Regatului României Mari. Biserica mănăstirii se remarcă prin pictura pereților exteriori, care o fac unică în această parte de țară, ea fiind și supranumită „Voronețul Banatului”. Ulterior, aici s-a construit un întreg ansamblu monahal și mănăstirea a primit un al doilea hram, în vinerea din Săptămâna Luminată, ziua în care se sărbătorește  Izvorul Tămăduirii.

Surse foto: Arhivă, turismtimis.ro, vestbest.ro, wikipedia.org, romaniamana.ro

2 COMENTARII

  1. Iar alcoolicu de nick ? nick defapt niculaie ….iar nume de familie e rasa de oaie ….te lipisi de careva poate pe la fardea prin primarie??? mare gunoi e omu asta

  2. Bah ai uitat ca pot vizita si valea KKTILOR …ce drk sa vizitezi la ce saracie e pe acolo…am vrut sa fac scufundarii si am intrat in setca unui sarac cu vila pe malul lacului …un piticot care era manga de beat …mie scarba de ce a ajuns Surducul …tinand cont de faptul ca am crescut pe malul lui …pacat pacat pacat

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.