Liberalul Moșiu, atac la primarul Dominic Fritz: „Tacit încurajează o anumită corupție”....

Liberalul Moșiu, atac la primarul Dominic Fritz: „Tacit încurajează o anumită corupție”. Ce le cere partenerilor de coaliție

0
DISTRIBUIȚI

Relația dintre USR PLUS și PNL a fost una cel puțin tumultuoasă la nivel local unde, deși teoretic fac parte dintr-o alianță, cele două partide s-au comportat rar ca atare. Deși ar trebui să se comporte ca un întreg, ambele formațiuni luptă pentru controlul companiilor aflate în subordinea Primăriei Timișoara, ședințe cu scântei având loc atât la Piețe SA, cât și chiar luni, la STPT.

„La STPT nu am fost cu cuțitele pe masă, am fost cu unghierele pe masă. A fost o tensiune inițială, am cerut niște lămuriri de la conducerea STPT, dar în final s-a amânat ultimul punct de pe ordinea de zi, care oricum era suplimentar. Erau niște criterii de organizare a societății și o discuție pe tema biletelor și abonamentelor. Din 2009 nu s-au mai schimbat nici măcar cu rata inflației, și fiind târziu primită documentația, de comun acord cu toți consilierii am hotărât ca acest punct să se amâne. Nu trebuie timișorenii să se sperie, că nu va crește prețul cu nu știu cât, probabil de la 2,5 lei cursa vor crește la 3 lei, sau vor fi bilete cu două călătorii la 5 lei. Peste70% din bugetul STPT e asigurat din subvenții, peste tot e așa. Simt că domnul Bitea este nedreptățit și mă bucur că foarte mulți colegi din USR PLUS au fost azi la sediul STPT, au văzut cum arată sediul azi și au văzut cum arăta în toamna lui 2018 când administrația liberală l-a promovat. E altceva. Eu le-am spus partenerilor, hai să vedem faptele. Au fost multe discuții benefice și întrebări care s-au clarificat pe tema STPT și STMT. Eu apăr societatea, nu colegul, e firma primăriei, și dacă firma mergea în jos, atunci nu aveam nicio treabă, dar momentan e pe o cale mult mai bună decât a fost”, a spus consilierul local Simion Moșiu (PNL), în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.

Acesta îi avertizează pe partenerii de alianță că nu pot să schimbe chiar cum vor oameni de pe funcții. „Există precedente la primărie, unde o anumită doamnă de la social, după trei ani a primit n-are rost să vă spun câteva zeci de mii de euro, ca să nu mai spun de arhitectul șef. Tinerii aceștia vor să facă asta, dar există precedente, s-ar putea să aibă probleme.


Ei tatonează, sigur că vor să schimbe și femeia de serviciu, pentru lupii tineri au nevoie să muncească, pentru că în campanie ei n-au mers degeaba”, a „înțepat” consilierul liberal.

Moșiu nu-l invidiază pe Dominic Fritz, care consideră că are o misiune dificilă și intenții bune, însă consideră că delegarea unei bune părți din responsabilități nu a fost o mutare prea inspirată.

„Domnul primar nu are acum o situație prea comodă, ca să zic așa, pentru că sistemul îl presează maxim, în fiecare zi. Trei luni n-a mișcat nimeni în orașul ăsta, toți erau în stand-by să vadă ce face acest primar. După încă trei luni, domnul primar și-a derogat 90% din atribuții. Iar dânsul se ocupă de proiectele mari, ceea ce mi se pare absolut corect. Dar dând putere unor factori de decizie care sunt colaboratori ai dânșilor le dă girul de a căpăta într-o zi puteri pe care dânsul, venind dintr-o țară unde există o anumită ordine, acele persoane să profite. Adică tacit încurajează o anumită corupție, ca să zic așa. Pentru că dânsul nu răspunde, a dat la viceprimarul nostru, la al lor, la consilieri, la city-manager. Și atunci fiecare dintre aceștia, având girul primarului, este un mic dumnezeu în primărie. Domnul Robu a reușit în vreo șase ani performanța asta, să rămână în vârf iar restul din jurul lui să-și satisfacă orgoliile. Dânsul este bine inteționat, dar dacă tu îi dai unui om o putere pe care tu nu o gestionezi, persoana respectivă chiar profită de această forță, iar într-o zi astea poate duce la corupție. Pentru că respectiva persoană știe că este un timp limitat în acea poziție. Domnul Fritz provine dintr-o țară civilizată, unde a avea încredere în oameni e ceva firesc. Dar aici, dacă tu nu ai control, structurile și sistemul de îmbrățișează și te pun exact cum a ajuns domnul Robu sau domnul Iliescu în vârful piramidei, iar oamenii te preaslăvesc, dar nu gratuit. Asta este azi în primărie, poate mâine-i altceva”, a spus Simion Moșiu.

„După șase luni, partenerii noștri și noi, ușor-ușor, e ca un motor care a stat o perioadă, primește o infuzie de combustibil bun și demarează. Vom continua împreună, doar că atâta le cerem, să își aducă aminte că nu sunt singuri, să ne mai întrebe și pe noi din când în când. Că ne pricepem, că nu ne pricepem, că am mai greșit. Momentan toate proiectele sunt liberale. Nimeni nu are o rea intenție, dar sfidarea asta, că noi ne pricepem la toate iar voi așteptați din presă să vedeți ce se întâmplă… Nimeni nu mai vorbește de transparență azi. (…)Nu ajunge elanul, mai trebuie și o experiență de viață, mai trebuie să cunoști și legile. În timp, și asta e partea bună, am avut discuții atât cu domnul primar, cât și cu domnul viceprimar USR, după șase – șapte luni, și au fost constructive, ne putem înțelege, dar elanul ăsta tineresc…”, a mai spus Moșiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.