Muzeu Virtual al Evreilor din Timișoara, deschis ca parte a unui proiect...

Muzeu Virtual al Evreilor din Timișoara, deschis ca parte a unui proiect internațional

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul UE „Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage of the Danube Region”, în care, începând din 2018, Timișoara a fost implicată cu alte opt orașe din regiunea Dunării în redescoperirea și valorificarea patrimoniului evreiesc ascuns din regiunea dunăreană, și care este parte a INTERREG – Programul Transnațional Dunărea, finanțat în mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională, s-a încheiat cu conferința finală online organizată de orașul german Regensburg, unde au fost prezentate rezultatele proiectului și s-au purtat discuții despre iudaismul modern, fiind promovată toleranța și unitatea în pluralitate. Principalul câștig al proiectului pentru public și mai ales pentru administrațiile orașelor constă, în opinia celor care l-au promovat, câștigarea unor noi perspective asupravalorii turismului european bazat pe comunitate în Europa, datorită contribuției a doi experți internaționali în turismul cultural evreiesc.

La nivelul orașului Timișoara, proiectul, cu un impact semnificativ, s-a derulat cu activități-pilot, împreună cu Comunitatea Evreilor din Timișoara și a altor părți interesate. Cel mai important rezultat al proiectului este site-ul web Muzeul Virtual al Evreilor din Timișoara „Prim Rabin Dr. Ernest Neumann”, care se dorește a fi o modalitate digitală de descoperire a istoriei și patrimoniului cultural al evreilor din Timișoara, cu diverse secțiuni despre istoria comunității, contribuția acesteia la dezvoltarea economică și culturală a orașului, personalități marcante, religie și obiecte de cult, patrimoniul cultural tangibil și intangibil, materiale video și audio, precum și informații despre activitățile desfășurate de Comunitatea Evreilor din Timișoara.


Materialele au fost oferite gratuit municipalității de Georgeta Neumann Herzfeld și de Comunitatea Evreilor din Timișoara, website-ul urmând să includă și materiale video realizate în cadrul proiectului Rediscover.

Un alt produs turistic pilot este „HerStory – Timișoara evreiască din perspectivă feminină”, un material pus la dispoziția ghizilor turistici locali. Pe parcursul proiectului au avut loc diverse activități de promovare a patrimoniului cultural evreiesc local, precum tururi ghidate prin Timișoara evreiască, inventarierea patrimoniului cultural evreiesc local și întocmirea unui portofoliu cu principalele obiective turistice, realizarea unui clip de promovare a primului festival evreiesc local, „Shalom Ierusalim”, organizat în 2019, organizarea a patru expoziții având drept temă personalități evreiești locale, sărbătorile din calendarul ebraic, opera arhitecților evrei Lipot Baumhorn și Henrik Telkes, tipărirea unor broșuri despre patrimoniul evreiesc local sau traducerea cărții de bucate Rediscover.

Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/rediscover și https://museum.jewishtimisoara.ro/.

Liceul Israelit

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.