O aripă a Castelului Huniade ar putea fi deschisă pentru evenimente în...

O aripă a Castelului Huniade ar putea fi deschisă pentru evenimente în 2023. Ce decizie a luat CJ Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alexandru Proteasa, a declarat, luni, că într-un scenariu optimist o aripă a Castelului Huniade va fi deschisă pentru evenimente în 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

„După cinci luni, s-a reușit obținerea documentației și avizului de la Ministerul Culturii pentru DALI. Deci, cea mai importantă parte a proiectului privind reabilitarea celei mai vechi clădiri din Timișoara, Castelul Huniade. Este un proiect foarte important în ce privește infrastructura pentru Timișara 2023. Am luat o decizie importantă la nivelul conducerii CJT, în sensul ca să accelerăm lucrurile. După avizarea DALI urmează proiectul tehnic. Am luat decizia să alocăm din fondurile proprii ale Consiliului Județean Timiș suma de aproximativ 1 milion de lei pentru realizarea proiectului tehnic tocmai pentru a duce acest proiect la maturitate și a-l propune pe lista de priorități de investiții la PNRR”, a declarat, luni, vicepreședintele CJT, Alexandru Proteasa.

Acesta a mai precizat că dacă ar fi lăsat proiectul în continuare la Ministerul Culturii prin INP, s-ar fi pierdut timp.

Alin Nica a fost săptămâna trecută la Ministerul Culturii, unde a subliniat importanța acestui obiectiv.

„Ca și într-un scenariu optimist, sperăm că o parte a aripii Castelului să fie pusă la dispoziție pentru evenimente în 2023”, a mai adăugat Proteasa.

Managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș, a precizat, luni, că licitația va fi câștigată de un constructor serios, există șanse ca vechiul sediu al Muzeului să fie deschis.

„Măcar latura de N-V a Castelului Huniade care a fost consolidată sperăm să o putem deschide.


Trebuie doar trase utilitățile și deschise expozițiile”, a precizat Ilaș.

În ceea ce privește acoperirea curții interioare cu un acoperiș de sticlă, soluția a fost lăsată de comisia de la București la latitudinea CJT. „Am primit avizul de la București fără acel acoperiș, dar a rămas deschisă ideea. Noi ne-am fi dorit acoperit acel spațiu pentru că am fi obținut încă 1.000 de metri pătrați de spațiu pentru obiecte mari”, a mai spus Ilaș.

Restaurarea monumentului istoric a provocat numeroase probleme de-a lungul timpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.