Primăria Timișoara aduce bucureșteni să resusciteze proiectul Capitală Culturală

Primăria Timișoara aduce bucureșteni să resusciteze proiectul Capitală Culturală

0
DISTRIBUIȚI

Titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost câștigat de Timișoara în anul 2016 pentru 2021 și amânat pentru 2023 din cauza pandemiei de coronavirus. Din cauza slabei finanțări din partea autorităților locale și centrale și a disensiunilor din cadrul Asociației Timișoara Capitală Culturală, proiectul nu se află în etapa care ar trebui, iar 2023 bate la ușă.

„Din păcate entuziasmul s-a tot micșorat și totuși comunitatea timișoreană a fost aceea care a ținut viu conceptul generos al candidaturii. Totuși, am găsit proiectul Timișoara Capitală Culturală 2023 într-o stare de comă și în ultimele luni am făcut eforturi de resuscitare. Vreau să spun foarte clar că operatorii culturali din oraș, comunitatea locală ar fi meritat mai multă susținere în ultimii ani, mai multă predictibilitate, mai mult profesionalism din partea autorităților pentru acest program”, a declarat astăzi Dominic Fritz.

Primarul a dat asigurări că programul va merge mai departe, iar joi va avea la București întâlniri cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu secretarul de stat Demeter Andras, și cu directorii din minister responsabili pentru deblocarea instituțională a proiectului.


Primarul se va deplasa în Capitală cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

„Situația în Asociația Capitală Culturală este blocată pentru că din opt membri în consiliul director, așa cum este prevăzut statutar. Momentan, există doar patru, deci nu există un cvorum statutar pentru a lua decizii, ne trebuie un al cincilea membru al consiliului director și singura variantă este prin numirea Ministerului Culturii, pentru că ceilalți trei membri ai board-ului sunt aleși de Adunarea Generală, care poate fi convocată doar de un board cu cvorum. Al doilea obiectiv al deplasării de joi este realizarea finanțărilor asumate de la bugetul de stat”, a explicat Dominic Fritz.

Edilul a cooptat-o pe Corina Șuteu, fost ministru al Culturii, pentru a acorda consultanță proiectului de capitală culturală.

„Lucrăm în acest moment pentru construirea unui consorțium artistic. De ce un consorțium și nu un director artistic? Analiza pe care am făcut-o împreună cu echipa mea și pe care am propus-o primăriei este că în faza în care ne aflăm, timpul scurt care este dat are nevoie de folosirea tuturor resurselor creative, competente, capabile la nivel creativ din Timișoara pentru ca programul să se poată derula. Aspirația și speranța pe care o avem este că vara aceasta, la începutul toamnei va exista o primă formă de redemarare a proiectului într-o variantă inteligibilă. Noi, echipa de consultanți, asta ne-am propus. Noi nu controlăm, nu decidem, nu facem altceva decât ca instrumentele să fie create în sprijinul operatorilor culturali. După cum bine știți, administrația din România nu este complet updatată nevoilor actuale a unei funcționări fluide în sectorul cultural”, a fost de părere Corina Șuteu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.