Primăria Timișoara va depune la CNI cereri de finanțare pentru patru creșe

Primăria Timișoara va depune la CNI cereri de finanțare pentru patru creșe

0
DISTRIBUIȚI

cresa

Există un mare deficit de creșe în toată țara, a declarat, vineri, la Timișoara, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Cseke Attila. Acesta a vizitat câteva obiective de investiții. Este vorba despre pe șantierul de lărgire la patru benzi al drumului județean de la Moșnița Nouă, Stadionul „Dan Păltinișanu” și viitorul Centru MultipleXity de la depoul de tramvaie de pe bd. Take Ionescu.

Ministrul Cseke Attila a precizat că una dintre prioritățile Guvernului o reprezintă Programul național de construire de creșe. Acesta a spus că există o lipsă de infrastructură acută în privința creșelor destinate copiilor cu vârste cuprinse între zero și trei ani, la nivel întregii țări, iar Timișoara nu face excepție.

„Suntem în faza în care se lucrează la proiectul tehnic al creșelor, vor fi treo proiecte, în funcție de mărimea acestora: creșe de patru-cinci grupe, creșe de șase-șapte grupe și creșe de 10-11 grupe de copii. Fiecare grupă poate avea, pe reglementarea legală în vigoare, maxim zece copii. Deci vor fi trei proiecte tip pentru creșă mică, mijlocie și mare.


La CNI, care este implementatorul acestui proiect, cu bani de la Ministerul Dezvoltării și sperăm că și cu fonduri europene, sunt depuse astăzi 84 de cereri din toată țara pentru construirea de creșe/ ne dorim ca în vara acestui an să dăm drumul la primele investiții”, a declarat ministrul Dezvoltării la Timișoara.

Cseke Attila a avut o discuție pe acest subiect cu primarul Dominic Fritz. Fiecare creșă va avea cabinet medical, bucătărie și spălătorie proprii, precum și panouri fotovoltaice.

Primarul Timișoarei a precizat că în anul 2019 în oraș s-au născut 3.000 de copii, deci există o nevoie mare de locuri în creșe.

„Momentan, avem 600 de cereri de înscrieri la creșe. Avem în vremuri 450 de locuri, dar în pandemie normele ne lasă doar 270 de locuri. Avem nevoie de câteva creșe noi și avem începute proiecte de creșe pe fonduri europene. Dar pentru acest mare proiect de creșe anunțat deja noi o să depunem, săptămâna viitoare, o cerere la CNI pentru patru creșe. Am identificat trei terenuri pentru creșe mari în zona Bucovina, Calea Șagului, zona Soarelui și un teren pentru o creșă mică în zona Steaua. Am încredere că cel puțin o creșă mare va intra în acest program din vară”, a spus primarul Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.