Rock de neuitat în „haine“ noi: formația arădeană Ceitrei a lansat o...

Rock de neuitat în „haine“ noi: formația arădeană Ceitrei a lansat o variantă proaspătă a piesei „Soare de-aș avea“, de FFN

0
DISTRIBUIȚI
Formația arădeană Ceitrei a lansat o variantă nouă a piesei cântate de FFN

Proiectul muzical Rockul Carantinei, inițiat de către Iulian Vrabete, Doru „Rocker” Ionescu și Gabi Pipai Andrieș a lansat o nouă producție, „Soare de-aș avea“, melodia celebrei formații FFN fiind interpretată într-o variantă nouă de membrii formației arădene CeiTrei.

„Despre piesa în sine se poate spune că își datorează numele unei tinere poete a vremii – Roxana Iureș – care printr-o norocoasă potriveală… a scris textul acestui cântec. Prin asta, cu talentul ei precoce, a adus o latură mai filozofică în contextul compoziției. De asemenea, crescendo-ul chitaristic de la mijlocul cântecului a fost construit pe un acord diminuat… care consta în suprapunerea unor triade minore una peste alta. Un lucru mai rar în peisajul rock-and-roll al vremii… care trăia mai mult prin așa numitele power chords și guitar riffs“, a spus compozitorul acestei piese, Silviu Gabriel Olaru.

„Momentul acestui disc avea să fie definitoriu, atât pentru ceea ce acumulaserăm până la el, cât și pentru ce va fi venit după acesta. Gândirea și concepția s-au vrut a fi un tot, în care începutul și sfârșitul să fie la fel. Se începea cu bine cunoscutul jingle Happy birthday to you, intrându-se în prima piesă «Cetatea noastră», și se termina cu «La răscruce de vânt», unde pe finalul filat se aude muzicuța cu acelasi jingle. I-am spus «Zece pași» pentru că erau de fapt pașii noștri, ai celor cinci. Și tot pentru că erau zece pași, discul conținea același număr de piese.


Am lucrat mult și la partea grafică a discului și a etichetei. Din păcate, n-a fost să fie cum am vrut noi. Pe etichetă creasem un logo, care static nu însemna nimic. Dar prin mișcarea dinamică a discului pe platan, apărea scris FFN. Electrecordul nu a fost de acord, pentru că marca lor de fabrică, celebra liră, nu se mai vedea. Am reușit însă altceva: a fost primul LP din România pe care titlul apărea și pe eticheta de pe disc. Un amănunt poate lipsit de importanță azi… Până atunci, Electrecordul nu considera că titlul trebuia scris și pe etichetă. Ce, nu era de ajuns că era scris pe mapa LP-ului?“, a spus solistul formației FFN, Cristian Madolciu despre primul lor disc.

Formația arădeană Ceitrei a luat naștere anul trecut și este formată din Ciprian Mateian, Sergiu Nădăban și Tiberiu Back.

Tiberiu Back este un adevărat veteran al scenei muzicale arădene. A început în 1986 la Mezzo Mix Band. În 1996 a plecat pe vase de croazieră cu Domino Band și în vacanțe prin cluburi de jazz. În 2008 și 2009 acesta și-a desfășurat activitatea în trupele Waw cu Cipri și Petro, respectiv în Mamaia la trupa Vega Band. În 2013 se stabilește la București cu trupa Atelier, unde și-a petrecut o mare parte din carieră muzicală. Ciprian Mateian are peste 30 de ani de activitate în domeniu. În anii ’90 a făcut parte din trupa băimăreană BMG (Baia Mare Group), cu care a lansat unul din albumele devenite cult în muzică rock românească, „Seven Steps”. A fost membru fondator al Găștii de Acasă, grupul de prieteni muzicieni băimăareni din jurul lui Narcisa Suciu și Paula Seling. Talentul de showman, compozitor, vocea și tehnică la chitară au dus la invitațiile de a fi membru al grupurilor Compact, Mircea Rusu și Mircea Tudoran (Sincron). În ultimii ani, Cipri a colindat lumea întreagă în calitate de muzician profesionist pe vase de croazieră. Sergiu Nădăban a terminat cu patru ani în urmă Facultatea de Muzică și Teatru în Timișoara, secția Pedagogie, an în care se alătură și trupei de metal din Petroșani, Gothic, având concerte atât în țară cât și în Germania și Cehia. Tot în 2017, acesta se alătură și trupei timișorene, Kultika. În 2018, se alătură componenței Sur Austru, cu care a avut turnee atât în țară, cât și în Italia, Franța, Olanda, Germania, Slovacia și Ungaria, iar de anul trecut face parte și din trupa lui Dragoș Moldovan, câștigătorul concursului Vocea României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.