Se caută voluntari pentru salvarea caselor vechi din „Mica Americă” a Banatului....

Se caută voluntari pentru salvarea caselor vechi din „Mica Americă” a Banatului. Cum vă puteți înscrie

0
DISTRIBUIȚI

Asociația Acasă în Banat, care își propune să păstreze patrimoniul cultural al Banatului, să redea culoare satului bănățean și să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri, de la oameni gospodari la frumoasele case și poveștile lor, a deschis apelul de voluntari pentru ediția din acest an a Festivalului Faptelor Bune „Color the Village 2021”. Cei care doresc să participe, timp de trei zile, la renovarea a 30 de case din satul cărășean Ilidia care aparține de comuna Ciclova Română, au posibilitatea de a se înscrie, completând formularul online disponibil pe site-ul Color the Village, asociația fiind pregătită să primească sute de voluntari.

Evenimentul care va avea loc la Ilidia în perioada 17-19 iunie se află la cea de-a treia ediție și presupune renovarea fațadelor, a ferestrelor și a porților, pentru a le reda frumusețea de odinioară. Satul a fost supranumit și „Mica Americă”, deoarece, la începutul secolului trecut, multe familii au emigrat în Lumea Nouă, iar cu banii câștigați acolo și-au construit frumoasele case care dăinuie și astăzi, meșterii din Ilidia fiind renumiți pentru porțile lucrate cu măiestrie în zona Oraviței și pentru „ferestrele bârfitoare” de la care vorbeau localnicii sau urmăreau ce se petrece în vecini și pe stradă. Ilidia se mai bucură și de peisajul natural deosebit din parcul național Cheile Nerei-Beușnița.

Președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan, precizează că scopul acțiunii este acela de a atrage atenția publicului asupra distrugerii arhitecturii vechi din satele bănățene și să implice cât mai mulți oameni să ia atitudine și să facă ceva pentru a păstra specificul caselor din Banat. „Este o provocare uriașă să reparăm și să zugrăvim 30 de fațade în doar trei zile, dar nu este imposibil. Vrem ca prin acțiunea noastră să transmitem comunității mesajul că atunci când ne propunem să facem ceva împreună, totul este posibil” a adăugat el.

Voluntarii pot să participe la una sau mai multe zile ale acțiunii, experiența în construcții nefiind obligatorie.


Pentru fiecare casă vor fi organizate echipe de câte cinci-zece persoane, coordonate de un voluntar cu experiență, și fiecare va avea o contribuție importantă pentru reușita renovării într-un timp atât de scurt – mai spun organizatorii.

Perioada de înscriere a voluntarilor este între 5 mai și 6 iunie, pe formularul de înscriere disponibil AICI.

La edițiile precedente, voluntarii au participat la renovarea unor case din comuna cărășeană Eftimie Murgu și a celor din localitatea timișeană Racovița, ambele cu case reprezentative pentru arhitectura bănățeană, iar proiectul, unic în România, a reușit o mobilizare exemplară, atât a comunităților locale, cât și a voluntarilor. Cei care doresc să susțină renovarea caselor din Ilidia pot face donații către asociația Acasă în Banat, CIF 39329018, Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin, cu mențiunea ILIDIA. Donațiile în lei se pot face în contul RO26BTRLRONCRT0P53069801, cele în euro în contul RO11BTRLEURCRT0P53069801, în SWIFT/ BIC: BTRLRO22 sau PayPal: acasainbanat@gmail.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.