Situația Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, discutată la București de...

Situația Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, discutată la București de Fritz și Nica. Normele de aplicare pentru finanțare, semnate de ministrul Culturii

0
DISTRIBUIȚI

Ministerul Culturii va numi un reprezentant în Consiliul Director al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii pentru a debloca situația. Cu această promisiune se întorc de la București primarul Dominic Fritz și președintele CJT, Alin Nica. Aceștia au avut o întrevedere cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și cu secretarul de stat Demeter Andras.

„Mă bucur să vă informez că finanțarea de la bugetul de stat a proiectelor de infrastructură, deja inițiate de Primăria Timișoara în cadrul Capitalei Culturale, s-a deblocat. Domnul ministru a semnat chiar ieri normele de aplicare a OUG 42/2019 privind alocarea acestor finanțări și sperăm că vom încheia, în scurt timp, cu Ministerul Culturii, primele contracte de finanțare”, a precizat, joi, Dominic Fritz.

Primăria Timișoara are prevăzute în acest act normativ cinci obiective de finanțare cu un buget total de aproape 106 milioane lei, iar la trei din acestea am demarat deja lucrările din surse proprii. Este vorba despre refuncționalizarea fostului spital de dermatologie într-un centru multicultural și reabilitarea cinematografelor Victoria și Dacia. Pentru al patrulea se pregătește licitația fiind vorba despre reabilitarea parțială a corpurilor A1, A2 și B ale Palatului Culturii.

„Am discutat astăzi cu echipa ministerului și propunerea primăriei de a adăuga alte obiective acestora, care să fie integral finalizate până în anul Capitalei, dar și o alocare viitoare mai flexibilă.


Salut angajamentul Ministrului Culturii de a numi, în scurt timp, un reprezentant în Consiliul Director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Această numire va fi un prim pas în deblocarea asociației, aflată din 14 iulie 2020 în impas din lipsa unui Consiliu Director funcțional. Aceasta este o condiție necesară, dar nu suficientă, pentru ca Asociația Timișoara Capitală Culturală și întreg programul să reînceapă să funcționeze și o urgență”, a mai transmis Fritz.

Următorii pași sunt completarea Consiliului Director și modificarea statutului asociației pentru a clarifica și eficientiza funcționarea acesteia. În paralel, pentru a debloca programul, Primăria Timișoara va demara, prin Centrul de Proiecte al Municipiului, finanțarea de proiecte, în acest an, pentru Capitala Culturală. Bugetul a fost deja alocat Centrului.

„În pregătirea vizitei de monitorizare a Comisiei Europene privind Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, ce va avea loc în luna iunie a acestui an, am agreat cu Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș să colaborăm cu toate instituțiile implicate în finalizarea raportului privind stadiul programului și angajamentele pentru anul 2023. Am găsit programul Capitalei Culturale în stare de comă și am făcut, încă din noiembrie eforturi să-l resuscităm, printr-o comunicare constantă cu actorii culturali timișoreni, cu Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș. Sper că astăzi am făcut un pas decisiv pentru deblocarea Programului”, a mai adăugat primarul Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.